Tăierea capului Sfântului Ioan Botezătorul. Ce e bine să faci azi

Ultima mare sărbătoare din anul calendaristic bisericesc - care se încheie pe 31 august – este prăznuită de creștini pe 29 august. Se spune că este bine să ții post în această zi, din respect pentru viața cumpătată a Sfântului Ioan Botezătorul.

RomaniaTV.net
29 aug. 2017, 08:46
Tăierea capului Sfântului Ioan Botezătorul. Ce e bine să faci azi

În luna august sunt rânduite 3 dintre cele mai mari sărbători ale creștinătății: Schimbarea la Față a Domnului, Adormirea Maicii Domnului și Tăierea capului Sfântului Ioan Botezătorul. Ordinea lor nu este întâmplătoare, ci este un semn că chipul lumii se va schimba, odată cu începerea noului an bisericesc.

Nașterea Sfântului Ioan, o minune

Părinții săi au fost preotul și prorocul Zaharia și soția sa Elisabeta, care se trăgea din neamul lui Aaron. Erau bătrâni, când îngerul Gavriil le-a vestit că rugăciunile lor au fost ascultate și că vor avea un copil, care va purta numele de Ioan. Zaharia nu l-a crezut – iar pentru necredința sa, arhanghelul Gavriil i-a luat darul vorbirii lui Zaharia, spunând ca va rămâne mut până la nașterea copilulului. Cu șase luni înainte de venirea pe lume a Mântuitorului, pruncul a văzut lumina zilei. Deși rudele credeau că-i vor pune numele Zaharia, după tatăl său, părinții au insistat să se cheme Ioan, așa cum a prezis arhanghelul. Abia atunci Zaharia și-a recăpătat darul vorbirii.

 A fost orfan de tată

După nașterea Mântuitorului, regele Irod cel Mare a ordonat ca toți pruncii mai mici de 2 ani să fie uciși. Elisabeta și fiul ei Ioan s-au refugiat pe dealurile Ierusalimului. Pe când se ruga lui Dumnezeu pentru ajutor, pământul s-a deschis și cei doi s-au ascuns de soldați. Zaharia a fost însă ucis chiar în Templul din Ierusalim. Când a crescut, Ioan s-a dus în deșert, unde și-a dus zilele în post și în rugăciune. Dumnzezeu i-a poruncit să plece în Iordania, unde să-i vestească pe oameni de venirea lui Mesia. Cei care credeau în vorbele lui erau botezați în apa Iordanului, ca semn de iertarea a păcatelor. 

L-a înfuriat pe Irod

Atunci când întâlnea un păcătos, indiferent de rangul său, Sfântul Ioan îl mustra și-l îndemna să revină pe calea cea dreaptă. Pentru că avea darul de a proroci, mulți oameni veneau să-i ceară sfatul, inclusive Irod Antipa, guvernatorul Galileei. Acesta și-o luase de soție pe cumnata sa, Irodiada, în timp ce fratele său încă se mai afla în viață. Ioan l-a certat pentru că trăiește în păcat și i-a amintit de toate nedreptățile pe care le-a făcut de-a lungul vieții, iar Irod s-a înfuriat și l-a întemnițat. Deși își dorea să-l omoare, se temea ca poporul se va înfuria și a refuzat să asculte insistențele Irodiadei de a-l ucide.

Moartea Sfântului Ioan

În închisoare, Sfântul Ioan era tratat cu îngăduință, ucenicii săi putând veni să-l viziteze și să-i aducă vești din afară. Irodiada a pus însă la care un plan. Ea i-a propus fiicei sale, Salomeea, să danseze la un ospăț. Guvernatorul a fost atât de încântat de dans încât i-a promis că-i va da tot ce cere. Atunci ea a spus că-și dorește capul Sfântului Ioan Botezătorul. Deși avea îndoieli, regele a ordonat uciderea Sfântului și i-a dat Salomeei capul pe un platou, aceasta oferindu-l mai apoi mamei sale. Trupul Sfântului a fost îngropat în Ierusalim, în timp ce capul a fost luat de Sfânta Ioana, care lucra pentru Irodiada. Ea l-a pus într-un vas de lut și l-a îngropat pe muntele Eleonului, de lângă Ierusalim.

Obiceiuri din această zi

Pentru ca familia să fie protejată de rele, este interzisă folosirea cuțitului în această zi. Toate alimentele se rup cu mâna și este intezis cosumul de fructe și legume rotunde, cum sunt pepenenii sau varza. În popor, din această zi se ține un post până la Înălțarea Sfintei Cruci. Postul nu apare în calendar, însă se spune că cei care-l urmează se vor curăța de păcate.

Știai că…

… Irod s-a căit toată viața pentru uciderea Sfântului Ioan? Când a fost biruit de oștile arabe în anul 36, a considerat înfrangerea drept o pedeapsă divină.

Sfântul Ioan Rusul, ajutor pentru cei bolnavi