British Petroleum, Shell şi Statoil, suspectate că ar fi manipulat preţul petrolului

Trei giganţi petrolieri sunt suspectaţi de înţelegeri secrete pentru a manipula preţul ţiţeiului şi al combustibilului. Reprezentanţi ai Comisiei Europene au făcut percheziţii la sedii ale companiei britanice British Petroleum, companiei olandeze Shell şi societăţii norvegiene Statoil. 

15 mai 2013, 08:55
British Petroleum, Shell şi Statoil, suspectate că ar fi manipulat preţul petrolului

Mai exact, Comisia se teme că cele trei firme au decis să raporteze preţuri greşite principalei agenţii mondiale de informare privind energia, produsele petrochimice şi metalele, Platts. Mai mult, societăţile ar fi împiedicat alte firme să furnizeze date corecte. Totul pentru a influenţa preţurile, ceea ce contravine normelor europene în vigoare, potrivit . Faptele ar data din 2002, a precizat executivul european, fără a da alte detalii, relateză The Guardian. Dacă suspiciunile se confirmă, cel care a avut de suferit cel mai mult este clientul final, a conchis Bruxelles-ul. 

Potrivit AFP, cele trei grupuri au recunoscut separat că au fost supuse inspecţiilor. Ele s-au angajat să coopereze cu autorităţile competente.

Inspecţiile au avut loc marţi în două state membre ale UE, a indicat Comisia care, potrivit cutumei, nu a dezvăluit nici numele ţărilor, nici pe cele ale întreprinderilor vizate.

La cererea sa, o inspecţie a fost realizată şi într-o ţară din Spaţiul economic european de o autoritate de supraveghere europeană, a continuat Comisia. Spaţiul economic european grupează cele 27 de state ale UE, la care se adaugă Islanda, Norvegia şi Liechtenstein. În acest caz, este vorba despre Norvegia cu grupul Statoil, precizează AFP.

Supraveghind concurenţa în Europa, Comisia Europeană se teme ca întreprinderile respective să nu se fi înţeles pentru a furniza date false unei instituţii responsabile de fixarea preţurilor, Platts, cu scopul de a manipula preţurile publice pentru unele produse petroliere şi biocarburanţi. Aceste fapte ar putea data din 2002, a precizat Statoil într-un comunicat.

Pe de altă parte, Comisia se teme ca aceste întreprinderi să nu împiedice unii concurenţi să participle la procesul de evaluare a preţurilor.

Dacă faptele se confirmă, ele contravin regulilor europene în domeniul concurenţei, care sancţionează înţelegerile şi abuzurile de pe poziţie dominantă, aminteşte Comisia.

Grupul Platts este unul dintre principalii furnizori mondiali de informaţii în materie de energie, produse petrochimice şi metale. El dă informaţii în special despre preţurile în aceste sectoare. Solicitat de AFP, Platts şi-a exprimat ‘cooperarea deplină cu Comisia Europeană’