Sute de balene au murit pe coasta de vest a Tasmaniei! Este cea mai mare eşuare înregistrată până acum VIDEO

Aproximativ 380 de balene au murit în cea ai mare eșuare înregistrată în Australia. Deși autoritățile au încercat să salveze viețuitoarele, multe dintre acestea și-au pierdut viaţa pe malul Tasmaniei. 

RomaniaTV.net
23 sept. 2020, 11:44

De luni, sute de balene pilot cu aripioare lungi au fost găsite eşuate pe coasta de vest a Tasmaniei. Salvatorii au reușit să salveze 50 până marţi târziu și au încercat să le ajute restul. Oficialii guvernului tasmanian au declarat că efortul de salvare va continua „atâta timp cât există animale vii”.

„În timp ce sunt încă în viață și în apă, există încă speranță pentru ele – dar pe măsură ce trece timpul, devin mai obosite”, a spus Nic Deka, manager regional pentru Tasmania’s Parks and Wildlife Service, scrie BBC

Citeşte şi: Aproximativ 270 de balene au rămas blocate pe o plajă: „O treime din ele sunt decedate” FOTO

El a adăugat că lucrează la un plan pentru a îndepărta cadavrele animalelor care sunt împrăştiate de-a lungul coastei. Încă nu se ştie care este motivul pentru care balenele au eşuat într-un număr aşa de mare, însă se ştie că specia este predispusă la eșuare. 

Primii salvatori au numărat luni aproximativ 270 de balene, dar un elicopter a văzut marți alte 200 de balene în apropiere.

Mai mult de 80% din eșecurile de balenă australiene au loc în Tasmania și experții spun că Macquarie Heads este un hotspot cunoscut. Cea mai mare eșuare anterioară a Tasmaniei a fost în 1935 cu 294 de balene pilot. Ultima sa eșuare în masă a fost în 2009 și a implicat aproximativ 200 de balene pilot.

Cum sunt salvate balenele?

O echipă de aproximativ 60 de persoane a folosit curele și alte echipamente pentru a ajuta la scoaterea balenelor supraviețuitoare de pe malurile de nisip, astfel încât acestea să fie complet scufundate în apă. Odată ce balenele sunt „reflotate”, acestea sunt ghidate înapoi în ape mai adânci. Salvatorii au spus că au escortat 50 de balene înapoi în mare, ceea ce au considerat un „succes”.

Eforturile de salvare au fost împiedicate de un val puternic care a adus câteva balene eliberate înapoi la țărm, au adăugat ei.

Citeşte şi: Mai multe balene ţinute captive într-un oraş din Rusia au fost eliberate, în urma unui val de proteste

Experții în balene au spus că animalele supraviețuitoare vor fi epuizate și slabe. Balenele pilot pot crește până la 7 metri lungime și cântăresc până la trei tone. Fără flotabilitatea apei, balenele ar fi, de asemenea, zdrobite încet de greutatea corpului lor, a declarat profesorul Peter Harrison de la Grupul de cercetare a balenelor al Universității Southern Cross.

De ce plajează balenele?

Oamenii de știință spun că motivul este adesea necunoscut, dar au o serie de teorii, inclusiv balenele care sunt ademenite de pești până la țărm și devin dezorientate. Mamifere extrem de sociale, în special balenele pilot, sunt cunoscute pentru blocarea în grupuri, deoarece călătoresc în comunități mari, strâns legate, care se bazează pe o comunicare constantă.

Se crede că astfel de grupuri sunt, de asemenea, susceptibile în jurul plajelor care înclină ușor pe o zonă largă – deoarece impulsurile sonare ale balenelor nu reușesc să detecteze țărmul în apele puțin adânci.

Balenele pilot nu sunt considerate pe cale de dispariție, deși nu se cunoaște numărul exact al populației. Oamenii de știință cred că există aproximativ un milion de balene pilot cu înotătoare lungi și 200.000 de balene cu înotătoare lungi în întreaga lume.