Consultările de la Palatul Cotroceni pentru desemnarea unui nou premier s-au încheiat. Decizia preşedintelui Iohannis

Preşedintele Klaus Iohannis a convocat joi o nouă rundă de negocieri cu reprezentanţii partidelor parlamentare după ce Guvernul premierului desemnat Dacian Cioloş nu a primit votul de încredere al Parlamentului.

21 oct. 2021, 14:00

UPDATE

: A doua rundă de consultări s-a terminat la Palatul Cotroceni la ora 14. Preşedintele Klaus Iohannis a anunţat că l-a desemnat pe generalul Nicolae Ciucă să formeze noul Guvern.

UPDATE: La ora 13:30, Klaus Iohannis poartă discuţii cu grupul parlamentar al minorităților naționale.

„Cum încercarea de săptămâna trecută nu a dus la instalarea unui Guvern, v-am reinvitat cu ocazia acestor consultări. Am avut consultări cu partidele până acum şi o să vă spun imediat ceea ce se conturează”, a declarat preşedintele României.

UPDATE: Preşedintele Klaus Iohannis a început, la ora 13, consultările cu delegaţia AUR, condusă de George Simion. Până ca şeful statului să ajungă în sala în care se poartă negocierile, Simion l-a întrebat pe Claudiu Târziu, copreşedintele AUR, câţi parlamentari are PNL.

George Simion: Câţi parlamentari PNL sunt?

Claudiu Târziu: 157

George Simion: Nu, 157 are PSD-ul. Mă gândeam cât are Orban procentual. Păi, trebuie să fie paritate cu USR-ul.

PSD are 157 de parlamentari, în vreme ce PNL 134.

UPDATE: Delegaţia USR, condusă de Dacian Cioloş, a intrat la discuţii cu preşedintele Klaus Iohannis.

„V-am invitat la consultări pentru că încercarea de săptămâna trecută nu a dus la instalarea unui Guvern şi atunci trebuie să găsim altă soluţie”, a afirmat şeful statului.

UPDATE: UDMR a intrat, în jurul orei 12, la discuţii cu preşedintele Klaus Iohannis, după ce delegaţia PSD a stat la consultări aproape 30 de minute.

„V-am invitat din nou la consultări pentru că încercarea de săptămâna trecută nu a dus la instalarea unui Guvern. În consecinţă, acum mai încercăm o dată şi doresc tare de mult ca de data asta să reuşim”, a afirmat preşedintele Klaus Iohannis.

UPDATE: Delegaţia PSD, în frunte cu Marcel Ciolacu, a intrat consultări în jurul orei 11:15, mai devreme decât era prevăzut în program, în condiţiile în care discuţiile purtate de liberali cu preşedintele Iohannis au durat doar câteva minute.

Liderul PSD a venit la Palatul Cotroceni însoţit de medicii Alexandru Rafila şi Adrian Streinu Cercel, precum şi de Paul Stănescu şi Sorin Grindeanu.

„V-am invitat din nou la consultări pentru că prima încercare nu a dus la formarea unui Guvern. Cred că totuşi suntem într-o situaţie mult diferită acum. Din păcate, criza pandemică s-a aprofundat. Criza politică nu mai este înţeleasă în niciun fel de români. Constatarea mea e că în spaţiul public există dorinţa reală de a se găsi o soluţie şi de a încheia această criză”, a transmis preşedintele Klaus Iohannis, în faţa delegaţiei PSD.

UPDATE: Consultările cu delegaţia PNL s-au încheiat după nici 15 minute, deşi, conform programului oficial,  liberalii aveau jumătate de oră la dispoziţie pentru a discuta cu preşedintele Klaus Iohannis.

UPDATE: Preşedintele Klaus Iohannis a început consultările la Palatul Cotroceni cu delegaţia PNL. Florin Cîţu alături de prim-vicepreşedinţii Gheorghe Flutur, Rareş Bogdan, Lucian Bode şi Iulian Dumitrescu urmează să susţină varianta Nicolae Ciucă premier.

„Suntem iarăşi în situaţia să discutăm formarea unui Guvern şi ca ataca aştept o abordare constructivă şi pozitivă în primul rând de la PNL, dar şi de la alte partide responsabile”, a declarat preşedintele Klaus Iohannis, în faţa delegaţiei PNL.

Înainte de sosirea preşedintelui în sala în care au loc consultările, liderii liberali au discutat despre problemele generate de pandemie.

Florin Cîţu: „Ideea este că vrem să promovăm vaccinarea”

Rareş Bogdan: „Ai idee care e rata de vaccinare?

Florin Cîţu: E mică.

Rareş Bogdan: E foarte mică, nu?

Preşedintele Klaus Iohannis convoacă azi partidele parlamentare la consultări pentru desemnarea unui alt premier, după ce Cabinetul propus de Dacian Cioloş nu a primit votul de încredere al Parlamentului.

Consultările vor începe de la ora 11. Secretarul general al PNL, Dan Vîlceanu, a anunţat că liberalii vor avea, joi dimineaţă, o şedinţă a Biroului Permanent Naţional în care vor decide „în consecinţă” cu privire la poziţia pe care o vor avea la consultările cu preşedintele Klaus Iohannis, subliniind însă că există deja o decizie a partidului de a-l propune pe Florin Cîţu în funcţia de prim-ministru.

Dacian Cioloș, președintele USR, a declarat miercuri, pentru B1 TV, că nu crede că partidul pe care îl conduce va merge cu o propunere de premier la consultările de mâine cu președintele Klaus Iohannis. Noi ne-am făcut datoria, așteptăm să vedem că-și asumă și ceilalți responsabilitatea, a spus Cioloș.

PSD nu decisese încă dacă se va prezenta la consultări, obiectivul social – democraţilor fiind alegerile anticipate.

”Preşedintele României, Klaus Iohannis, a luat act de faptul că, în urma votului exprimat, Parlamentul nu a acordat încrederea Guvernului propus de Dacian Cioloş. În consecinţă, în temeiul prevederilor art. 85 alin.(1) şi ale art. 103 alin.(1) din Constituţia României, Preşedintele României convoacă consultări cu partidele şi formaţiunile politice reprezentate în Parlament în vederea desemnării unui nou candidat pentru funcţia de Prim-ministru, în data de 21 octombrie 2021, începând cu ora 11:00”, a transmis Administraţia prezidenţială.

Consultări cu partidele și formațiunile politice parlamentare: 

11:00 Consultări cu Partidul Național Liberal (PNL)
 
11:30 Consultări cu Partidul Social Democrat (PSD)
 
12:00 Consultări cu Uniunea Democrată a Maghiarilor din România (UDMR)
 
12:30 Consultări cu Uniunea Salvați România (USR)
 
13:00 Consultări cu Alianța pentru Unirea Românilor (AUR)
 
13:30 Consultări cu Grupul Parlamentar al Minorităților Naționale

Citeşte şi: Ludovic Orban îl spulberă pe Klaus Iohannis. „E vinovatul principal pentru declanşarea crizei politice. Ar fi foarte potrivit să-i cer demisia”

Florin Cîţu, prima reacţie după ce Guvernul Cioloş a picat în Parlament. „PNL îşi asumă deschiderea discuţiilor cu forţele politice în vederea creării rapide a unei majorităţi”

În timp ce PSD propune prin vocea lui Marcel Ciolacu un Guvern cu experţi pentru a putea depăşi criza sanitară, PNL insistă cu Florin Cîţu premier.

Premierul interimar Florin Cîţu a anunţat că PNL îşi asumă deschiderea discuţiilor cu forţele politice parlamentare, cu excepţia AUR, pentru crearea unei majorităţi şi a unui Guvern.

„Votul de azi al Parlamentului a arătat că majoritatea parlamentară care a demis un guvern nu a reuşit să-şi construiască unul. Majoritatea din 5 octombrie a avut ocazia să demonstreze că are o soluţie pentru ţară, dar ea a demonstrat că nu are niciuna. Ţara se află într-o situaţie pandemică foarte grea, cu un număr record de noi infecţii şi de decese. O astfel de situaţie reclamă responsabilitate şi compromisuri pentru rezolvarea crizei politice”, a scris Florin Cîţu pe pagina sa de Facebook.

Cu ce propuneri de premier vin partidele înainte de consultările de la Cotroceni

PNL, prin vocea prim-vicepreşedintelui Iulian Dumitrescu, a anunţat că Florin Cîţu este propunerea de premier cu care liberalii vor merge la consultările cu preşedintele Klaus Iohannis în vederea desemnării unui nou şef al Executivului.

„Decizia BEx al PNL, luată în unanimitate, e una clară: propunerea PNL pentru funcţia de prim-ministru este preşedintele partidului, Florin Cîţu. Aceasta este propunerea cu care vom merge la consultări la Cotroceni. Avem convingerea că vom genera o majoritate în jurul PNL”, a precizat Dumitrescu, miercuri, pe Facebook.

Delegaţia PNL pentru consultările de la Palatul Cotroceni este formată din preşedintele partidului, Florin Cîţu, şi prim-vicepreşedinţii Gheorghe Flutur, Rareş Bogdan, Lucian Bode şi Iulian Dumitrescu.

PSD, şedinţă de urgenţă înainte de consultări

Partidul Social Democrat va merge la consultări, însă o decizie privind mandatul şi delegaţia va fi luată joi dimineaţa, la 9:30, în şedinţa Biroului Permanent Naţional al PSD.

„În primul rând mergem, să fim invitaţi. Cum vom merge, vom decide la partid”, a spus liderul PSD, Marcel Ciolacu, întrebat dacă la consultările de la Cotroceni PSD va merge cu o propunere de premier.

De asemenea, UDMR consideră că prima soluţie ar fi „resuscitarea coaliţiei de guvernare”, iar dacă nu este posibil, trebuie găsită o altă soluţie, pentru o nouă formulă de guvernare, a anunţat miercuri liderul UDMR Kelemen Hunor, conform Agerpres.

USR pune tune tunurile pe PNL înainte de consultări. „Florin Cîţu e o non-soluţie”

Preşedintele, Dacian Cioloş, a declarat miercuri că propunerea PNL ca tot Florin Cîţu să fie premier este „o non-soluţie”, menţionând că PNL nu poate veni cu un premier care a picat în Parlament.

„Asta nu este o soluţie, este o non-soluţie. Când vrei să spui că nu ai soluţie, spui că vii tot cu acela care a picat deja în Parlament. (…) Florin Cîţu a picat în Parlament. Suntem în situaţia asta pentru că Florin Cîţu a adunat o majoritate puternică în Parlament care a trimis Guvernul condus de el acasă. Cum poţi să spui că asta e soluţia?”, a spus Cioloş.

Alianţa pentru Unirea Românilor (AUR) va merge, la consultările de la Palatul Cotroceni cu mandatul „clar” că ţara trebuie să iasă din criza actuală cu un premier din afara partidelor politice, a declarat copreşedintele partidului George Simion.

„Vom participa mâine la Cotroceni cu un mandat clar: ţara trebuie să iasă din actuala criză. Noi am decis deja şi mergem cu acelaşi mandat la consultări: un premier independent pentru următoarele şase luni, un premier din afara partidelor politice, un premier precum Călin Georgescu”, a precizat George Simion.

Din delegaţia AUR vor face parte, alături de George Simion, senatorul Claudiu Târziu, copreşedinte AUR, vicepreşedinţii Marius Lulea şi Mihai Negoescu şi deputatul Geanina Şerban.