EXCLUSIV Vouchere 2023, cea mai bună veste. Banii de facturi intră mai repede, anunţ oficial de la şeful Poştei

Beneficiari sunt mai multe categorii de persoane care obțin venituri sub 2.000 de lei/ lună, iar ajutorul, în valoare de 1.400 de lei în total, va fi acordat în două tranșe, respectiv în lunile. Plafonul ar putea fi crescut la 3000 de lei din luna septembrie.

24 ian. 2023, 21:20
EXCLUSIV Vouchere 2023, cea mai bună veste. Banii de facturi intră mai repede, anunţ oficial de la şeful Poştei

Vouchere 2023. Potrivit unui comunicat al Poștei Române, pentru a beneficia de ajutorul social, deținătorii cardurilor de energie vor trebui să-și plătească facturile direct la sediile Poștei Române. Sumele pot fi folosite pentru plata facturilor la gaze naturale, curent electric, termoficare și lemne pentru foc.

„Poşta Română va începe distribuirea cardurilor la 1 februarie şi vom finaliza această distribuire la 15 februarie. Avem o companie puternică, o capacitate de distribuire fantastică. Am cumpărat 7000 de PDA, dispozitive speciale pentru citit codurile de bare, care se află fie pe facturi, fie pe cardul de energie. În clipa de față, compania are 2000 de telefoane mobile, contractul nostru de citit contoare, deci acei oameni pot să și scaneze și se încaseze facturi. E o formalitate pe care o îndeplineşte poştaşul, nu-mi fac probleme că nu le vor ştii să le folosească. pensiile sunt livrate în proporţie de peste 99%, nu cred că vor fi probleme”, a declarat Valentin Ştefan, şeful Poştei Române, în exclusivitate la emisiunea România la raport, moderată de Andreea Creţulescu, precizând că achizţia s-a făcut legal.

Vouchere 2023. Marcel Boloș a declarat că Poșta Română a fost aleasă pentru a face plățile pentru ajutorul de încălzire al cetățenilor cu venituri mici, aceasta având structuri în mediul rural. Plățile vor fi realizate prin cititoare optice cu care poștașii vor fi dotați, iar banii urmează să intre în 20 februarie, mai târziu decât estimările şefului Poştei. „În clipa în care un client interacționează cu un poștaș, îi oferă trei documente: cartea de identitate, factura la utilități și cardul de energie din partea ministerului”

Poșta Română va face plățile pentru ajutorul de încălzire. Termenul limită pentru virarea banilor este 20 februarie, anunță Marcel Boloș

Guvernul intenționează să modifice Ordonanța de Urgență care reglementează cardurile pentru energie. Potrivit anunţurilor făcute de Marcel Boloş, românii vulnerabili își vor putea plăti facturile pentru energie și online, pe site-ul Poștei, dacă sunt beneficiari ai cardurilor pentru energie.

Pe de altă parte, autoritățile vin cu precizări: Cardul de energie se acordă pe gospodărie, nu pentru fiecare persoană din locuință. De asemenea, cardurile pot fi folosite pentru plata datoriilor.

Inițial, beneficiarii cardurilor pentru energie puteau plăti facturile cu ajutorul acestui card doar la oficiile poștale sau la factorii poștali.  Acum, Guvernul introduce posibilitatea de a putea folosi cardurile și online; va fi o  o secțiune pe site-ul Poștei Române, unde românii vor putea să introducă numărul cardului și factura pentru a putea plăti.

Vouchere 2023.  Cardul de energie se acordă pe gospodărie, nu pe beneficiar. Precizările au fost făcute de Marcel Boloş, ministrul fondurilor europene, luni seară la TVR Info: „Relevant în acordarea ajutorului de încălzire este locul de consum. O gospodărie are un singur loc de consum energetic, fie că vorbim despre facturile la energia electrică, fie că discutăm despre factura la gazele naturale sau încălzirea la bloc sau lemnele de foc sau peleții. Sunt, spre exemplu, situații în care un loc de consum are maxim 8 beneficiari, colocatari care locuiesc acolo, nu eliberăm 8 carduri de energie ci un singur card.”

Cardul primit ca ajutor de la stat va putea fi folosit şi pentru plata unor facturi restante, a mai spus ministrul: „Important de reținut că se pot prezenta documente, inclusiv facturi mai precis, care au fost emise începând cu luna august 2022, dci acceptăm și plata datoriilor restante.” Cardurile pentru energie care se vor distribui începând cu 1 februarie. În valoare de 1.400 lei, sprijinul poate fi utilizat până la sfârșitul anului. El va fi acordat în două tranşe.

Guvernul ia în calcul varianta ca pensionarii care venituri lunare de peste 2.000 de lei să beneficieze de cardul de energie. Coaliția de guvernare ar putea să ridică plafonul de la maxim 2.000 de lei până la pensiile de până la 3.000 de lei. Ajutorul de încălzire este în valoarea de 1.400 de lei și se va acorda în două tranșe pe cardurile de energie.

Marcel Boloș, ministrul Investițiilor și Fondurilor Europene, a spus că o decizie în acest sens va fi luată în interiorul coaliției de guvernare. Acest lucru înseamnă că mai  mulți români ar putea să fie ajutați pentru a se încălzi. Modificarea ar putea fi făcută în toamna anului 2023. Guvernul trebuie să facă o analiză clară în legătură cu distribuirea și folosirea primei tranșe de 700 de lei din ajutorul pentru încălzire.

Cine primește ajutorul pentru încălzire în luna martie

Guvernul a stabilit cine sunt persoanele care vor beneficia de ajutorul de 1.400 de lei pentru încălzire. Este vorba de:

  • pensionarii cu venit/lună max. 2.000 de lei,
  • pensionarii de invaliditate, venit/lună max. 2.000 de lei,
  • persoanele cu handicap, venit/lună max. 2.000 de lei,
  • familiile cu alocație de susținere,
  • familiile/persoanele cu ajutor social.

De când au fost anunțate cardurile pentru energie au existat mai multe probleme în legătură cu acestea. Autoritățile și-au dat seama că nu au adresele a peste 550.000 de români. Acest lucru înseamnă că acele carduri nu pot ajunge la persoanele care au dreptul să beneficieze de ele. Numai în județul Teleorman, de exemplu, 40.000 de persoane din mai multe sate nu au o adresă cu stradă și număr.

Mai mult decât atât, poștașii sunt nemulțumiți pentru că nu știu cum trebuie folosite cardurile de energie. Angajații le-au transmis șefilor că volumul de muncă este din ce în ce mai mare, în timp ce personalul se împuținează. Directorul Poștei Române, Valentin Ștefan, a spus că au fost pregătite echipe de training care să îi învețe pe poștași cum trebuie folosite cardurile.

Ajutoare de la UE pentru mai multe categorii de români. Anunț de ultima oră al ministrului Boloș