SZOBI CSEH a murit. Suferea de cancer

Publicat: Vineri, 01 August 2014 10:10 // Actualizat: Vineri, 01 August 2014 10:49 // Sursa: romaniatv.net

SZOBI CSEH. Celebrul cascador SZOBI CSEH a murit vineri dimineaţă, după o suferinţă de nedescris. Cascadorul suferea de multă vreme de cancer.

SZOBI CSEH a murit azi dimineaţă, după o suferinţă de nedescris. Era un optimist incurabil şi spera să învingă cât mai repede boala. "Buză de iepure" suferea de cancer osos, iar ultimii ani din viaţă au fost pentru el un adevărat chin.

Se deplasa cu greu, iar gândul că a ajuns în cârje îl demoraliza complet dar, cu toate acestea, avea speranţe că se va vindeca. Szobi vorbea despre boala lui ca despre "o gripă" şi refuza să dea prea multe detalii despre suferinţa lui.

Szobi Cseh, mărturii CUTREMURĂTOARE: "M-am gândit la sinucidere"

Szobi Cseh s-a născut într-o familie de secui. După absolvirea studiilor secundare la liceul Andrei Șaguna și la liceul Unirea din Brașov, a urmat cursurile Institutului de Educație Fizică și Sport din București, pe care le-a finalizat în anul 1966.

Încă din timpul facultății, a lucrat ca zburător la trapez la Circul de Stat din București în trupa Ganea. Aflat în anul trei de facultate, a colaborat în calitate de cascador în filmul “Dacii”, regizat de Sergiu Nicolaescu, apoi în anul următor în filmele “Împușcături pe portativ” (regizat de Cezar Grigoriu), “Tom Sawyer și Huckleberry Finn” (producție franceză) și “Serbări galante” (în regia lui René Clair).

„La începutul carierei mă antrenam la circul din București ca să-mi îmbunătățesc exercițiile la trapez. Dar tatăl meu, care era directorul singurei bănci din Brașov, nu voia să se știe ca eu sunt un circar, așa că ziua mă duceam la cursuri și noaptea mă antrenam să devin cel mai bun zburător din Europa”
—Szobi Cseh

În anii 1967-1980, fiind primul metodist (maistru de lupte) angajat pe un asfel de post în România, în cadrul Studioului Cinematografic "București" și apoi în Centrala RomaniaFilm– Centrul de Producție Cinematografică, a colaborat la toate filmele românești ce conțineau secvențe de acțiune-lupte și a executat multiple cascade dificile și spectaculoase, unele fiind unicate pe plan mondial.

Tot din 1967, Cseh a alcătuit prima echipă de cascadori profesioniști din România, a cărei continuitate a asigurat-o, prin coordonare și instruire, până în 1987. Astfel, Szabi Cseh a contribuit substanțial la crearea unui domeniu practic inexistent în România până atunci și la „perioada de aur” a filmului românesc de acțiune în context mondial.

Cascadorul Szoby Cseh face dezvăluiri cutremurătoare despre boala sa: Cancerul mi-a mâncat coastele

În 1975 a devenit coordonator al școlii de cascadori din Germania, unde a colaborat cu Peter Fogel, regizor de acțiune și cascador la 11 filme produse de studiourile DEFA Berlinși Tele München (până în anul 1986).

De la debutul său, Szabi Cseh a colaborat la realizarea a peste 150 de filme artistice de lungmetraj sau TV, dintre care 25 de producții străine și coproducții (Germania, Franța,SUA etc), realizând concepția și regia secvențelor de acțiune-lupte, conceperea și/sau execuția cascadelor, coordonarea cascadorilor, interpretarea unor roluri memorabile defilm.

Anunţ de ultima oră al medicilor! Ce se întamplă cu sănătatea lui Szobi Czech

Din 1974 a colaborat la realizarea a 38 de filme artistice străine ca regizor al secvențelor de acțiune sau cascador. A realizat peste 70 de spectacole cu specific de cascadorie–divertisment în țară și străinătate.

La 8 ianuarie 1990, Szabi Cseh a înființat prima Asociație a Cascadorilor Profesioniști din România, pe care a condus-o mai mulți ani.

După revoluție a avut apariții rare în filme, acuzând corupția și onorariile prea modeste plătite cascadorilor.

„Producătorii au început să angajeze doar cascadori care nu denunțau mita. Tot felul de directorași cereau 500 de euro să plătească unui cascador o zi de muncă și apoi angajau niște copii care făceau două tumbe și cărora le dădeau 100 de euro, restul de bani intrând in buzunarele lor. Am refuzat să accept corupția, așa ca nu m-au mai lăsat să lucrez. 

În anii 1999 – 2002 a colaborat la realizarea secvențelor de acțiune în peste zece filme artistice străine realizate în țară, inclusiv “Amen” (în regia lui Costa Gavras).

Szabolcs Cseh a elaborat studii științifice și cursuri universitare teoretice și practice, despre mișcarea scenică a actorului și componentele sale psiho-motrice, lupte scenice, realizarea secvențelor de acțiune etc.

Din 1980, inițial în calitate de lector universitar și, ulterior, de conferențiar universitar, predă neîntrerupt astfel de cursuri interdisciplinare la UNATC "I. L. Caragiale" din București, secțiile actorie, imagine de film si TV, regie de film, regie de teatru. A contribuit la formarea a zeci de generații de actori, regizori de teatru, de film și operatori de film și de televiziune. A avut colaborări didactice și la Universitatea de Muzică "Ciprian Porumbescu", secția regie de operă. Din anul 2005, lărgindu-și sfera preocupărilor, Szabi Cseh derulează programul social GLADIATOR pentru copii săraci, destinat prevenirii și combaterii delincvenței juvenile. Din 2008, derulează programul-metodă pentru copii cu handicappsihic și fizic sever. Ambele programe sunt bazate pe metodologii originale create de el, cu rezultate impresionante.

Szobi Cseh este autorul a numeroase invenții care au dus la dezvoltarea tehnicii și metodologiilor din domeniul cascadoriei, nu doar în România, ci la nivel internațional. Exemple:

 • trambulina elastică, utilizată prima oară în redarea efectului de zbor al personajului în urma unei explozii (1967)
 • trăgătoarea, folosită pentru prima oară în lume, în căderile cu calul, făcându-le mai spectaculoase și mai sigure atât pentru cascador, cât și pentru cal (1970)
 • țarcul pentru aglomerarea cailor în filmarea secvențelor de luptă călare, covorul mișcător pentru căderile simultane ale cailor (1970)
 • bătuta, dispozitiv de aruncare a oamenilor, cailor etc. din poziții statice (1972)
 • utilizarea cablurilor, pentru prima oară în România, în redarea cât mai spectaculoasă a efectelor de împușcături, explozii, lovituri (1974)

Printre casacadele executate de Szabi Cseh se numără unele deosebit de spectaculoase, mai ales pentru epoca în care au fost realizate, și nerepetate de altcineva până în prezent. Exemple:

 • În anul 1966, în filmul “Dacii”, a promovat pentru prima dată în România căzăturile de la înălțime și căzăturile cu calul.
 • În anul 1971, în filmul “Mihai Viteazul”, depășește recordul mondial executând o cădere de la 13 m fără protecție la aterizare.
 • În 1976, execută o cădere de la 37 metri cu spatele în jos, la furnalul de la Copșa Mică.
 • În 1984, realizează o săritură de 80 metri cu mașina în Marea Nordului.
 • În anul 1985, face o săritură cu un microbuz deasupra unui lac, scufundat la 20 m, la Magdeburg. În timpul zborului, a declanșat explozia microbuzului încărcat cu trotil.
 • Printre cascadele cele mai cunoscute se numără o serie de cascade-unicat aparținând personajului Buză de Iepure din filmele cu Mărgelatu (1980-1986). Câteva din acestea sunt considerate premiere sau recorduri mondiale: săritură cu calul prin geam, cădere cu calul din cabrare, prin rostogolirea pe spate a calului și călărețului, pe versant muntos pe o înălțime de 70 m.

În anul 1985, revista vest-germană “Bunte Illustrierte” l-a desemnat cel mai bun cascador din Europa.

 

SZOBI CSEH. De la debutul său, SZOBI CSEH a colaborat la realizarea a peste 150 de filme artistice de lungmetraj sau TV, dintre care 25 de producții străine și coproducții (Germania, Franța, SUA etc), realizând concepția și regia secvențelor de acțiune-lupte, conceperea și/sau execuția cascadelor, coordonarea cascadorilor, interpretarea unor roluri memorabile de film.

loading...
7 Comenteaza // Vezi comentarii
Loading...
Daca ti-a placut articolul, urmareste RomaniaTV.NET pe   facebook facebook sau  twitter twitter.
03 aug 23:38
...target="_blank">Szobi Cseh a murit după o lungă şi grea bătălie cu cancerul, în noaptea de joi spre vineri, la Spitalul Fundeni. Cascadorul avea 71 de ani. Citeşte şi: ...
02 aug 11:12
Răspunde | Votează email 0 email
tudose
dumnezeu sa-l ierte,a fost un adevarat ROMAN.
01 aug 15:25
...CSEH a murit vineri dimineaţă, după o suferinţă de nedescris. Cascadorul suferea de multă vreme de cancer. Citește mai departe…. Citeste toata stirea SZOBI CSEH a murit. Suferea de cancer la ...
01 aug 13:57
Răspunde | Votează email 0 email
TITI
Acest domn a fost un roman frumos ! Deschis, drept, navalnic, in viata ca in filme si in filme ca inviata !
Respect si regrete !
01 aug 13:51
...va vindeca. Szobi vorbea despre boala lui ca despre “o gripa” si refuza sa dea prea multe detalii despre suferinta lui. rtv Related

...
01 aug 13:02
Răspunde | Votează email 1 email
Musteata
O MARE STEA A CINEMATOGRAFIEI ROMANESTI A TRECUT IN NEFIINTA DUMNEZEU SA IL IERTE O MARE PIERDERE
01 aug 12:27
Răspunde | Votează email 1 email
gabriel
DUMNEZEU SA IERTE INCA O STEA A FILMULUI ROMANESC SA STIS PACAT JUCA ROLURI FRMOASE IN FILME VEI RAMANE VESNIC IN INMILIE NOASTRE CONDOLOEANTE
1
EUR
4.8744
RON
23 Oct
noapte 8 °
zi 23 °
Ultimele joburi adaugate
24 H