Sute de preoţi din Iaşi nu mai au ce mânca după închiderea bisericilor din cauza coronavirus. Cât câştigă un slujitor al Domnului

Sute de preoţi din Iaşi şi din judeţele învecinate susţin că nu mai au ce să pună pe masă familiilor, de când au fost închise bisericile din cauza pandemiei de coronavirus. În disperare de cauză, aceştia au cerut ajutorul superiorilor pentru că rămân cu aproape 500 de lei salariul plătit de stat. Banii din contribuţiile credincioşilor şi din vânzarea lumânărilor se duc pe plata utilităţilor. Cum lăcaşurile de cult sunt închise în timpul stării de urgenţă, oamenii nu au mai donat bani în această perioadă, a spus reprezentantul Mitropoliei şi Bucovinei.

RomaniaTV.net
25 apr. 2020, 16:06
Sute de preoţi din Iaşi nu mai au ce mânca după închiderea bisericilor din cauza coronavirus. Cât câştigă un slujitor al Domnului

Aproape 400 de preoţi din judeţele Iaşi, Botoşani şi Neamţ se află în situaţii dificile, în urma restrângerii activităţii şi a închiderii bisericilor scrie Ziarul de Iaşi. Mulţi dintre aceştia spun că nu-şi mai pot strânge bani din salariu. Preotesele se află fie în şomaj tehnic, fie nu muncesc.

În aceste condiţii, preoţii au cerut ajutorul Mitropoliei Moldovei şi Bucovinei pentru că nu au cu ce-şi hrănească familiile. 

„În Eparhie, în general, în toate judeţele – Iaşi, Botoşani şi Neamţ – este o situaţie delicată fiindcă bisericile nu mai au niciun fel de venit, iar donaţiile care veneau înainte s-au rărit foarte mult şi ele, astfel că avem preoţi în situaţii complicate”, a declarat pr. Constantin Sturzu, purtătorul de cuvânt al Mitropoliei Moldovei şi Bucovinei, conform sursei citate.

Cât câştigă un preot în vreme coronavirus

Fiecare preot primeşte lunar o contribuţie de la stat corelată cu diferite vechimi şi funcţii din învăţământul preuniversitar. Pr. Constantin Sturzu a explicat însă că banii respectivi sunt folosiţi pentru a acoperi taxele pe muncă, precum impozit, contribuţiile la pensii şi la asigurările de sănătate.

Din contribuţia primită de la stat, un preot rămâne cu maximum 500 de lei pe lună, în funcţie de nivelul, grupa şi gradul de salarizare. Diferenţa până la salariul integral este completată din contribuţiile din parohie şi din vânzările făcute în cadrul bisericii, cum ar fi lumânările.

„Lumânările vin cu un preţ din fabrică, parohia cumpără prin Protopopiat, şi au voie să îşi pună un adaos, şi de acolo le rămâneau bani ca să plătească utilităţile şi din diferenţă să completeze la salariu sau la donaţiile pentru cheltuielile parohiei. Facturile la utilităţi au mai scăzut în ultima vreme, pentru că accesul credincioşilor este interzis, şi unele biserici stau mai mult închise, dar tot au fost încălzite când s-au ţinut slujbele, spre exemplu“, a declarat pr. Constantin Sturzu, pentru Ziarul de Iaşi.

Reprezentanţii Mitropoliei susţin că acum identifică în special familiile unde nu există niciun venit. Preotul nu mai are venituri de la biserică, preoteasa nu lucrează şi mai sunt şi doi-trei copii în familie.

Potrivit Ziarul de Iaşi, Mitropolitul Teofan a înfiinţat fondul „Păstorului cel bun” în care a fost transferată toată contribuţia care venea dinspre parohii înainte direct la Eparhie pentru a acoperi cheltuielile acesteia. De la înfiinţare au existat lunar câteva sute de preoţi care nu puteau să îşi asigure un venit din parohia lor pentru a se putea susţine, în special cei din sate cu 50-60 de familii, unde la biserică nu vin foarte multe persoane.

Bilanţ CORONAVIRUS în România. 10.635 de români confirmaţi cu COVID-19. În ultimele 24 de ore au fost raportate 218 infecţii