Călin Popescu Tăriceanu, audiat de DNA în dosarul lui Remus Truică. Şeful Senatului acuză scurgeri de informaţii din DNA

Şeful Senatului, Călin Popescu Tăriceanu, se va prezenta la sediul Direcţiei Naţionale Anticorupţie (DNA) Braşov, acolo unde a fost citat pentru a fi audiat în calitate de martor în dosarul Retrocedărilor, în care este cercetat omul de afaceri Remus Truică.

14 apr. 2016, 11:11
Călin Popescu Tăriceanu, audiat de DNA în dosarul lui Remus Truică. Şeful Senatului acuză scurgeri de informaţii din DNA

„La invitaţia DNA Braşov, mâine, 15 aprilie, în conformitate cu procedura legală, mă voi prezenta la sediul instituţiei în calitate de martor, în dosarul 259/p/2015. (…) Totodată, doresc să fac cunoscut faptul că informaţia legată de prezenţa mea la DNA Braşov era cunoscută doar de subsemnatul şi de lucrătorul DNA care m-a invitat telefonic. De regulă, informez cu promptitudine presa despre activităţile mele de interes public, aşa cum poate fi apreciată prezenţa mea la DNA în calitate de martor”, se arată într-un comunicat de preşedintele Senatului.

Tăriceanu menţionează că, „în respect pentru reglementările legale privind confidenţialitatea anchetei”, nu va face declaraţii nici la sosirea şi nici la plecarea din sediul DNA.

„De această dată, în mod premeditat, am ţinut strict secretă această informaţie pentru a verifica dacă lucrătorii DNA scurg informaţii confidenţiale către presă. Cu puţină vreme în urmă, am fost contactat din lumea presei cu întrebarea: ‘Este adevărat că aţi fost invitat la DNA Braşov?’. Q.E.D., aşa că am hotărât să dau publicităţii acest comunicat„, mai afirmă Tăriceanu.

Potrivit DNA, Remus Truică este acuzat de constituire a unui grup infracțional organizat, trafic de influență, spălare de bani, dare de mită și complicitate la abuz în serviciu. Prințul Paul a fost pus sub acuzare pentru cumpărare de influență, spălare de bani și complicitate la abuz în serviciu.

Citeşte şi: Remus Truică şi prinţul Paul rămân în arest la domiciliu

Procurorii susțin că, începând cu noiembrie 2006, Remus Truică, avocatul Robert Roșu și alte persoane au constituit un grup infracțional care a avut ca scop dobândirea întregii averi revendicate nelegal de prințul Paul. Ulterior, la acest grup au aderat Dan Andronic, Marius Marcovici și Lucian Mateescu.

Astfel, prințul Paul i-a promis lui Remus Truică și asociaților săi o cotă importantă, între 50% și 80%, din valoarea bunurilor pe care le revendică în România și, ulterior, le-a și dat acestora bunurile, pe măsura obținerii lor, în schimbul intervenției pe lângă funcționari publici cu atribuții în reconstituirea/ retrocedarea dreptului de proprietate din București și din alte județe din țară sau pe lângă judecători.

Pe 1 noiembrie 2006 a fost încheiat un contract de cesiune cu privire la bunurile aflate în proceduri administrative sau judiciare de restituire a proprietății între prințul Paul și SC Reciplia SRL, reprezentată de Truică.

Anchetatorii mai arată că prințul Paul cunoștea că documentația este incompletă, că nu sunt îndeplinite condițiile legii pentru retrocedarea terenului, a participat la discuțiile din ședința CA al institutului și a exercitat presiuni asupra membrilor acestuia (prin invocarea descendenței sale, dar și a unor pretenții de daune în cazul respingerii cererii).

Drept urmare, prin decizia nr. 30 din 26 septembrie 2008, CA al institutului a dispus nelegal restituirea în natură a Fermei regale Băneasa, iar, în aceeași zi, a fost încheiat și protocolul de predare-preluare a terenului, cu toate că acesta nu fusese identificat.