Swoboda: Băsescu este un lider autoritar, ar trebui să dialogheze cu protestatarii

Liderul grupului parlamentarilor socialişti din Parlamentul European, Hannes Swoboda, a declarat, miercuri, la Strasbourg, că preşedintele Traian Băsescu este, în opinia sa, un lider autoritar şi că ar fi bine dacă acesta ar alege calea dialogului cu protestatarii şi opoziţia.

RomaniaTV.net
18 ian. 2012, 18:58
Swoboda: Băsescu este un lider autoritar, ar trebui să dialogheze cu protestatarii

Swoboda a declarat jurnaliştilor români că autorităţile de la Bucureşti, inclusiv preşedintele Traian Băsescu, ar trebui să dialogheze cu protestatarii care au ieşit în stradă în ultimele zile.

Liderul grupului socialiştilor şi democraţilor din PE a afirmat că Băsescu ar trebui să vorbească cu protestatarii despre nevoile şi îngrijorările acestora şi guvernanţii ar trebui să schimbe politica de reduceri bugetare drastice.

„Austeritatea şi nevoia de a face economii este una, însă este inacceptabil ca mulţi oameni săraci să devină şi mai săraci”, a adăugat el.

Swoboda a afirmat că preşedintele Băsescu în special ar trebui să dialogheze cu protestarii, întrucât aceasta este una dintre misiunile unui lider politic, care ar trebui să îi unească pe cetăţenii unei ţări, nu să îi dezbine.

Întrebat dacă şi asupra României Parlamentul European ar putea iniţia o rezoluţie, ca în cazul Ungariei, Swoboda a precizat că vor exista nişte audieri în PE despre situaţia din România, el exprimându-şi îngrijorarea pentru ce se întâmplă în România şi despre protestele din ultimele zile.

„Avem o mare îngrijorare despre ceea ce se întâmplă în stradă, despre cum sunt trataţi protestatarii şi suntem împotriva oricărei forme de violenţă. Ar trebui să aibă loc demonstraţii paşnice, iar poliţia şi forţele de ordine ar trebui să aibă mare grijă cum îi tratează pe demonstranţi”, a declarat Swoboda, citat de Mediafax.

Întrebat dacă situaţia politică din România seamănă cu cea din Ungaria, iar Băsescu este un lider autoritar, liderul grupului S&D a răspuns: „Din experienţa mea şi analizând ceea ce se întâmplă în România, aş spune că Traian Băsescu este un lider autoritar şi cred că ar fi bine dacă s-ar schimba şi ar opta pentru dialog, în special cu societatea civilă”.

Austriacul Hannes Swoboda a fost ales, marţi, preşedintele grupului socialiştilor şi democraţilor (S&D) din cadrul Parlamentului European. El îi urmează în funcţie lui Martin Schulz, noul preşedinte al PE.