Surse: Ponta, convins de PSD să demisioneze, după ce Oprea a refuzat să se retragă din Guvern

Liderii PSD, în frunte cu Liviu Dragnea, i-au recomandat, marţi seară, lui Victor Ponta, după protestele din ţară, să îi ceară demisia din Guvern lui Gabriel Oprea, acesta refuzând, astfel încât social-democraţii au cerut demisia întregului Cabinet, potrivit unor surse social-democrate.

04 nov. 2015, 20:46
Surse: Ponta, convins de PSD să demisioneze, după ce Oprea a refuzat să se retragă din Guvern

Liviu Dragnea a început, încă de pe vremea când era doar lider interimar al PSD, să dea semnale publice că ar fi dispus să negocieze cu preşedintele Klaus Iohannis schimbarea lui Victor Ponta din fruntea Guvernului, scrie Mediafax.

Citeşte şi: PROTESTE COLECTIV. Mii de oameni au BLOCAT Piaţa Universităţii. Protestele continuă şi după demisia Guvernului

Condiţia, prezentată nuanţat de Liviu Dragnea, era ca Iohannis să fie cel care să facă public apelul la negocieri şi să-i cheme pe social-democraţi la discuţii la Palatul Cotroceni.

Aceste planuri nu s-au dezvoltat, intervenind scandalul din jurul lui Gabriel Oprea, după moartea poliţistului Bogdan Gigină, cel care deschidea coloana oficială a vicepremierului. Problemele s-au acumulat şi agravat după tragedia din clubul Colectiv, care a dus la noi solicitări din partea opiniei publice ca Oprea să demisioneze.

Aceste solicitări s-au transformat şi în ample proteste de stradă, care au culminat şi cu cerinţa ca întregul Guvern, în frunte cu Victor Ponta, să plece de la Palatul Victoria.

În aceste condiţii, după ce peste 25.000 de români au ieşit în stradă în Capitală, Liviu Dragnea s-a consultat, marţi noapte, cu liderii de la vârful PSD şi, în special, cu preşedintele executiv al partidului, Valeriu Zgonea. Concluzia discuţiilor a fost că vicepremierul Gabriel Oprea nu mai poate fi susţinut de PSD în Guvern, iar acesta trebuie să demisioneze. Liderii PSD au discutat cu premierul Victor Ponta, indicându-i ca variantă de ieşire din actuala criză demisia lui Oprea, potrivit unor surse social-democrate.

La scurt timp după aceste discuţii, preşedintele executiv al PSD, Valeriu Zgonea, s-a exprimat şi public, pe Facebook. „De data aceasta, trebuie să se meargă până la capăt. Trebuie ca societatea să ştie exact cine şi de ce se face vinovat pentru moartea acelor tineri nevinovaţi. (…) Este nevoie să se afle adevărul şi toţi cei care se fac vinovaţi de această tragedie să plătească, indiferent ce funcţii sau responsabilităţi au”, a scris preşedintele Camerei Deputaţilor, în timpul manifestaţiilor din Capitală.

Potrivit surselor citate, Victor Ponta a avut o discuţie cu vicepremierul Gabriel Oprea, însă acesta a refuzat să demisioneze.

Refuzul lui Oprea nu a schimbat, însă, planul PSD, care hotărâse să nu îl mai susţină pe liderul UNPR. În aceste condiţii, lui Victor Ponta i s-a prezentat, de către Liviu Dragnea, varianta ca întregul Cabinet să demisioneze. Potrivit unor surse social-democrate, Victor Ponta a decis să accepte această variantă şi să-şi depună mandatul, ducând la demisia întregului Guvern.

Anunţul public a fost făcut, însă, de către Liviu Dragnea, care s-a folosit de ocazie pentru a-l ataca dur, dar indirect, pe vicepremierul Gabriel Oprea. „Am înţeles că unii dintre partenerii noştri nu doresc să-şi asume nicio responsabilitate. Nu se mai poate face politică rupt de societate. Dacă ei nu-şi asumă, primul ministru a hotărât să-şi depună mandatul pentru că nu se mai poate continua aşa”, a spus Dragnea.

Acesta l-a atacat direct şi pe primarul Sectorului 4, Cristian Popescu Piedone. „Dacă un primar nu doreşte să-şi asume nicio responsabilitate şi a adoptat politica struţului, noi nu putem rămâne insensibili. (…) Sunt foarte curios câţi lideri europeni ar trebui să demisioneze pentru ca Piedone să-şi depună mandatul şi să înţeleagă că totuşi România este în altă etapă?”, a continuat Dragnea.

În acelaşi timp, potrivit unor surse social-democrate, decizia luată de Liviu Dragnea a fost ca PSD să nu mai colaboreze cu UNPR în vederea formării unui nou Cabinet. Discuţiile urmau să fie purtate la Palatul Cotroceni, cu preşedintele Klaus Iohannis, pentru a se găsi o soluţie guvernamentală pentru anul care a mai rămas până la alegerile parlamentare la termen din 2016.

Social-democraţii au făcut însă un pas înapoi în urma anunţului tranşant al PNL, potrivit căruia liberalii îşi doresc un acord politic pentru dizolvarea Parlamentului şi declanşarea alegerilor anticipate. PSD s-a arătat împotriva acestei variante, astfel încât, în urma unei şedinţe care a avut loc la Parlament, Liviu Dragnea a declarat că există în continuare o majoritate formată din PSD, ALDE şi UNPR, care doreşte să rămână la guvernare. Singura modificare a fost că actualul vicepremier Gabriel Oprea nu va mai face parte dintr-un eventual nou Cabinet format în jurul PSD.

Liviu Dragnea a continuat însă, şi după această şedinţă a Coaliţiei, atacurile la adresa liderului UNPR. Întrebat cum de UNPR rămâne în actuala coaliţie, deşi a refuzat să demisioneze şi să-şi asume responsabilitatea, Dragnea a replicat: „Bună întrebare”.

VEZI ŞI: INCENDIU COLECTIV: Protestele din România, în presa internaţională GALERIE FOTO

La rândul său, Gabriel Oprea a declarat, miercuri, că el, personal, nu va mai face parte din niciun guvern, că este solidar cu Victor Ponta, dar că UNPR va intra în negocieri pentru a face parte din noua echipă guvernamentală.