Nicolae Ciucă, propunerea de premier a PNL. Va fi guvern minoritar PNL – UDMR, cu sprijin PSD

Nicolae Ciucă este propunerea pentru funcția de premier a PNL. Aceasta e varianta cu care liberalii vor să meargă la consultările de la Palatul Cotroceni.

21 oct. 2021, 08:23
Nicolae Ciucă, propunerea de premier a PNL. Va fi guvern minoritar PNL – UDMR, cu sprijin PSD

Update

. În cadrul celei mai scurte ședințe din istoria PNL, liberalii l-au votat pe Nicolae Ciucă ca propunere de premier. La acest moment se merge pe varianta Nicolae Ciucă premier, cu un guvern minoritar PNL-UDMR, susținut de PSD în Parlament.

Știre inițială

Nicolae Ciucă este propunerea pentru funcția de premier a PNL, au susținut mai multe surse din interiorul partidului. Aceasta e varianta cu care liberalii vor să meargă la consultările de la Palatul Cotroceni.

Varianta ca Nicolae Ciucă să devină premier vine la doar o zi după vizita în România a șefului Pentagonului, Lloyd Austin.

În momentul de față, se discută despre un guvern minoritar PNL-UDMR, dar susținut de PSD în Parlament.

Încă nu este clar dacă PSD va intra la guvernare sau vor trimite o serie de tehnocrați care să reprezinte vocea partidului în Guvern.

Preşedintele Klaus Iohannis convoacă azi partidele parlamentare la consultări pentru desemnarea unui alt premier, după ce Cabinetul propus de Dacian Cioloş nu a primit votul de încredere al Parlamentului.

Consultările vor începe de la ora 11. Secretarul general al PNL, Dan Vîlceanu, a anunţat că liberalii vor avea, joi dimineaţă, o şedinţă a Biroului Permanent Naţional în care vor decide „în consecinţă” cu privire la poziţia pe care o vor avea la consultările cu preşedintele Klaus Iohannis, subliniind însă că există deja o decizie a partidului de a-l propune pe Florin Cîţu în funcţia de prim-ministru.

Dacian Cioloș, președintele USR, a declarat miercuri, pentru B1 TV, că nu crede că partidul pe care îl conduce va merge cu o propunere de premier la consultările de mâine cu președintele Klaus Iohannis. Noi ne-am făcut datoria, așteptăm să vedem că-și asumă și ceilalți responsabilitatea, a spus Cioloș.

Cine este Nicolae Ciucă

Ionel Nicolae Ciucă, ministrul Apărării Naționale, nu ar fi la prima experiență de acest gen. În decembrie, el a preluat mandatul de prim-ministru interimar după demisia lui Ludovic Orban.

Nicolae Ciucă este ministrul Apărării în Guvernul PNL. În vârstă de 52 ani, Nicolae Ciucă este militar de carieră şi a fost șef al Statului Major al Armatei.

În octombrie 2019, Nicolae Ciucă a fost propus pentru funcția de ministru al Apărării în Guvernul condus de Ludovic Orban. A fost șef al Statului Major al Armatei militare în afara țării, precum Irak, Afganistan sau Bosnia.

Nicolae Ciucă a fost comandantul Batalionului 26 Infanterie (cunoscut și drept Scorpionii Roșii) pe care l-a condus în Afganistan și apoi în Irak. Bătălia de la Nassiria (Irak, mai 2004), în care trupele românești au fost conduse de Nicolae Ciucă, este prima batalie la care soldații români au fost combatanți activi după al doilea război mondial, conform Hotnews.

Nicolae Ciucă a fost şeful Statului Major al Armatei, militarul cu rangul de conducere cel mai înalt din armată. În decembrie 2018, președintele Klaus Iohannis i-a prelungit cu un an mandatul său normal de patru ani.

Prelungirea mandatului a dat naştere un conflict între președintele Iohannis, premierul Viorică Dăncilă și ministru al Apărării de la acea vreme, Gabriel Leș.

Anterior, Ciucă a fost șef al Statului Major al Forțelor Terestre, iar între anii 2001 și 2004 a fost comandantul Batalionului 26 Infanterie (cunoscut și drept Scorpionii Roșii), cu care a participat la Misiunea Enduring Freedom I, Afganistan (2002-2003) și Antica Babilonia, Irak (2004).

Citiți și Consultări la Palatul Cotroceni pentru desemnarea unui nou premier. Strategia partidelor pentru a-l convinge pe Klaus Iohannis


loading...