Suspendarea PUZ-urilor de sector, votată în Consiliul General. Nicuşor Dan: „Urbanismul ultimilor ani a fost o golănie. Felicit consilierii USR-PNL, care au luat azi o decizie curajoasă”

PUZ-urile coordonatoare pentru sectoarele 2, 3, 4, 5 şi 6 vor fi suspendate pentru o perioadă de un an, conform unor proiecte de hotărâre adoptate în şedinţa de vineri a Consiliului General al Capitalei cu 29 de voturi "pentru" şi 23 "împotrivă".

26 feb. 2021, 20:17
Suspendarea PUZ-urilor de sector, votată în Consiliul General. Nicuşor Dan: „Urbanismul ultimilor ani a fost o golănie. Felicit consilierii USR-PNL, care au luat azi o decizie curajoasă”
Primarul general Nicusor Dan

Suspendarea PUZ-urilor de sector a fost votată vineri, 26 februarie, în Consiliul General. Primarul Nicuşor Dan i-a felicitat pe consilierii PNL-USR care s-au prezentat toţi în ziua votului.

Este un punct de cotitură în dezvoltarea urbană a Bucureştiului, ani de zile a prevalat interesul privat şi diferite reţele de interese în faţa interesului public. Urbanismul ultimilor ani a fost o golănie. Majoritatea consilierilor generali USR-PNL a luat azi o decizie curajoasă, corectă şi a dovedit că este o adevărată autoritate publică. Adică cineva care acţionează în inters public, şi nu privat„, a subliniat edilul.

Citeste si Gabriela Firea îl desfiinţează pe Nicuşor Dan. „Plicuşor – Puzisor vrea să înghețe tot orașul. Nu a muncit nimic. A trăit din şantajul şi etajul”

Suspendarea PUZ-urilor de sector, „o victorie a societăţii civile”

Nicuşor Dan a subliniat faptul că suspendarea PUZ-urilor pentru un an este un semn că oraşul are nevoie de dezvoltare, care trebuie să fie făcută „pentru cetăţean, nu pentru interese speculative„.

Prin aceste PUZ-uri de sector, într-o capitală sufocată de poluare, în care copiii au boli respiratorii şi vârstnicii au boli cardiovasculare generate de această poluare, urmau să dispară sute de hectare de spaţiu verde, Bucureştiul ar fi pierdut oportunităţi de dezvoltare cum e metroul de suprafaţă, cum e salba de lacuri din Nordul Bucureştiului. Este un semnal pentru toţi investitorii de bună credinţă, pentru arhitecţi, pentru constructori, că oraşul ăsta are nevoie de dezvoltare, dar această dezvoltare trebuie să fie sustenabilă şi trebuie făcută pentru cetăţean, nu pentru interese speculative. Este, deci, o victorie a societăţii civile, care reclamă de ani de zile aceste abuzuri urbanistice împotriva unei reţele de interese, o victorie materializată de această coaliţie PNL USR. Vreau să felicit consilierii generali din USR PNL, care s-au prezentat azi cu toţi la vot, au fost 29 de voturi din 29 şi care, în ciuda presiunilor pe care le-au avut fiecare dintre ei de la toate aceste reţele care au făcut rău Bucureştiului, au stat în picioare şi au votat pentru public„, a declarat primarul general al Capitalei.

Citeste si Piedone îl spulberă pe Nicuşor Dan după acuzaţiile la PUZ Sector 5: Când nu ai argumente foloseşti un termen de la colţul blocului

Reamintim că Nicușor Dan a cerut iniţial suspendarea PUZ-urilor pentru 24 de luni, având susţinerea USR PLUS. În schimb, PNL a vrut suspendarea PUZ-urilor doar timp de trei luni. Consilierii PSD nici nu au vrut să audă despre asta.

Amendamentul primarului general care prevede ca cele 5 PUZ-uri de sector să fie suspendate pe o perioadă de 12 luni a fost adoptat de Consiliul General cu 28 de voturi „pentru”, 25 „împotrivă” şi zero abţineri.

De asemenea, proiectul în integralitatea sa privind suspendarea Hotărârii Consiliului General al Municipiului Bucureşti nr. 339/2020 privind aprobarea Planului Urbanistic Zonal Sector 2 a fost adoptat cu 29 de voturi „pentru”, 23 „împotrivă” şi zero abţineri.

Acelaşi amendament pentru Sectorul 3, propus de Nicuşor Dan, a fost adoptat de către CGMB cu 29 de voturi „pentru”, 24 „împotrivă” şi o abţinere.