Sute de mii de tinerii care au abandonat şcoala, atraşi să se reîntoarcă în sistemul de învăţământ

Publicat: Marţi, 27 Octombrie 2015 10:52 // Actualizat: Marţi, 27 Octombrie 2015 10:52 // Sursa: romaniatv.net

Sute de mii de tinerii care au abandonat școala pot fi atrași să se reîntoarcă în sistemul de învățământ doar prin proiecte flexibile de tipul ”A doua șansă”, care pun accentul pe latura practică a educației și care sunt adaptate nevoilor lor. Aceasta este principala concluzie a conferinței ”Bune practici în educația celor vulnerabili”, la care au participat aproape 200 de cadre didactice și specialiști în educație.

În mediul rural, în special în grupurile dezavantajate, precum cele de etnie romă, statisticile privind abandonul școlar arată diferențe chiar și de câteva ori mai mari față de zonele urbane, cu populație educată și venituri peste medie. Conform datelor Eurostat, la nivelul anului 2014, 18% din tinerii de 18-24 de ani din România au părăsit de timpuriu sistemul obligatoriu de educaţie, iar în ultimii cinci ani situaţia s-a agravat.

"Școala-motivantă, descrisă și de participanți, trebuie modelată și asumată ca viziune de către toți actorii implicați în actul educațional, pentru că într-o astfel de școală copiii vor veni cu bucurie, abandonul nemaifiind o opțiune. Cadrele didactice au arătat că este necesar ca programele de tipul "A doua șansă" să fie, în primul rând, personalizate în funcție de participanți, răspunzând nevoilor acestora de a se angaja, de a se integra în comunitate ori de fi părinți mai buni. Mesajul "școala are rost" va fi astfel cu atât mai puternic în rândul generațiilor tinere. Mă bucur că acest lucru chiar se întâmplă în anumite școli, care merită să fie recunoscute ca modele de bună practică în sistem", a declarat Daniela Vișoianu, reprezentantă a Asociației C4C- Communication for Community și președintă a Coaliției pentru Educație.

Citeşte şi: Campanie pentru promovarea activităţii fizice în rândul elevilor

Conferința a fost organizată în cadrul proiectului "Cu mic, cu mare, din nou la școală", derulat de către Asociația C4C - Communication for Community, în parteneriat cu Inspectoratele Şcolare Județene din Gorj, Călărași și Prahova.

Prin acest proiect, 377 de adulți (majoritatea tinere mame) din 13 comunități din sudul țării au reușit să poată absolvi cel puțin clasele primare, după cum puteți afla din campania de informare "În căutarea școlarilor pierduți".

Pe 5 noiembrie, la Institutul Cervantes din București, va avea loc o conferință în cadrul căreia vor fi prezentate rezultatele proiectului, precum și concluziile dezbaterilor de la Sinaia.

loading...
1 Comenteaza // Vezi comentarii
        Citeste mai mult despre:   
abandonul scolar elevi învăţământ şcoală
Loading...
Daca ti-a placut articolul, urmareste RomaniaTV.NET pe   facebook facebook sau  twitter twitter.
27 oct 11:11
...doar prin proiecte flexibile de tipul ”A doua șansă”, care pun accentul pe latura practică a Citește mai departe… Sursa: romaniatv.net ...
1
EUR
4.8583
RON
21 Sep
noapte 13 °
zi 28 °
Ultimele joburi adaugate
24 H