Tablou de Monet, în valoare de peste 100 de milioane de euro, mânjit cu piure de cartofi de eco-activişti. Crimă culturală în Germania VIDEO

Activiștii grupului Letzte Generation („Ultima generație”) au turnat duminică piure de cartofi pe tabloul „Haystacks” al impresionistului francez Claude Monet, care este expus la Muzeul Barberini din Potsdam.

23 oct. 2022, 20:31
Tablou de Monet, în valoare de peste 100 de milioane de euro, mânjit cu piure de cartofi de eco-activişti. Crimă culturală în Germania VIDEO

Potrivit videoclipului acțiunii, făcut public chiar de activiști, doi dintre ei au turnat piureul pe tabloul lui Monet, după care și-au lipit palmele de peretele de lângă opera de artă. La campanie au participat în total patru reprezentanți ai Letzte Generation.

Oamenii suferă de foame, oamenii îngheață, oamenii mor – suntem într-un dezastru climatic și tot de ceea ce îți este frică este supa de roșii sau piureul de cartofi, pe un tablou… Pictura aceasta nu contează, dacă suntem forțați să luptăm pentru a trăi”, a strigat unul dintre activiști, în timpul protestului, justificând astfel gestul extrem.

Citeşte şi S-au lipit cu adeziv de o capodoperă de-a lui Van Gogh, îngroziţi de criza climatică. Protest extrem al activiştilor la muzeu, împotriva extracţiei de petrol VIDEO

Secretarul de presă al muzeului Barberini, Carolyn Strantz, a confirmat că peste tabloul „Căpiţe de fân” s-a turnat piure de cartofi. Prejudiciul cauzat pânzei lui Monet va fi în continuare evaluat.

Pictura este expusă permanent la Muzeul Barberini şi face parte din colecția multimiliardarului Hasso Plattner, care a cumpărat pânza la o licitație în 2019, pentru 110,7 milioane de euro.

Citeşte şi Tabloul de Grigorescu, din colecţia Reginei Elisabeta, vândut la licitaţie. Un cumpărător a plătit aproape 200.000 de euro pe preţioasa operă

Acțiunile Letzte Generation au fost aspru criticate de primarul orașului Potsdam, Mike Schubert, numindu-le „barbarism cultural”, precum și de ministrul culturii din statul Brandenburg, Manja Schüle.