Tablouri expuse după decenii de restaurare la Muzeul Naţional Brukenthal din Sibiu

Iubitorii de artă au ocazia, începând de sâmbătă, să vadă la Sibiu tablouri valoroase din colecția Samuel von Brukenthal, restaurate în ultimele decenii, care sunt expuse cu ocazia aniversării a 200 de ani de la deschiderea muzeului care poartă numele baronului, cel mai vechi din România.
Filip Stan
25 feb. 2017, 20:18
Tablouri expuse după decenii de restaurare la Muzeul Naţional Brukenthal din Sibiu

Cu ocazia aniversării a 200 de ani de la deschidere, Muzeul Național Brukenthal a fost decorat de către președintele Klaus Iohannis.

Una din expozițiile care se inaugurează în Muzeul Brukenthal este (…) „Eroi, sfinți și oameni obișnuiți”, la etajul al doilea al Palatului Brukenthal. (…) Expoziția cuprinde tablouri aparținând școlilor principale de pictură reprezentate în colecția muzeului, respectiv cea olandeză și flamandă, franceză, germană, austriacă și italiană. Expoziția prezintă și tablouri recent restaurate sau mai puțin valorificate expozițional. (…) Expoziția cu această tematică nu a mai avut loc în ultimele decenii„, a declarat sâmbătă Alexandru Sonoc, unul din specialiștii Muzeului Național Brukenthal.

Acesta a arătat că lucrarea intitulată „Ghicitoare” nu a mai fost expusă din 1983 până acum, pentru că acest tablou a fost a necesitat restaurare, care s-a finalizat în 2015. Acest tablou a fost din nou expus, sâmbătă, cu ocazia deschiderii anului bicentenarului Brukenthal.

Tot sâmbătă a fost redeschisă expoziția „Capodopere din Colecția Brukenthal”, găzduită în Palatul cu același nume. Această expoziție cuprinde 43 de capodopere, printre care multe lucrări restaurate. Dacă în 2006 o parte din lucrări puteau fi admirate din spatele sticlei unor vitrine, acum tablourile au fost expuse la lumină.

Puține instituții se pot mândri cu vârsta și prestigiul Muzeului Național Brukenthal, care „este de două secole purtătorul unei excepționale misiuni de responsabilitate socială”, a declarat sâmbătă, la Sibiu, președintele Klaus Iohannis, la ceremonia de decorare a muzeului.

Sabin Luca, directorul Muzeului Național Brukenthal, consideră că muzeul se mândrește acum cu o „recunoaștere națională” prin primirea acestei distincții.

Considerat „un simbol orașului” de către primarul Sibiului, Astrid Fodor, Muzeul Național Brukenthal a fost premiat sâmbătă, în prezența ministrului Culturii, Ioan Vulpescu, dar și a unor înalți reprezentanți ai cultelor, printre care un reprezentant al Consistoriul Superior al Bisericii Evaghelice C. A., Mitropolitul Ardealului, ÎPS Laurențiu Streza, reprezentantul Nunțiului Apostolic, Ambasadorul Marelui Ducat de Luxemburg în România, Victor Spinei, vicepreședintele Academiei Române.

Este momentul în care ne putem gândi nu doar la menținerea muzeelor pe linia de plutire, ci și la dezvoltarea lor, la noi achiziții și la noi clădiri construite și cu fonduri europene, care să răspundă nevoilor actuale ale publicului. (…) Existența Brukenthal-ului este un motiv de mândrie pentru orice cetățean al României. (…) Dacă putem susține un asemenea muzeu, putem face multe pentru cultură„, a spus Ionuț Vulpescu, ministrul Culturii, în timpul ceremoniei de sărbătorire a 200 de ani de la deschiderea Muzeului Național Brukenthal.

DailyBusiness
Marcel Ciolacu: „Am ales ordinea și nu haosul. România trebuie să aibă un președinte care are deja o majoritate parlamentară”
Spynews
În ciuda imaginilor fierbinți cu ei doi, Bogdan Mocanu se dezice de Iasmina: „Eu sunt un băiat serios”
Bzi.ro
Dezvăluiri emoționante făcute de Andra Măruță: ”M-a luat panica, i-am transmis că sunt însărcinată!”
Fanatik.ro
Prezența la vot – Alegeri prezidențiale 2025, turul 1. Aici poți vedea LIVE rezultatele de la BEC. Până la ora 16.00 au votat peste 6,5 milioane de români. Update
Capital.ro
Doliu în muzica populară din România. Ionuț Dolănescu a dat vestea: Azi ne a părăsit...
Playtech.ro
Cât de mult crește consumul de combustibil dacă mergi cu geamurile deschise. Diferențele reale la viteze mari
DailyBusiness
Litoralul pentru toţi 2025. Ce prețuri sunt la cazări și care sunt stațiunile în care pot pleca românii
Adevarul
Cum a evoluat apetența românilor pentru vot în 35 ani de democrație. În 2025, cel mai mare număr de secții în diaspora
wowbiz.ro
Doliu în familia Mariei Ciobanu! Mesajul sfâeșietor al interpretei de muzică populară
Spynews
Andreea Bălan a răbufnit după discursul lui Claudiu Bleonț la adresa fiicei lui de la Premiile Gopo: „Vă dați seama ce face în privat cu familia sa”
Spynews
Imagini rare cu Laura Cosoi și Adela Popescu. Cum arătau cele două în urmă cu 15 ani / FOTO
Evz.ro
Cel mai mare furnizor de gaze naturale, schimbări majore. Ce trebuie să știe românii
Ego.ro
Donald Trump, înșelat de a doua soție chiar cu garda lui de corp! Detalii halucinante
Prosport.ro
De ce a pozat Corina Ungureanu într-o revistă pentru bărbați
kanald.ro
Cine este ultima persoană cu care a vorbit Răzvan înainte să se înece în lacul Colibița! Ies la iveală detalii cutremurătoare: „Mi-a mulțumit că i-am trimis bani”
Cancan.ro
Zamfirița din Brașov s-a mutat în Italia și, într-o zi, s-a trezit cu Papa Francisc la ușă. Ce i-a cerut și câți bani i-a dat suveranul pontif
Playsport.ro
Incredibil! Cum poate să arate Sandra Izbașa la 11 ani după ce s-a retras din gimnastică. Imaginile au scăpat pe net
Capital.ro
Am mai pierdut un mare actor. Se sting legendele micului ecran. I-a fermecat pe români în anii 80 și 90
StirileBZI
Câți bani pot să scoată românii de la bancomat în 2025. Băncile au impus noi limite!
Prosport.ro
Campioana olimpică se iubeşte cu colega ei, mai tânără cu 8 ani: „Suntem un cuplu!”
stirilekanald.ro
VIDEO Diana Șoșoacă i-a votat pe Corneliu Zelea Codreanu și Nicolae Ceaușescu la prezidențiale: „Puteți să îmi dați amendă cât vreți”
Meteorologii anunță o lună Mai cum nu a mai fost de mult în România
MediaFlux
Pensiile care se dublează începând din luna mai. Românii care vor primi bani retroactiv
Shtiu.ro
Cum se aprinde Lumina Sfântă la Ierusalim? Cum aprinde preotul lumânările fără sursă de foc?
Puterea.ro
Generalul cu cea mai mare pensie din MApN. Câștigă mai mult decât Nicolae Ciucă sau președintele interimar Ilie Bolojan