SURSE: Klaus Iohannis AMÂNĂ numirea unui premier interimar. Preşedintele îi cere lui Ponta acte medicale

Preşedintele Klaus Iohannis nu a acceptat deocamdată să îl numească pe Gabriel Oprea premier interimar. Potrivit unor surse politice, citate de România TV, şeful statului a amânat numirea unui şef interimar al Executivului, solicitând în schimb documente privind starea de sănătate a premierului Victor Ponta, aflat în Turcia, unde a fost supus unei intervenţii chirugicale.

22 iun. 2015, 14:40

Potrivit surselor citate, preşedintele Klaus Iohannis a cerut acte medicale care să ateste incapacitatea temporară a premierului Victor Ponta de a-şi exercita funcţia.

După ce va primi documentele, Iohannis va decide dacă îl numește sau nu pe Gabriel Oprea, propus de Victor Ponta pentru preluarea interimatului. 

Vicepremierul Gabriel Oprea a discutat, luni, la Cotroceni, cu preşedintele Klaus Iohannis, după ce acesta a primit scrisoarea premierului Victor Ponta privind numirea liderului UNPR ca prim-ministru interimar.

Victor Ponta a anunţat duminică, într-un mesaj postat pe Facebook, că medicii au decis că poate fi externat, dar că trebuie ca, în următoarele 7 zile, să parcurgă zilnic procedurile pentru control, schimbare pansamente şi supraveghere.

„Ulterior acestor proceduri, va trebui ca două săptămâni să fac fizioterapie şi tratamente de recuperare înainte de a avea permisiunea medicilor de a merge fără sprijinul unor mijloce medicale permanente / în maxim 28 zile îmi pot relua activitatea normală, urmând să continui recuperarea timp de 6 luni”, a scris Ponta pe Facebook.

CITEŞTE ŞI FIŞA MEDICALĂ a lui Victor Ponta. Ce documente a depus premierul la DNA. Date în premieră

Premierul preciza că, în aceste condiţii, luni dimineaţa îi va trimite preşedintelui Klaus Iohannis solicitarea ca, în baza articolului 107 din Constitutuţie, să-l desemneze pe vicepremierul Gabriel Oprea să exercite toate atributele funcţiei de prim-ministru, inclusiv conducerea şedinţelor de guvern, în această perioadă.

În scrisoarea pregătită să-i fie transmisă lui Iohannis, premierul Ponta arată că, la 15 iunie, a suferit o intervenţie chirugicală, care nu putea fi amânată, la piciorul stâng, iar tratamentul post-operator impune imobilizarea sub supraveghere medicală, motiv pentru care îi cere să îl acorde vicepremierului Oprea atribuţiile de prim-ministru începând cu 22 iunie şi până la momentul în care el îşi va relua activitatea.

CITEŞTE ŞI Vasile Blaga: Propunerea lui Ponta de desemnare a lui Oprea, obraznică şi arogantă

Potrivit articolului 107 alin.3 din Constituția României, „dacă prim-ministrul se află în una dintre situațiile prevăzute la articolul 106, cu excepția revocării, sau este în imposibilitate de a-și exercita atribuțiile, președintele României va desemna un alt membru al Guvernului ca prim-ministru interimar, pentru a îndeplini atribuțiile prim-ministrului, până la formarea noului Guvern. Interimatul, pe perioada imposibilității exercitării atribuțiilor, încetează dacă premierul își reia activitatea în Guvern”.

Stire in curs de actualizare.