Sute de urangutani, ucişi în incendiile de pădure pornite de producătorii de ulei de palmier

Sute de urangutani din Indonezia au murit în incendiile de pădure pornite de companiile care produc ulei de palmier.

RomaniaTV.net
30 mart. 2012, 07:33
Sute de urangutani, ucişi în incendiile de pădure pornite de producătorii de ulei de palmier

Ecologiştii spun că urangutanul de Sumatra, o specie deja rară, ar putea dispărea de pe faţa Pământului în doar câteva săptămâni.

„Nu mai este vorba de câţiva ani, ci doar câteva luni sau chiar săptămâni, până când acest animal simbolic va dispărea”, a declarat Ian Singleton, de la Sumatran Orangutan Conservation Programme.

Maimuţele, care trăiesc în pădurea Tripa, de pe coasta provinciei Aceh din nordul Indoneziei, au încercat să fugă de flăcările care le-au distrus habitatul. Companiile care produc ulei de palmier sunt învinovăţite pentru pornirea incendiului.

Companiile au fost deja acuzate că oferă recompensă pentru capetele urangutanilor din Borneo, după ce s-au plâns că animalele le distrug palmierii tineri. Conservaţioniştii spun, însă, că maimuţele au ajuns pe plantaţiile de palmieri întrucât habitatele  lor au fost distruse.

Focul a început în mijlocul pădurii, animalele încercând să fugă. Se pare, însă, că sute de exemplare au murit, întrucât indonezienii care lucrează pentru companiile producătoare de ulei de palmier le-au împins înapoi în flăcări.

Dr. Singleton spune că urangutanii rămăşi vor muri fie în incendiu, fie de foame şi de malnutriţie, din cauza dispariţiei surselor lor de mâncare.

„Ne uităm la o tragedie globală”, a spus cercetătorul.