S-au lipit cu adeziv de o capodoperă de-a lui Van Gogh, îngroziţi de criza climatică. Protest extrem al activiştilor la muzeu, împotriva extracţiei de petrol VIDEO

Doi activişti ecologişti care vor să tragă un semnal de alarmă în privinţa crizei climatice s-au lipit cu o substanţă adezivă de rama unui tablou pictat de Van Gogh şi expus într-un muzeu din Londra, a anunţat organizaţia Just Stop Oil, care militează pentru renunţarea la orice nouă infrastructură asociată cu energiile fosile.

05 iul. 2022, 23:21
S-au lipit cu adeziv de o capodoperă de-a lui Van Gogh, îngroziţi de criza climatică. Protest extrem al activiştilor la muzeu, împotriva extracţiei de petrol VIDEO

Cei doi activişti au ales un tablou pictat de Van Gogh în 1889, „Pechers en fleurs”, care prezintă un peisaj din sudul Franţei şi este expus la Courtauld Gallery din Londra. „Scuze tuturor, nu voiam să facem asta, dar ne-am lipit de acest tablou, de acest magnific tablou, pentru că suntem îngroziţi pentru viitorul nostru„, a explicat într-o înregistrare video Louis McKechnie, un activist în vârstă de 21 de ani. Înregistrarea video a fost difuzată într-un comunicat publicat de organizaţia Just Stop Oil.

Arestat deja de 20 de ori până acum, tânărul britanic, care a petrecut în această iarnă şase săptămâni la închisoare după ce a blocat alături de alte persoane autostrada din jurul Londrei, a devenit cunoscut mai ales după ce a întrerupt un meci de fotbal din campionatul englez în luna martie, când s-a legat cu o coardă de plastic de una dintre porţile de pe teren.

El a declarat că este pregătit să devină „inamicul numărul 1” pentru a trage semnale de alarmă în privinţa crizei climatice şi a spus că nu vede „cu adevărat” nicio limită în astfel de demersuri, atât timp cât acţiunile sunt „non-violente” şi nu pun vieţi omeneşti în pericol.

Citeşte şi Incident la Jubileul Reginei. Protestatarii au spart barierele de securitate chiar în timpul paradei VIDEO

Evocând „cele 40 de noi proiecte cu energii fosile ale Guvernului„, un număr frecvent citat şi de asociaţiile de mediu, tânărul activist ecologist a declarat că implementarea fiecăruia dintre acele proiecte ar echivala cu „semnarea sentinţei noastre la moarte”, în acea înregistrare video care îi arată pe cei doi activişti purtând tricouri portocalii cu emblema Just Stop Oil şi cu degetele lipite de rama celebrului tablou.

Nu pot să trăiesc într-o bulă de normalitate când societatea se prăbuşeşte în jurul nostru şi când oamenii din Sud suferă atât de mult„, a declarat cealaltă activistă, Emily Brocklebank, o studentă la psihologie în vârstă de 24 de ani, citată în acelaşi comunicat.

Trebuie ca toată lumea să se concentreze pe proiectele genocidare prin care Guvernul le permite companiilor petroliere să foreze pentru a extrage şi mai mult petrol. Este una dintre cele mai mari nedreptăţi ale istoriei. Trebuie să protestăm„, a adăugat ea.

Organizaţia Just Stop Oil a subliniat că acţiunea a avut loc într-o perioadă în care Provence, regiunea din sudul Franţei pictată de Van Gogh, riscă să sufere din cauza secetei.

Citeşte şi Ultima soluţie la criza climatică este şi cea mai nebună. Tot mai mulţi tineri aleg să se sterilizeze, pentru a salva planeta

Potrivit organizaţiei Just Stop Oil, cinci dintre activiştii săi au fost arestaţi miercurea trecută după o acţiune organizată într-un muzeu din oraşul Glasgow, unde au pictat cu graffiti mai multe inscripţii pe podea şi pe un perete, apoi s-au lipit cu o substanţă adezivă de un tablou din secolul al XIX-lea ce prezintă un peisaj din regiunea scoţiană Highlands.