SURSE: Curtea Constituțională este pregătită să respingă reforma pensiilor speciale. Pensionarii de lux rămân cu toți banii în buzunar

Conform unor informații obținute pe surse, CCR va respinge reforma pensiilor speciale , asta după ce pronunțarea a fost amânată cu o săptămână, pe motiv că sunt necesare clarificări suplimentare.

01 aug. 2023, 17:51
SURSE: Curtea Constituțională este pregătită să respingă reforma pensiilor speciale. Pensionarii de lux rămân cu toți banii în buzunar
SURSE: Curtea Constituțională este pregătită să respingă reforma pensiilor speciale. Pensionarii de lux rămân cu toți banii în buzunar

Momente de foc, ce se întâmplă cu pensiile speciale. Miercuri, 2 august, judecătorii Curții Constituționale ar trebui să ia o hotărâre cu privire la pensiile de serviciu și să se pronunțe cu privire la reforma acestora. Acest lucru ar fi trebuit să se întâmple în rumă cu o săptămână, însă decizia a fost amânată, dat fiind că magistrații au susținut că sunt necesare mai multe clarificări. Dacă aceștia vor fi de părere că această reformă este neconstituțională, atunci pensionarii speciali vor rămâne cu toți banii în buzunare.

Citește și: Veste bună, se majorează pensiile românilor. Ministrul Muncii, Simona Bucura Oprescu: „Ne dorim o creștere care să se simtă”

Conform unor surse, judecătorii CCr sunt gata să respingă reforma, după ce inițial dezbaterile au fost amânate pe motiv că ar fi fost nevoie de mai multe clarificări. Raportul pregătit de judecători vine cu o lungă listă de șapte argumente pentru ca legea să fie declarată neconstituțională.

CCR a amânat săptămâna trecută pronunțarea în cazul a două legi extrem de importante, invocând nevoia de „lămuriri suplimentare”. Judecătorii trebuiau să decidă cu privire la legea pensiilor speciale şi legea cumulului pensie-salariu. Decizia privind legea pensiilor speciale a fost amânată pentru data de 2 august, iar cea privind legea care intarzice cumulul pensie-salariu a fost amânată pentru data de 21 septembrie, conform unui comunicat al CCR. Judecătorii constituționali spun că au nevoie de lămuriri suplimentare cu privire la obiecțiile înaintate de Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie (ICCJ).

Magistrații pensionari reprezintă, în momentul de față, jumătate dintre pensionarii de lux din România. Cea mai mare pensie specială este de peste 4.300 de euro, din care doar un sfert este plătită din contribuții sociale. Numărul românilor care au încasat pensii de serviciu în luna iunie a fost de peste 10 mii, dintre care jumătate sunt foști procurori și foști judecători. Datele au fost făcute publice de Casa Națională de Pensii.

Numărul beneficiarilor de pensii de serviciu a fost, în iunie 2023, de 10.281 (la fel ca şi luna anterioară), cei mai mulţi, respectiv 5.271 (plus 19 faţă de mai), fiind beneficiari ai Legii 303/2004 privind statutul procurorilor şi judecătorilor, conform datelor centralizate de Casa Naţională de Pensii Publice (CNPP), prezentate de agerpres.ro.

21.572 de lei, din care doar 5.256 de lei sunt din contribuții. În cazul beneficiarilor Legii 303/2004 s-a înregistrat şi cea mai mare pensie medie de serviciu, de 21.572 lei, din care 19.756 lei cota suportată din bugetul de stat, iar 5.256 de lei din bugetul asigurărilor sociale de stat.

Citește și: Probleme grave la Guvern: 60% dintre obiectivele asumate de PSD + PNL prin PNRR, neîndeplinite. Pensiile speciale rămân de neatins