Sute de români excluși de pe lista de beneficiari de carduri pentru energie. Unii aveau venituri și de peste 10.000 de euro. Boloş: Ar fi nefiresc ca ajutorul de încălzire să le fie acordat

Poşta Română a început, miercuri, tipărirea cardurilor de energie. Ministrul Investiţiilor şi Proiectelor Europene (MIPE), Marcel Boloş. a anunţat că, la 1 februarie, va începe distribuirea cardurilor, iar primele plăţi ase vor face din 20 februarie.

25 ian. 2023, 12:08
Sute de români excluși de pe lista de beneficiari de carduri pentru energie. Unii aveau venituri și de peste 10.000 de euro. Boloş: Ar fi nefiresc ca ajutorul de încălzire să le fie acordat

Sute de români au fost excluși de pe lista de beneficiari de carduri pentru energie, a anunțat ministrul Investiţiilor şi Proiectelor Europene (MIPE), Marcel Boloş. Ministrul a explicat că se vor face verificări la sânge ale celor trecuți pe lista beneficiarilor de carduri pentru energie.

”Patru milioane de beneficiari. Aici s-ar putea, după verificările pe care le facem, după cum se cunoaşte, atât pentru cei care locuiesc împreună la aceeaşi adresă, care sunt fără nomenclator stradal sau cu nomenclator stradal şi nu şi-au operat în cartea de identitate, domiciliul sau cei care, prin interogarea bazelor de date ale ANAF, depăşesc plafonul de venit de 2.000 de lei. E posibil ca în anumite situaţii să trebuiască să îi excludem de pe lista de beneficiari, dar procesul continuă şi ne respectăm angajamentele asumate”,  a declarat Marcel Boloș.

Citește și: Când se vor putea face primele plăți cu carduri pentru energie și cum poți intra în posesia lor dacă nu te găsește poștașul acasă

Până acum s-a constatat că 527 dintre beneficiarii trecuți pe listă de Ministerul Muncii au, în realitate, venituri care depăşesc 10.000 de euro.

“Acum e perioada în care noi culegem aceste informaţii, declaraţia pe propria răspundere, pentru că nu doar informaţiile de acolo din declaraţie sunt suficiente, urmează interogarea bazei de date la ANAF şi clarificarea situaţiei veniturilor. Până în 15 februarie, când noi virăm banii la Poşta Română, trebuie să avem clarificate aceste lucruri din perspectiva veniturilor pe care le realizează şi a gospodăriilor.

Citește și: EXCLUSIV Vouchere 2023, cea mai bună veste. Banii de facturi intră mai repede, anunţ oficial de la şeful Poştei

Noi finanţăm locul de consum şi consumul energetic la acest loc de consum şi din acest punct de vedere facem această analiză pentru că ar fi nefiresc ca acest ajutor de încălzire să meargă spre acele gospodării care, iată, din interogarea bazelor de date de la ANAF, 527 de beneficiari sunt în venituri medii nete pe persoană, pe loc de consum peste 10.000 de euro.

Deci ar fi nefiresc. 527 de cazuri avem care au această situaţie financiară bună, peste 10.000 de euro venit mediu pe persoană pe loc de consum. Deci ceea ce face nefiresc ca ajutorul de încălzire să fie acordat. Realizează venituri din alte surse care au fost identificate la ANAF”, a mai afirmat Boloş.