Sute de PLÂNGERI la Parchet împotriva CLASĂRII dosarul REVOLUŢIEI

Sute de plângeri au fost depuse la Parchetul General după ce procurorii au clasat dosarul Revolutiei, potrivit România TV. Membrii Asociaţiei 21 decembrie au reclamat faptul că dosarul a fost închis în ciuda deciziilor CEDO, prin care s-a dispus ca statul român să facă dreptate în cazul victimelor revoluţiei din 1989.

23 nov. 2015, 11:32
Sute de PLÂNGERI la Parchet împotriva CLASĂRII dosarul REVOLUŢIEI

Decizia a contrariat cu atât mai mult cu cât dosarul Mineriadei a fost redeschis, iar lideri importanţi sunt acum urmăriţi penal. Revoluţionarii sunt decişi să utilizeze toată căile legale pentru infirmarea deciziei de clasare.

Citeşte şi: Ordonanţa de clasare a Dosarului Revoluţiei: OBOSEALA şi STRESUL, vinovate pentru morţi

„Mare prostie pe care a făcut-o procurorul general. Au posibilitatea să o repare, dacă menţin mergem la Curtea Supremă şi vedem acolo, sunt convins că această hotărâre nu va rămâne în picioare”, a declarat luni Teodor Mărieş, liderul Asociaţiei 21 decembrie.

„Întreaga Asociație (21 Decembrie, n.r.) vine astăzi să depună plângere împotriva rezoluției dată de cei patru procurori ai Secției Parchetelor Militare, este o procedură normală. Cerem redeschiderea dosarului pe infracțiunile pe care eu l-au închis, fapte contra umanității cum sunt încadrate în noul Cod de procedură„, a declarat luni, la sediul Parchetului, președintele Asociației 21 Decembrie, Teodor Mărieș.

El a spus că argumentele cuprinse în plângere sunt aceleași cu cele aduse de Curtea Europeană a Drepturilor Omului (CEDO) în mai multe decizii date în ultimii ani.

„Motivarea lor (procurorilor, n.r.) este o motivare așa cum li s-a cerut. Întotdeauna când s-au dat rezoluții de neîncepere în acest dosar au fost pe comandă politică. Li s-a cerut într-un anumit fel, au dat-o așa cum li s-a cerut, este extrem de subțire motivarea, nu stă în picioare de niciun fel, din nou se vede că ei nu cunosc dosarul și nici părțile din dosar. Ei vorbesc de 700 de morți, în realitate avem peste 1.200 de morți la Revoluție, ei vorbesc de aproximativ 4.000 de răniți și reținuți, în realitate victimele în dosarul Asociației 21 Decembrie, 11/P/2014, sunt peste 8.000 de victime”, a spus Teodor Mărieș.

El a precizat că plângerea în numele Asociației a fost depusă în urmă cu două săptămâni, când a fost primită motivarea procurorilor, însă membrii Asociației vin și personal și depun plângere în nume propriu, pentru că fiecare, individual, este parte în acest dosar, scrie Agerpres.

„Aproximativ 200 de urmași de eroi au mai depus plângere, și în acest rând care s-a format astăzi există urmași de eroi martiri, inclusiv urmașii care sunt în Asociația 21 Decembrie”, a mai arătat Mărieș.

Citeşte şi: Băsescu, după clasarea dosarului Revoluţiei: Un adevăr. Dacă îl suportaţi, voi, Dumnezeii dreptăţii, luaţi-l

Procurorii Parchetului de pe lângă Înalta Curte de Casație și Justiție — Secția Parchetelor Militare au clasat, pe 23 octombrie, dosarul privind evenimentele din decembrie 1989, care au avut ca rezultat decesul, rănirea și lipsirea de libertate a unor persoane, precum și distrugerea unor bunuri.