Sute de hectare de culturi agricole din România, distruse de incendii

Pompierii de la ISU Dâmboviţa intervin vineri pentru stingerea unui incendiu izbucnit pe o mirişte. 20.000 de metri pătraţi s-au făcut scrum, iar pompierii încearcă să împiedice extinderea focului.

15 iul. 2022, 13:31
Sute de hectare de culturi agricole din România, distruse de incendii

Pompierii sunt în alertă în aceste zile caniculare. Sunt zeci de incendii de vegetaţie în doar câteva zile iar echipele de intervenție fac eforturi uriașe pentru ca flăcările să nu ajungă la casele oamenilor.

Perioada următoare se anunță a fi una cu creșteri mari ale temperaturilor, iar pentru reducerea riscului producerii de incendii, pompierii recomandă proprietarilor de terenuri agricole, deţinătorilor de utilaje agricole şi de transport, precum şi cetăţenilor să țină cont de măsurile de apărare împotriva incendiilor pe timpul desfăşurării campaniei de recoltare şi depozitare a cerealelor.

Citeşte şi: PROGNOZA METEO. Se anunţă un weekend de foc, cu disconfort termic şi furtuni violente

Pompierii recomandă oamenilor să nu fumeze sau să facă focul în lanuri sau în apropierea punctelor de recoltare şi depozitare a produselor agricole, să asigure izolarea lanurilor prin fâşii arate sau discuite cu lăţimea de peste 20m spre drumuri şi păduri sau de 50m spre căile ferate și rutiere adiacente.

De asemenea, punctele de recoltare trebuie asigurate cu tractoare cu plug sau disc, cisterne cu apă, platforme mobile dotate cu furci, cazmale, găleţi, stingătoare și butoaie cu apă, pentru a fi folosite în cazul unui eventual incendiu. Maşinile, tractoarele, combinele de recoltat şi celelalte maşini agricole, precum şi autovehiculele de transport ce se vor folosi la recoltarea cerealelor, vor fi verificate din punct de vedere tehnic de către persoane autorizate, înlăturându-se toate defecţiunile care ar putea cauza incendii.

Alimentarea cu carburanţi trebuie făcută în punctele de alimentare special amenajate, fiind interzise transportul şi transvazarea lichidelor combustibile în vase deschise sau confecţionate din material plastic şi alimentarea în lan sau la distanţe mai mici de 100 m faţă de acestea, a autovehiculelor, maşinilor şi utilajelor agricole.

Locurile pentru fumat se vor amenaja la o distanţă de peste 50 m faţă de culturile de cereale păioase în perioada recoltării şi faţă de locurile de depozitare a paielor, iar faţă de depozitele şi punctele de alimentare cu combustibil, la o distanţă de peste 40 m, avertizează ISU Dâmboviţa.

Citeşte şi: Insule de căldură sufocantă. Cupola de foc va acoperi bucăţi mari din România

 

Alertă meteo de temperaturi caniculare şi disconfort termic ridicat, dar şi furtuni. Este vizat şi Bucureştiul

Val de caniculă peste România. Meteorologii anunţă temperaturi peste pragul de caniculă, inclusiv la Bucureşti. În paralel, vor fi zone unde furtunile vor face prăpăd, avertizează meteorologii.

Administraţia Naţională de Meteorologie a emis o INFORMARE METEOROLOGICĂ de disconfort termic ridicat, instabilitate atmosferică temporar accentuată pentru 15, 16 iulie.

„În intervalul menționat disconfortul termic va fi ridicat, local, în regiunile sudice și sud-estice, iar vineri (15 iulie) și în cele vestice, astfel încât indicele de temperatură-umezeală (ITU) va depăși pragul critic de 80 de unități.

Temperaturile maxime vor fi cuprinse în general între 33 și 36 de grade.

Vineri, local în regiunile nordice, nord-estice și centrale, iar sâmbătă în cele sudice și sud-estice vor fi perioade cu instabilitate atmosferică accentuată. Vor fi intensificări ale vântului, vijelii (viteze la rafală de peste 60…70 km/h), descărcări electrice, averse ce vor avea și caracter torenţial și izolat grindină. Cantitățile de apă vor depăși pe alocuri 20…30 l/mp”, a transmis ANM.