Tăierea sporurilor la medici. Raluca Turcan: „Am stabilit un set de principii de bun simț”

Ministrul Muncii a făcut noi precizări referitoare la tăierea sporurilor la medici. Raluca Turcan a declarat că unele sporuri ar trebui scoase, în timp ce altele trebuie să fie acordate în sumă fixă.

07 apr. 2021, 21:27
Tăierea sporurilor la medici. Raluca Turcan: „Am stabilit un set de principii de bun simț”
Tăierea sporurilor la medici. Raluca Turcan: "Am stabilit un set de principii de bun simț"

Tăierea sporurilor la medici. Raluca Turcan a declarat că sunt sporuri care ar trebui să fi incluse în salariile de bază, menţionând că „salariul în plată ar trebui să fie acelaşi pentru toată lumea”.

Tăierea sporurilor la medici. Turcan: ”Aceste sporuri care în sistemul de sănătate ajung chiar și până la 85%”

Citeşte şi Raluca Turcan, veste bombă pentru bugetari. „Au fost sporuri inventate doar pentru a masca necesitatea majorării unor salarii”

”Aceste sporuri care în sistemul de sănătate ajung chiar și până la 85% pot să fie incluse în mare parte în salariile de bază astfel încât să fie reașezate salariile pe grilă și chiar unii angajați cu salarii mici acum să beneficieze mai rapid de majorări salariale decât alții cărora le-au crescut salariile. În domeniul sănătății, pentru a vedea totuși atenția pe care noi o acordăm acestui domeniu strategic în general, dar mai ales în perioadă de criză sanitară, avem medicii și asistentele care sunt acum salarizați la un salariu de bază, raportat la nivelul anului 2022 și pentru anumite specializări sporurile merg până la 85%.

În cadrul acelorași specializări sau tipuri de spitale, personalul TESA, brancardierii, infirmierele, cei care lucrează pe partea de administrație, nici măcar nu sunt incluși pe grila din domeniul sănătății ci pe grila din domeniul administrației publice cu salarii de bază la nivelul anului 2019. Cu alte cuvinte, într-un singur domeniu au fost sparte echipele medicale. (…) Suntem într-o etapă extrem de nepanicardă pentru potențialii beneficiari pentru că noi am stabilit un set de principii de bun simț. Salariul în plată ar trebui să fie același pentru toată lumea, evident. Nu poți să ai unii salarizați la nivel de 2019 și alții la nivel de 2022. Noi am propus să fie salariile de la nivelul anului 2020. Se poate discuta. Dacă mergem pe un alt nivel al salariului de bază.

Sunt unele sporuri care pot fi scoase. Sunt unele sporuri care trebuie să fie acordate în sumă fixă. Alte sporuri suplimentare să nu depășească 20% din salariul de bază. (…) Inechitățile și reducerea decalajelor sunt priorități pentru un partid de dreapta. Nu putem avea o economie prosperă cu un decalaj uriaș. În niciun caz nu vom ajunge la scăderi de salarii”, a declarat Raluca Turcan la Antena 3.

Citeşte şi Raluca Turcan îi răspunde lui Marcel Ciolacu în problema pensiilor de urmaş acordate rudelor doctorilor morţi de Covid: „Unde nu înţelege domnul Ciolacu, pot reveni cu lămuriri”

Deputat USR: Este inacceptabil să scadă veniturile medicilor

Adrian Wiener, deputat USR şi medic, spune că plafonarea sporurilor la 20% așa cum propune ministerul Muncii va duce „categoric la o scădere” a veniturilor personalului medical.

„Corpul medical este o resursa strategica in pandemie, nu se pune problema ca acest lucru sa fie acceptat de catre noi sau de coalitie in ansamblul sau. Nu cred ca este o decizie acceptabila”, a spus Adrian Wiener.

Deputatul USR a menţionat că Ministerul Sănătăţii nu este de acord cu această plafonare a sporurilor la medici.

„Pozitia Ministerului Sanatatii este ca nu este de acord cu aceasta plafonare a sporurilor, nicidecum acum in pandamie, dar nici in general nu este justificata”.