Sute de tineri au protestat în România faţă de rezultatul alegerilor din Republica Moldova

Peste 30 de persoane s-au strâns luni seara în Piața Unirii din Iași, nemulțumiți de rezultatul alegerilor din Republica Moldova. De asemenea, peste 150 de cetăţeni moldoveni au protestat, luni seara, la Ambasada Republicii Moldova la Bucureşti faţă de modul în care au fost organizate alegerile.

14 nov. 2016, 19:22
Sute de tineri au protestat în România faţă de rezultatul alegerilor din Republica Moldova

Având în mâini un steag negru, în semn de doliu, studenții basarabeni s-au adunat în Piața Unirii din Iași protestând față de modul de desfășurare al celui de-al doilea tur de scrutin din Republica Moldova.

„Este zi de doliu. Astăzi a murit democrația în Republica Moldova. Ne dorim un al treilea tur, care să fie corect și cinstit, în turul trei să alegem președintele care să ne reprezinte pe noi, toți. Un al treilea tur s-ar putea întâmpla dacă s-ar contesta neregularitățile care au fost în scrutinul de ieri”, a declarat organizatorul protestului, Artur Bețcu, potrivit Agerpres.

O nemulțumire a protestatarilor vizează faptul că nu au fost distribuite mai multe buletine de vot în diaspora.

În București, protestul a durat în jur de o oră şi jumătate, încheindu-se după ora 20.

Tinerii s-au declarat nemulţumiţi faţă de decizia autorităţilor de la Chişinău de a aloca doar 3.000 de buletine de vot pe fiecare secţie, situaţie care a făcut ca mulţi să nu poată vota.

Oamenii au scandat „Vrem să votăm!”, în condiţiile în care circa 70 de persoane nu au mai putut să îşi exercite dreptul constituţional în secţiile din Bucureşti. Buletinele de vot s-au terminat la Ambasada Republicii Moldova la Bucureşti duminică în jurul orei 19.00, cetăţenii moldoveni strânşi la coadă fiind îndrumaţi la secţia organizată în cadrul Consulatului Republicii Moldova la Bucureşti.

Potriovit Mediafax, luni seara, ambasadorul Republicii Moldova la Bucureşti, Mihai Gribincea, a ieşit să discute cu protestatarii. „Eu am comentat situaţia de ieri. Am spus că ambasada a solicitat suplimentarea buletinelor de vot, lucru care nu a fost posibil pentru că legislaţia permite doar 3.000 de buletine pe secţie”, a declarat ambasadorul.

Citeşte şi: Alegeri în Republica Moldova: Maia Sandu va refuza orice dialog cu noul preşedinte, socialistul Igor Dodon

Întrebat de ce unele buletine de vot erau în limba rusă, ambasadorul Mihai Gribincea a afirmat că este vorba despre câte 50 de buletine de vot pe secţie. „În Moldova se tipăresc în două limbi pentru că se poate să fie cetăţeni moldoveni de etnie rusă care sunt în trecere prin Bucureşti. Eu sunt reprezentant al Rep. Moldova, dar sunt lucruri care nu ţin de competenţa mea. Am făcut tot posibilul să se voteze, dovadă că în primul tur au votat 9.300 de oameni, iar în al doilea au fost 16.000 de votanţi în România”, a replicat Mihai Gribincea.

La protestul de luni seara a fost prezent şi liderul unioniştilor, George Simion, cel care în urmă cu trei săptămâni a discutat cu liderii partidelor de la Bucureşti despre proiectul de Unire.

Unii dintre participanţii la protest şi-au exprimat nemulţumirea faţă de mesajul dat luni după-amiază de preşedintele Klaus Iohannis, considerând că acesta nu ar fi trebuit să recunoască rezultatul alegerilor înainte ca acestea să fie validate.

Mii de oameni au protestat  și la Chişinău, după ce prorusul Igor Dodon a câştigat alegerile prezidenţiale.

Potrivit rezultatelor finale, prorusul Igor Dodon a obţinut peste 52,4 la sută din sufragii, iar rivala sa, Maia Sandu, a primit 47,6 de procente. Liderul socialist a anunţat deja primele sale demersuri ca şef al statului – o vizită la Moscova, prima deplasare externă în noua funcţie, şi alegeri anticipate la anul, miza fiind îndepărtarea actualului guvern pro-european.

În prezent UE este cel mai important partener economic al Republicii Moldova. Ponderea exporturilor moldoveneşti pe piaţa UE este de aproape 64%, în timp ce spre CSI este de doar 21% şi este în scădere.