Sute de mii de euro pierduţi de Bugetul de stat din cauza „combinaţiilor” cu iz politic, în Ilfov

Sunt Probleme mari în Ilfov în ceea ce priveste protecția mediului în ciuda semnalelor de alarmă trase de instituții abilitate ale statului român. Legături suspecte ale Gabrielei Dorojan, șeful Gărzii Naționale de Mediu, cu oameni de afaceri care acționează în domeniul tratării deșeurilor periculoase și favorizarea acestora în detrimentului bugetului de stat și al protecției mediului sunt cunoscute și monitorizate de mai mult timp. Cel puțin așa susțin surse apropiate GNM, citate de stiripesurse.ro.

RomaniaTV.net
12 nov. 2019, 07:29
Sute de mii de euro pierduţi de Bugetul de stat din cauza „combinaţiilor” cu iz politic, în Ilfov

Deșeurile periculoase depozitate în aer liber și direct pe sol au creat o amenințare iminentă, cu prejudiciu asupra mediului și afectarea sănătății populației din localitățile Chitila, Jilava și Bragadiru, așa cum se menționează în raportul Curții de Conturi a României – Camera de Conturi Ilfov cu prilejul controlului efectuat la Agenția pentru Protecția Mediului Ilfov în perioada când Director Executiv al acestei instituții era Gabriela Dorojan.

În prezent, Gabriela Dorojan este șefa Gărzii Naționale de Mediu, cu rang de secretar de stat. În perioada în care, Gabriela Dorojan deținea funcția de Director Executiv la Agenției pentru Protecția Mediului Ilfov, aceasta a fost sesizată asupra faptului că operatorii PETROMAR SRL și PETROMAR INTERMED SRL au depozitat în orașul Chitila o mare cantitate de deșeuri periculoase și nepericuloase depozitate în aer liber și în rezervoare subterane, situația fiind catalogată drept „un eveniment, o acțiune și o omisiune care au creat o amenințare iminentă cu un prejudiciu asupra mediului.”

În acest context a fost emisă o decizie prin care a fost desemnată o societate comercială, EASTERN EUROPE LOGISTIC & MANAGEMENT SRL, care să preia, să transporte și să depoziteze în condiții de siguranță deșeurile respective.

Acestea au fost gestionate total impropriu de operatorii SC PETROMAR SRL și SC PETROMAR INTERMED SRL cărora din acest considerent li s-a întocmit dosar penal, fiind condamnați de Tribunalul București, Secția I penală.

Deși se cunoștea că angajamentul asumat de societatea EASTERN EUROPE LOGISTIC & MANAGEMENT SRL presupunea efectuarea unor operațiuni speciale pentru deșeurile periculoase cianuri, mercur și reactivi depozitate pe raza comunei Jilava, Chitila și Bragadiru prin acțiunea și inacțiunea Directorului Executiv al Agenției pentru Protecția Mediului Ilfov, Gabriela Dorojan, s-a ajuns la un prejudiciu la bugetul de stat de 2.856.275,00 lei şi 648.263,32 euro și afectarea sănătății populației din jurul acestor locuri. Curtea de Conturi a constatat că Directorul Executiv al Agenției pentru Protecția Mediului Ilfov Gabriela Dorojan nu a întreprins nici o măsură de reglementare a situației create.

Așa cum precizează Curtea de Conturi în raportul acesteia privind paleta de aspecte ce trebuie să reiasă din această analiză, se va extinde după caz și asupra altor factori de conducere la nivelul Agenției pentru Protecția Mediului Ilfov și se vor întreprinde toate măsurile legale ce se impun. Efectul lor ar trebui să conducă la soluționarea integrală și operativă a acestei situații, inclusiv la recuperarea prejudiciului de la persoanele vinovate, respectiv de la Gabriela Dorojan dar și cercetarea relațiilor de favorizare a poluatorilor cu substanțe extrem de periculoase (mercur, cianuri și reactivi).

Implicarea civică a oamenilor în anchetarea unor carențe a societății, cum ar fi poluarea cu substanțe extrem de periculoase, corupția, abuzurile, sifonarea banului public, atentatul asupra sănătății oamenilor pe care anumite persoane încearcă să le ascundă de ochiul public, este esenţială pentru a produce schimbarea şi a proteja sănătatea oamenilor și a mediului.

Ministrul Mediului Costel Alexe a anunțat la 6 noiembrie pe pagina sa de Facebook că va trimite corpul de control pentru a verifica toate angajările și transferurile făcute în ultimele 7 zile sau programate pentru următoarele 7 zile și că va face „o analiză la sânge” a activității fiecăruia.