Surpriză pentru clienții hypermarketurilor din România. Schimbările sunt majore  

Auchan este primul hipermarket din România care a decis să modernizeze casele de marcat. Acum, vine cu alte inovaţii.

14 oct. 2023, 08:39
Surpriză pentru clienții hypermarketurilor din România. Schimbările sunt majore  
Programul marilor magazine de 1 Mai. Vezi la ce oră închid Auchan, Carrefour, Penny, Kaufland, Lidl și Profi

Auchan România face mari modificări în centrul comercial din cartierul bucureștean Berceni. Supermarketul încearcă să evidențieze producătorii locali și să atragă cât mai mulți clienți. Investiția a fost de circa 5 milioane euro. Anunțul a fost făcut pe Facebook.

În 2022, lanțul de supermarketuri a anunțat că a luat măsuri de scădere a consumului de energie cu 20%, în contextul scumpirilor la electricitate. Atunci a fost luată în considerare și instalarea de panouri solare pe magazine și spații logistice.

Auchan România SA a terminat anul trecut cu profit net de 100,3 milioane lei, cu 17% mai mare decât în 2021.

Schimbare majoră în supermarketuri. Fără dulciuri și alimente nesănătoase la casa de marcat

Auchan este primul hipermarket din România care a decis să modernizeze casele de marcat. Nu a renunțat la casieri așa cum s-a anunțat public în primăvară, Auchan a inițiat un proiect important de modernizare a liniei caselor, respectiv înlocuirea caselor pe care le-a avut până atunci cu niște case moderne, multifuncționale, care pot fi operate atât de client, cât și de angajați.

Clienții fie își pot scana singuri produsele pe care vor să le cumpere, fie pot apela la ajutorul angajaților. Sau folosesc casele de marcat cu  casieri, ca și până acum. Lanțul de magazine speră ca în acest fel să fie redus timpul de așteptare de la casele de marcat. Cu toate astea, există și clienți care nu se descurcă cu tehnologia și au nevoie de ajutorul angajaților.

„Este un lucru cu adevărat important”, a subliniat directorul de marketing. Reprezentantul Auchan a fost întrebat dacă toți cei care ocupau un post de casieri vor fi concediați. „A fost vehiculată foarte mult această informație eronată. Auchan nu disponibilizează pe nimeni. Angajații pe care i-am avut la casele de marcat rămân în continuare iar meseria lor evoluează”.

„Toți angajații Auchan de la case și din alte zone sunt în continuare angajații noștri și vor rămâne. Este un proiect pe termen lung, nu pe termen scurt. Rolul lor, în schimb, se modifică, în sensul că, pe lângă faptul că îi învață pe clienții care vor să scaneze sau să plătească, îi consiliază, ei continuă activitățile pe care le făceau și în trecut de o manieră organizată”, a conchis directorul de marketing.

Angajații vor fi consilieri și îi vor ajuta pe clienții care au nevoie de consultanță și suport. Supermarketul consideră că timpii de așteptare de la cozile de marcat vor fi reduși considerabili. Lanțul de magazine va monta între 16-50 de case rapide self check-out în fiecare supermarket. Hipermarketul a echipat deja 12 magazine Auchan din București, Cluj, Constanța, Brașov, Iași și Timișoara cu noul sistem de case.

 

Kaufland retrage de la vânzare un desert consumat de copii: „Pot exista bucăţi mici de plastic”

Schimbarea la față a Auchan. Comerț clasic, servicii extinse și inedite (precum închirirea de unelte, spre exemplu), zonă de pregătire a comenzilor pentru delivery sau pick up, enterteinment și hub de producție (preparate din carne, prăjituri, pâine etc produse în unele magazine spre a fi livrate inclusiv în alte magazine Auchan din proximitate) Așa s-ar putea descrie  acum viziunea Auchan cu privire la conceptul de hypermarket, un format de magazin „care a ajuns la maturitate”, după cum spune directorul de marketing al rețelei, Tiberiu Dănețiu.

Astfel, deși investițiile în noi hypermarketuri vor fi doar „oportunistice”, compania va continua să investească în remodelarea celor vechi după un concept nou pe care îl testează acum, odată cu reamenajarea Auchan Berceni.

Retailerul tocmai a finalizat acolo o investiție de 5 milioane de euro în reamenajare și remodelare. Unitatea din Berceni a fost preluată de Auchan de la Metro, în 2012, în urma tranzacției prin care retailerul francez a preluat aproape tot lanțul Real și nu a mai fost remodelată de atunci.

„Am ales acest magazin ( pentru a fi proiect pilot  n.red) pentru că este amplasat într-o zonă în plină dezvoltare, are un format clasic de hypermarket, de 7.500 de mp și pentru că oricum aveam în plan să îl remodelăm. (…) Aici am reușit să reconstruim universuri- partea comercială și de experiențe pentru clienți- pe care le testăm cu clienții, ceea ne permite să confirmăm modele comerciale pe care le vom implementa și în alte magazine”, a mai explicat Dănețiu potrivit căruia  remodelarea va aduce o creștere de cel puțin 20% a traficului din magazin, prag depășit în primele două zile de când magazinul a fost complet redeschis în noul format.

Cum arată noul concept store Auchan

Magazinul Auchan Berceni are acum un nou mobilier comercial, vitrine pe CO2 și acoperișul a fost modificat pentru a permite montarea de panouri fotovoltaice, ținta companiei fiind de a-și produce toată energia necesară. În plus, iluminatul este cu led,  obiectivul fiind acela de a reduce consumul de energie cu minim 40% și să scadă amprenta de carbon.

Cât despre organizarea magazinului, acesta vinde în jur de 35-36.000 de SKU este structurat pe universuri, incluzând o zonă de piață, brutărie, pescărie, gril, o zonă cu produse pentru casă sub brandul propriu al retailerului, Actuel, o carmangerie unde se comercializează preparate din carne afumate chiar în incinta magazinului, o zonă pentru animalele de companie, vinărie etc. De asemenea, compania testează piața cu o zonă de mișcare și alimentație sportivă, o nișă de piață pe care o să o crească, spune retailerul. În schimb, retailerul a redus zona de electrice și electrocasnice având în vedere că aceste categorii sunt preferate pentru livrarea la domiciliu și comerțul online.

Totoată, magazinul include o zonă gastro, compania semnând parteneriate cu companii precum 5 to Go sau shef Raluca Todea. „Traficul creat de cei care vin să mănânce la noi este tot mai mare, de aceea ne-am decis să le oferim un confort mai ridicat”.

Compania a trebuit să acomodeze noi servicii precum cel de închiriere unelte –  posesorii de carduri de fidelitate pot închiria gratuit, pentru o zi, diverse echipamente precum bormașini, la aspiratoare umede sau aparate pentru grădină. Serviciul a fost testat deja în 18 alte magazine, urmând să fie extins.

De asemenea, la intrare, se poate da spre reciclare uleiul uzat în schimbul a unui detergent de vase sau a unei sticle de apă plată. Până acum, din 2018 de când există serviciul, Auchan a colectat 1 milion de litri de ulei alimentat uzat. Totidată, retailerul oferă în premieră, în acest magazin, un serviciu de asistență pentru persoanele cu handicap. Acestea se pot programa pentru o vizita, urmând a fi asistați la cumpărături de un angajat desemnat.

Magazinul are etichete electronice, iar promovarea produselor se face pe televizoare suspendate.

Focusul este pe supermarketurile de 2.000 de mp
Concomitent cu preocuparea pentru remodelarea hypermarketurilor, retailerul francez va avea în perioada următoare ca focus supermarketurile de mari dimensiuni, adică de aproximativ 2.000 de mp.

Retailerul operează deja două astfel de magazine, la Iași, și urmează să inaugureze, pe 19 octombrie, un al treilea astfel de magazin construit de la zero, în clădirea de birouri U Center din București.

„Noi avem marele avantaj că fuzionăm mai multe formate și învățăm din cele mari și pentru cele mici. Conceptul de supermarket de 2.000 de metri pătrați este o linie principală de dezvoltare pentru noi. Pe formatul hypermarket mai deschidem oportunistic, pentru că aceste magazine au ajuns la maturitate. Însă le reinventăm. De asemenea, continuăm să dezvoltăm în manieră importantă magazinele de ultra proximitate My Auchan și vizăm francizarea. Va fi o axă de dezvoltare importantă pentru noi. Online-ul rămâne un fir roșu conducător, având în vedere că noi gândim hypermarketul ca fiind  omnichannel”, a mai spus Dănețiu.

Planurile Auchan cu magazinele sale tip discounter. „Este un concept pe care îl testam pentru a configura un model cu care să mergem mai departe”

Viitorul Auchan Discount, brand sub care retailerul francez Auchan operează din martie 2023 două unități cu prețuri mici din Ploiești și Timișoara, va fi decis până la finele acestui an, au declarat oficialii companiei care spun că este nevoie de timp pentru a testa modelul, unul nou pentru tot grupul de retail.

Oricum, indiferent dacă conceptul va fi extis sau nu, cele două magazine pilot vor modela și conceptele aplicate de companie în celelalte tipuri de magazine de mari dimensiuni. Momentan, pentru retailer, discountul „nu este ținta”.

„Testăm un nou concept de magazin tip discount, dar nu aceasta este ținta noastră. Ni s-a părut o zonă interesantă și, în acest context inflaționist, am vrut să venim cu un răspuns și în zona aceasta unde populația câștigă mai puțin. Încercăm să învățăm de acolo mai multe lucruri pe care le vom aplica mai apoi și în celelalte magazine mari. (…) Este un concept pe care îl testam pentru a configura un model cu care să mergem mai departe. Până la sfârșitul anului vom lua o decizie în acest sens. Am dorit să ne luăm timp pentru că este ceva complet nou pentru grupul Auchan, în general. Noi ( grupul Auchan – n.red.)  am creat hypermarketul în Europa și am continuat pe acest model. Discountul este un concept nou pentru noi”, a explicat Laurențiu Furtună, Director Concept Auchan.

Auchan România are în portofoliu peste 420 de magazine, cuprinzând 33 de hipermarketuri, șase supermarketuri și 382 de magazine de ultra-proximitate MyAuchan, din care peste 370 în stațiile Petrom, cât și magazinul online auchan.ro. Compania a raportat o cifră de afaceri cu taxe în 2022 de peste 1,2 miliarde de euro.