Tablouri ale lui Salvador Dali, neştiute până acum FOTO

Fiecare tablou are o valoare estimată cuprinsă între 40.000 şi 70.000 de lire sterline.

16 mai 2013, 06:45

Un număr de 14 tablouri originale realizate de pictorul spaniol Salvador Dalí şi care până în prezent nu au fost văzute de public vor fi scoase la licitaţie la Londra pe data de 18 iunie, anunţă portalul artdaily.org, citat de Agerpres.

Vânzarea operelor, acuarele înfăţişând fructe, se va realiza în cadrul unei licitaţii cu tema „Arta Modernă şi Impresionistă”, organizată de casa Bonhams. Fiecare tablou are o valoare estimată cuprinsă între 40.000 şi 70.000 de lire sterline.

La prima vedere, cele 14 tablouri din seria „FruitDali” par să fie picturi decorative convenţionale, dar ele ascund o digresiune a realităţii, fructele şi florile pictate de Dali căpătând trăsături antropomorfice. Picturile ilustrează o versiune sinistră şi deformată a vieţii.

Dali a spus odinioară despre modul său particular de a reprezenta lumea că vede „înfăţişarea umană în copaci, în animale, iar animalul şi vegetalul în fiinţa umană”, reaminteşte directorul departamentului de artă impresionistă al Casei Bonhams, William O’Reilly, acesta subliniind că tablourile respective sunt ‘o ilustrare fabuloasă a orientării artistice’ a pictorului.

Dali a fost exponentul cel mai exotic al suprarealismului. Criticii de artă pun comportamentul său artistic excentric pe seama unei copilării dificile. El a avut un frate mai mare, pe care îl chema tot Slavador, care a murit cu nouă luni înainte de naşterea lui.

La vârsta de cinci ani, Dali a fost dus la mormântul fratelui său şi acolo i s-a spus că el este reîncarnarea acestuia. De atunci, în proprii săi ochi, Dali s-a văzut el însuşi un exemplar distorsionat al fratelui decedat.

Ciudatele animale de companie ale lui Salvador Dali – FOTOGALERIE