Sute de familii sunt rupte de lume în Vâlcea, în urma inundaţiilor. În zonă se anunţă cod roşu de inundaţii

Situaţie disperată în Vâlcea, unde peste 200 de familii sunt rupte de lume, după ce apele au distrus mai multe drumuri şi poduri. Singura speranţă a oamenilor izolaţi rămâne armata, însă deocamdată apele sunt învolburate şi nu se poate interveni. Autorităţile au găsit o cale de a aproviziona oamenii din comuna Nicolae Bălcescu.

15 mai 2014, 12:33
Sute de familii sunt rupte de lume în Vâlcea, în urma inundaţiilor. În zonă se anunţă cod roşu de inundaţii

150 de familii sunt izolate după ce apele au rupt mai multe drumuri şi poduri în localitarea Nicolae Bălcescu, judeţul Vâlcea, informează România TV. Oamenii din zonele izolate sunt disperaţi. „Nu avem nimic, nici apă, nici pâine, nici mălai, nimica”, a spus localnicii.

Citeşte şi Premierul le-a cerut prefecţilor din judeţele vizate de INUNDAŢII să menţină stare de atenţie maximă

Oamenii din Nicolae Bălcescu nu au nici curent. Situaţia cea mai gravă este în localitatea Dosul Râului, unde 60 de familii sunt complet izolate de lume. Viitura venită pe râul Topolog a fost atât de puternică încât a spulberat un pod de fier, reconstruit în urmă cu doar câşiva ani.

Inspectoratul pentru Situaţii de Urgenţă a luat măsuri pentru ca populaţia din această zonă să nu ducă lipsă de apă şi pâine, în primul rând, însă în zonă, din păcate, se va putea interveni abia după ce apele învolburate se vor retrage. Astfel, armata va monta o punte provizorie pentru ca locuitorii să poată trece peste apă măcar cu piciorul.

Citeşte şi COD GALBEN de PLOI şi VÂNT PUTERNIC. Vezi regiunile vizate

Tot râul Topologu a rupt un dig şi un drum judeţean care face legătura între Râmnicu Vâlcea şi comuna Galicea. Suprafaţa inundată depăşeşte aproape un hectar, iar vârfurile copacilor abia se mai zăresc din apă. Tot în Vâlcea, în localitatea Lăpuşata, peste 50 de gospodării sunt izolate de miercuri noapte, întrucât râul Burlui a luat o punte provizorie.

Pompierii intervin în peste 100 de gospodării din 39 de localităţi pentru a scoate apa din case şi beciuri.

Din nefericire, tot pentru judeţul Vâlcea a fost emis un cod roşu de inundaţii pe râulm Olteţ, iar hidrologii a anunţat prefectura pentru a lua măsuri de prevenire pentru inundaţii de amploare.

Prefectul de Vâlcea, Dumitru Cornoiu, a declarat, joi, pentru Agerpres, că s-a identificat o cale de acces, o potecă forestieră, pentru aprovizionarea familiilor izolate din comuna Nicolae Bălcescu.

„Reprezentanţii Ocolului Silvic au identificat o cale de acces, o potecă forestieră, în lungime de 1,5 km, prin care se asigură comunicarea cu un număr de 78 de familii, adică 150 de persoane izolate din comuna Nicolae Bălcescu. Astfel sursele de apă şi de hrană sunt asigurate pentru aceşti cetăţeni”, a precizat Dumitru Cornoiu.