INCENDIU COLECTIV: Protestele din România, în presa internaţională GALERIE FOTO

Portestele din România declanşate după producerea marii tragedii din clubul Colectiv, din Bucureşti, au fost prezentate şi în presa de peste hotare. Principalele agenţii de presă au relatat despre manifestaţia de protest din noaptea de marţi spre miercuri, din centrul Capitalei. 

RomaniaTV.net
04 nov. 2015, 10:35

Agenţia Reuters: „Mii de oameni au protestat în România, marţi seara, cerând demisia celor care se fac responsabili de declanşarea incendiului (din clubul Colectiv, n.r.) în urma căruia 32 de persoane, şi-au pierdut viaţa şi alte câteva zeci se află în stare critică”, în spitale.

„Supăraţi din cauza modului în care autorităţile acordă licenţe şi fac inspecţii în localuri publice, protestatarii au ieşit în stradă, noaptea târziu, purtând banere pe care era scris „Corupţia Ucide” şi au scandat „Ucigaşii!”. Este cea mai mare tragedie din ultimele decenii, din România”, scrie agenţia Reuters.

„În Bucureşti, peste 20.000 de persoane au organizat un marş în faţa sediilor Guvernului şi al Ministerului de Interne, iar protestele s-au extins şi în alte oraşe din ţară, ca Braşov şi Ploieşti. Mai multe marşuri au fost anunţate, pe Facebook, în toată România, în zilele următoare”, potrivit Reuters.

Agenţia Associated Press titrează: „Ultima oră: 20.000 de oameniau organizat un protest antiguvernamental în Capitala României după incendiul din clubul de noapte”.

„Peste 20.000 de protestatari au organizat un marş în Capitala României cerând ca Guvernul şi autorităţile locale să demisioneze în urma incendiului din clubul de noapte, în care 32 de persoane şi-au pierdut viaţa”.Protestatarii „au scandat ‘Ruşine să vă fie!’ şi ‘Asasinii!’ şi au fluturat drapelul României”, mai scrie AP.

Agenţia France Presse scrie că „România: manifestaţie antiguvernamentală după incendiul din club”.
„Peste 13.000 de manifestanţi s-au adunat în faţa Guvernului pentru a cere demisia premierului social-democrat Victor Ponta şi a ministrului de Interne”, mai scrie agenţia de ştiri, calificând  incendiul soldat cu 32 de morţi este o adevărată „tragedie naţională”.

Chicago Tribune titrează „Mii de persoane protestează faţă de premierul României după ce 32 de persoane au murit în incendiu”.

Mii de oameni s-au adunat la un protest spontan în centrul Bucureştiului, marţi, pentru a cere demisia primului ministru Victor Ponta, după ce 32  de persoane au murit în incendiu, într-un club de noapte. Demonstranţii au cerut şi demisia vice-presmierului şi a ministrului de Interne, Gabriel Oprea, precum şi pe cea a Primarului de sector, Cristian Popescu Piedone”.

The Australian titrează: „Mii de persoane la un marş de protest după incendiul din Bucureşti”, scrie publicaţia, menţionând că peste 10.000 de persoane au participat la acest marş, desfăşurat în noaptea de marţi spre miercuri.

„Demonstranţii purtând pancarte au denunţat „corupţia, aviditatea şi apatia” guvernului şi au cerut demisia premierului Victor Ponta şi a altor oficialităţi locale şi naţionale”, mai scrie The Australian.

Site-ul Yahoo News relatează povestea impresionantă a lui Claudiu Petre. „Claudiu Petre, un fotograf şi blogger cu inimă mare, cu barbă, în vârstă de 36 de ani, s-a întors la locul incendiului din clubul de noapte Colectiv pentru a salva o femeie, iar apoi a mai intrat o dată în infernul de  la club. Nu a mai fost văzut în viaţă”, scrie site-ul, citând agenţia Associated Press.

„Colegii şi prietenii şi-au amintit de ultimele lui clipe, când şi-au luat adio de la Claudiu şi pe care preşedintele Klaus Iohannis l-a decorat postum pentru „curajul, altruismul şi spiritul său de sacrificiu”, mai scrie aceeaşi sursă.