Ordonanţa de clasare a Dosarului Revoluţiei: OBOSEALA şi STRESUL, vinovate pentru morţi

Procurorii militari din Parchetul instanţei supreme au clasat dosarul Revoluţiei din decembrie 1989. În ordonanţa de clasare, Parchetul de pe lângă Înalta Curte de Casație și Justiție arată că, din cauza oboselii şi a stresului, unii militari s-au împușcat între ei, iar oamenii din dispozitivele militare, civile sau mixte au deschis "cu uşurinţă" focul spre imobile sau spre maşini care nu opreau la filtre.

RomaniaTV.net
23 oct. 2015, 15:24
Ordonanţa de clasare a Dosarului Revoluţiei: OBOSEALA şi STRESUL, vinovate pentru morţi

Potrivit ordonanţei de clasare, „pe fondul lipsei de cooperare şi coordonare, iniţiativele unor militari şi civili de a pătrunde în anumite imobile ori de a verifica acoperişurile unor clădiri, fără încunoştinţarea celorlalte forţe aflate în zonă, au creat derută şi reprezentări greşite, cu consecinţa deschiderii focului concentrat şi producerii a numeroase victime.

De asemenea, starea de oboseală şi stres acumulată a afectat aprecierea lucidă şi obiectivă a realităţii înconjurătoare, existând situaţii în care dispozitive militare, mixte, ori civile au deschis, cu uşurinţă, focul asupra unor imobile, inclusiv asupra unor autoturisme aflate în deplasare care nu au oprit la filtrele organizate, în condiţiile existenţei doar a unor bănuieli neverificate că s-ar fi efectuat focuri de armă din direcţia imobilelor sau autoturismelor respective.Pe fondul aceleaşi stări de oboseală şi stres, au existat şi situaţii în care s-au executat focuri de armă între militari din incinta aceleiaşi unităţi sau între unităţi militare”, se arată în ordonanţă.

Citeşte şi: Băsescu, după clasarea dosarului Revoluţiei: Un adevăr. Dacă îl suportaţi, voi, Dumnezeii dreptăţii, luaţi-l

Procurorii militari: unele victime s-au împușcat singure 

Materialul de cercetare efectuat în dosarul 11/P/2014 se referă la 709 persoane decedate, 1.855 persoane rănite prin împuşcare, 343 persoane rănite în alte împrejurări sau care au suferit diferite traume, respectiv 924 persoane reţinute, susțin procurorii.

„Din cele 709 persoane decedate, 161 sunt ofiţeri, subofiţeri şi militari în termen. În unele situaţii decesul s-a datorat manevrării imprudente a armamentului, victimele fiind din rândul celor care s-au aflat în imediata apropiere a făptuitorilor. De asemenea, nu în toate cazurile decesul s-a produs prin împuşcare, existând situaţii în care decesul s-a datorat altor cauze (ex. agresiune, incendiere, accident rutier, accident aviatic etc.).În unele situaţii, există autoritate de lucru judecat, în sensul că autorii infracţiunilor de omor au fost trimişi în judecată şi condamnaţi. În alte situaţii cu privire la împrejurările în care s-a produs decesul s-au dispus soluţii de netrimitere în judecată, soluţii care nu au fost, ulterior, infirmate.

Nu în toate cazurile decesul s-a datorat unei fapte prevăzute de legea penală, existând situaţii în care decesul a fost urmare unui act suicidal (împuşcare, precipitare etc.), manevrării imprudente a armamentului din dotare de către cel în cauză sau s-a datorat unor cauze patologice”, se mai arată în ordonanţa de clasare.

Magistrații și-au motivat hotărârea de clasare invocând împlinirea termenului de prescripţie a răspunderii penale, autoritatea lucrului judecat, inexistența faptelor sau nesancționarea lor în legea penală, precum și intervenția amnistiei. PICCJ a precizat că, pentru unele fapte, există condamnări în alte cauze.

Pe baza acestor considerente, procurorii militari Marian Tudor, Codrut Mihalache si Claudiu Culea au decis clasarea dosarului Revoluției. Ordonanța de clasare poate fi contestată la procurorul-șef al Parchetului Militar și apoi în instanță.

Anchetatorii au făcut cercetări privind 709 morţi, 2.198 de răniţi, dintre care 1.855 împuşcaţi şi 924 de reţinuţi.

Citeşte şi: Dosarul Revoluţiei din 1989 a fost închis. Decizia nu este definitivă. DOCUMENT OFICIAL