Sute de mii de agricultori, afectaţi de întârzierile la plata subvenţilor prin APIA

Sute de mii de fermieri, păgubiţi de Sărbători. Mai bine de 300.000 de agricultori nu vor primi avansul pe teren, pe care ar fi trebuit să îl obţină din luna octombrie. Sunt mult prea multe cereri care nu au putut fi introduse în sistem, pentru că softul a fost blocat timp de două luni. Este ultima zi în care se pot face plăţile, iar la APIA se lucrează non-stop.

30 nov. 2015, 10:36
Sute de mii de agricultori, afectaţi de întârzierile la plata subvenţilor prin APIA

Pe lista fermierilor care ar trebui să primească plăţi în avans s-au înscris 720.000 de fermieri. Până la această oră am reuşit să ajungem la 434.000 de fermieri cu ordin de plată. Au fost probleme obiective. În mod cert puteam să facem mai mult pentru a finaliza toţi cei 720.000 de fermieri„, a declarat ministrul Agriculturii Achim Irimescu.

Agricultorii nu şi-au primit la timp subvenţia europeană pentru terenul lucrat, din cauză că softul Agenţiei pentru Plăţi şi Intervenţie în Agricultură a fost blocat mai multe zile. Oamenii ar fi trebuit să primească,  în perioada 16 octombrie – 30 noiembrie 2015,  aproximativ 53 de euro pentru fiecare hectar, adică 1,84 milioane de euro în total.

Situaţia trebuie rezolvată până la 1 decembrie pentru că atunci începe plata celei de-a doua tranşe a subvenţiilor. În caz contrar, sumele vor fi achitate abia la finele lunii ianuarie 2016. 

Scandalul se lasa si cu schimbari la nivelul APIA, Achim Irimescu anuntand ca actualul director, Mihai Putinei, va fi schimbat incepand cu data de 2 decembrie, iar cel care ii va lua locul va fi Florin Marius Faur, in prezent director executiv la Agentia de Plati si Interventie pentru Agricultura Timis, functie pe care o detine din 2006.