Sute de mii de ruşi, pe străzile din Moscova la mitinguri pro şi contra Putin

Sute de mii de ruşi au ieşit în stradă, la Moscova, unii pentru a-l susţine pe Vladimir Putin, alţii pentru a manifesta împotriva lui. Autorităţile se aşteaptă ca, la aceste mitinguri, să participe peste 200.000 de persoane.

RomaniaTV.net
23 feb. 2012, 15:13
Sute de mii de ruşi, pe străzile din Moscova la mitinguri pro şi contra Putin

Campania electorală din Rusia a intrat pe ultima sută de metri. Alegerile prezidenţiale vor avea loc pe 4 martie, Vladimir Putin fiind considerat favorit.

„Aş dori să-l sprijin pe Vladimir Vladimirovici Putin. El s-a descurcat bine în calitate de preşedinte în primele două mandate. Şi, desigur, vreau un viitor luminos pentru Rusia”, a spus o demonstrantă.

Joi, după prânz, aproximativ 130.000 de persoane au ieşit pe străzile Moscovei pentru a-şi arăta susţinerea faţă de Vladimir Putin. Manifestanţii au mărşăluit pe străzi până la stadionul Lujniki unde continuă manifestaţia. Putin a fost şi el prezent pe stadion pentru a-şi saluta susţinătorii.

Pe străzile Moscovei au avut loc şi demonstraţii împotriva lui Putin. Mai multe persoane au ieşit pentru a-şi exprima nemulţumirea faţă de premier.

„Este într-adevăr interesant ce se va întâmpla, pentru că alegerile anterioare au fost foarte tulburate. Nu a fost foarte clar cum s-a putut ca partidul lui Vladimir Putin să primească 140%”, a spus Andrei, un student în vârstă de 24 de ani.

„Atitudinea mea faţă de campania pre-electorală este categoric negativă, pentru că ceea ce se întâmplă este neplăcut în relaţia cu cetăţenii, cred eu. Nu ştiu, ei cred că suntem idioţi”, a fost părerea unui DJ, tot de 24 de ani.

Pe stadion însă, unde au manifestat susţinătorii premierului, Putin a recurs la un vocabular militar şi, totodată, patetic, asigurându-i pe cei care sunt de partea lui că ei sunt adevăraţii „susţinători ai patriei”, a cărei „mare istorie a fost scrisă cu sudoare şi sânge”. „Bătălia pentru Rusia continuă, victoria va fi a noastră”, i-a asigurat el.

Protestele vor continua în zilele următoare. Regimul rus i-a acuzat pe manifestanţii care îl contestă pe Putin că „sunt plătiţi de occidentali”. Susţinătorii premierului care îl doresc din nou în funcţia de preşedinte susţin că realegerea lui Putin este „singura garanţie a stabilităţii şi dezvoltării Rusiei”.