Tablouri ale elevilor de la „Tonitza”, expuse la DNA: Kovesi: Justiţia, componentă importantă în educaţie

Direcția Națională Anticorupție a organizat, vineri, Ziua porților deschise, evenimentul fiind marcat prin expunerea pe holuri și în birourile instituției a aproximativ o sută de tablouri ale elevilor de la Liceul de Arte Plastice "Nicolae Tonitza".

23 oct. 2015, 16:43
Tablouri ale elevilor de la „Tonitza”, expuse la DNA: Kovesi: Justiţia, componentă importantă în educaţie

La sediul DNA au fost invitați mai mulți elevi care au oferit o parte dintre picturile realizate de-a lungul timpului, prilej cu care au făcut un tur al instituției, inclusiv în biroul procurorului șef, Laura Codruța Kovesi, gazdă pe durata vizitei.

Citeşte şi: Kovesi: Un cetăţean ne-a cerut un GHID de PRINDERE a CORUPŢILOR. Ce PRESIUNI acuză din partea POLITICIENILOR

Elevii au fost însoțiți de profesori și chiar de părinți iar conducerea DNA le-a făcut o prezentare a activității instituției și le-a răspuns la întrebări.

Kovesi a declarat că motivul care a stat la baza acestei inițiative a fost faptul că o componentă importantă în educația tinerilor trebuie să fie și cea legată de Justiție.

Este unul dintre motivele pentru care astăzi am pus bazele unui proiect împreună cu Liceul „Tonitza”. (…) O parte dintre picturi vor rămâne la noi, au fost expuse pe holuri, în sala de ședință și chiar și în biroul procurorului șef al DNA. Educația este un segment extrem de important când vorbim despre o societate democratică, la fel cum este și justiția. Cred că procurorii din DNA pot să ofere informații și experiență în ceea ce privește normele de conviețuire socială, principii cum sunt dreptatea, cinstea, corectitudinea iar elevii pot să ne furnizeze, prin ochii lor, viziuni despre modul în care este percepută justiția”, a afirmat Kovesi.

Șefa DNA a adăugat că în picturile elevilor având ca temă Justiția a observat abordări diferite.

„Unii au surprins Justiția legată la ochi, dar cu balanța înclinată într-o parte. În alte tablouri, balanța era înclinată egal, ceea ce arată că principiul aplicării legii în mod egal a fost bine perceput de copii. Sunt foarte multe picturi interesante. Am ales câteva dintre ele pentru a fi puse în biroul procurorului șef al DNA (…). Unul dintre ele mi s-a părut foarte interesant — pe un fundal negru este reprezentată Justiția, legată la ochi, care ține în mână un pește mare. Cu toate că peștele este alunecos, justiția îl prinde și îl ține foarte bine. Am discutat cu eleva care a pictat acest tablou, mi-a zis că în momentul în care l-a făcut nu a avut această abordare, nu s-a gândit la acest lucru, dar astăzi, discutând, totuși am ajuns la un punct comun. A fost un bun prilej să explic că până la urmă, în meseria noastră, ca magistrați, nu toți trebuie să avem aceeași opinie. Este bine când avem opinii diferite, pentru că altfel nu am mai putea vorbi de democrație”, a explicat procurorul șef.

Kovesi a susținut că întrebările elevilor au vizat în mare parte ce înseamnă o carieră profesională, modul în care procurorii au ales această profesie, dar și dacă aceștia au viață privată sau dacă mai au timp liber, nefiind interesați de dosare.

„A fost și o intervenție în care cineva ne-a mulțumit că am organizat acest lucru tocmai pentru că era un mit în spațiul public că procurorii DNA sunt de temut și oarecum au văzut o altă latură. Le-am explicat că procurorii din DNA sunt profesioniști, curajoși, proactivi, sunt foarte dedicați pentru ceea ce fac, dar în același timp au și ei familie, copii, preocupări comune ca și alți cetățeni de vârsta lor. (…) La una dintre întrebări chiar am răspuns făcând o paralelă între artiștii care au pictat aceste picturi și ceea ce ni se întâmplă și nouă uneori în viața profesională. Le-am spus că am avut situații în care am confiscat tablouri și poate nu întotdeauna am fost pregătiți să cunoaștem valoarea tablourilor”, a arătat șefa DNA.

Kovesi a precizat că acest proiect va continua prin organizarea unor întâlniri între procurorii din DNA și elevii de la acest liceu, dar și a unui concurs de pictură cu tema „DNA”. „Vom premia cele mai interesante picturi, chiar dacă ele vor reflecta într-un fel pozitiv sau negativ activitatea DNA. Important este să vedem prin ochii copiilor activitatea noastră”, a subliniat șefa DNA.

Una dintre elevele a cărei picturi a fost expusă în biroul Laurei Codruța Kovesi a spus că mesajul transmis este că Justiția trebuie să fie oarbă și să țină cont decât de fapte.

„Am pictat Justiția ca fiind oarbă, ținând în mână o balanță, pe un taler fiind un rege cu mantia însângerată de toate războaiele pe care le-a purtat, de toate luptele. Sânge vărsat din orgoliu, sânge vărsat la mânie, totodată având lângă el munți de bani, dar în fața Justiției el este egal cu un om obișnuit din popor, care are la fel de multe păcate ca și el, dar este totuși sărac. În fața ei (n.r. — Justiției) nu contează banii sau funcția. În fața ei, toți sunt egali prin ceea ce au făcut. Sunt aduse în fața ei numai faptele lor, numai păcatele lor, vărsările lor de sânge, pentru asta sunt ei judecați, nu pentru ceea ce poartă de fapt cu ei. Nu contează coroana sau peticul de pe haină, în fața Justiției toți sunt egali”, a explicat autoarea tabloului.

Eleva a recunoscut că până vineri nu știa foarte multe despre DNA, ci doar că se ocupă cu anchetarea celor cu funcții importante în stat.

„Astăzi am aflat chiar de la doamna procuror că (n.r. — procurorii ) sunt și ei oameni, că au un suflet, că nu sunt chiar atât de fioroși pe cât îi tot vedem la tv”, a povestit tânăra, care a adăugat că a impresionat-o discursul șefei DNA.

O altă elevă a declarat că este onorată că tabloul realizat de ea este expus în biroul procurorul șef și că știe despre DNA că este o instituție în care se face dreptate.

„În artă, eu creez iluzii și am creat iluzia unui echilibru al Justiției făcând o balanță, fiind ținută de femeia oarbă, iar oarba este justiție. Pentru că justiția este oarbă, iar ciocanul ținut în mână dreaptă reprezintă dreptatea. (…) Când am văzut tabloul înăuntru, am simțim o mare mândrie”, a spus aceasta.

Ziua porților deschise a fost organizată vineri la mai multe instanțe și parchete din țară, dar și la Consiliul Superior al Magistraturii, fiind invitați, cu ocazia celebrării Zilei Europene a Justiției, cetățeni, justițiabili, elevi, studenți, reprezentanți ai societății civile și alte persoane interesate de mersul sistemului judiciar.