Suspans pentru Laura Codruţa Kovesi, când se decide cine va fi procuror-şef european

Reprezentanţii Consiliului UE au transmis miercuri, cu prilejul noii runde de discuţii privind nominalizarea procurorului-şef european cu negociatorii Parlamentului European, care sunt principalele calificări pe care viitorul şef al EPPO ar trebui să le aibă şi pe care consideră că le întruneşte candidatul francez, Jean-Francois Bohnert, a declarat pentru AGERPRES un oficial UE, informează Agerpres.ro.

28 mart. 2019, 13:08
Suspans pentru Laura Codruţa Kovesi, când se decide cine va fi procuror-şef european

„Negociatorii au avut miercuri  mai întâi o nouă discuţie, la solicitarea Parlamentului, privind procesul intern care a dus la desemnarea a doi candidaţi preferaţi diferiţi. Consiliul a fost de acord că furnizeze PE documentul intern în care este prezentat procesul urmat. Consiliul speră că acest lucru va permite să se meargă mai departe şi ca discuţiile să fie axate pe candidaţi şi pe meritele care îi recomandă pentru postul de şef al EPPO (Biroului Procurorului Public European)”, a declarat pentru AGERPRES oficialul UE.

„În a doua parte a întâlnirii, Consiliul a avut oportunitatea să sublinieze ceea ce percepe drept principalele calificări pe care primul şef al EPPO ar trebui să le aibă. Printre acestea se află experienţa extinsă, independenţa deplină, capacitatea de a lucra într-un mediu multicultural, abilităţile de manager. Este important să observăm că acesta va fi primul şef al EPPO, avem nevoie cu adevărat de un ‘constructor’ care va stabili structura completă a noului birou. Consiliul a comparat aceste calificări cu CV-ul candidatului nostru preferat, Dl Bohnert”, a adăugat oficialul citat.

Potrivit acestuia, Parlamentul European şi-a prezentat apoi viziunea privind EPPO, dar nu a intrat în detalii privind candidaţii.

„Următoarea întâlnire va avea loc pe 4 aprilie. Deşi nu există un termen limită strict pentru nominalizarea şefului EPPO, sperăm că se vor face paşi decisivi pentru a avea o nominalizare finalizată în mandatul acestui Parlament”, a mai afirmat oficialul UE.

Miercuri, un ofiţer de presă al PE a confirmat pentru AGERPRES că negociatorii PE şi ai Consiliului UE nu au ajuns la un acord cu privire la desemnarea primului procuror-şef european, funcţie pentru care candidează şi fostul procuror-şef al DNA Laura Codruţa Kovesi, şi a precizat că negocierile continuă, fără a furniza alte detalii.

În cazul în care echipele de negociere ale Parlamentului European şi Consiliului UE nu vor ajunge la un acord pe 4 aprilie, următoarea şi ultima dată prevăzută pentru aceste negocieri este 10 aprilie.

Pe 8 martie, preşedintele Parlamentului European, Antonio Tajani, i-a trimis ministrului delegat pentru afaceri europene George Ciamba, preşedinte în exerciţiu al Consiliului UE, scrisoarea oficială prin care l-a anunţat că Laura Codruţa Kovesi este candidata Parlamentului European pentru funcţia de procuror-şef european şi, de asemenea, i-a comunicat componenţa echipei de negociere a legislativului comunitar în viitoarele discuţii cu Consiliul.

În scrisoare, Antonio Tajani a menţionat că, în conformitate cu reglementările în vigoare, Parlamentul şi Consiliul numesc de comun acord procurorul-şef european pentru un mandat de 7 ani care nu poate fi reînnoit, plecând de la o listă scurtă de candidaţi calificaţi întocmită de comitetul de selecţie al EPPO.