Taifunul Goni a lovit sud-vestul Japoniei: Alunecări de teren şi valuri uriaşe GALERIE FOTO VIDEO

Puternicul taifun Goni a lovit sud-vestul Japoniei marți dimineață, perturbând transportul feroviar și aerian, în timp ce locuitorii din mai multe localități au fost evacuați ca măsură de precauție, informează AFP, citată de Agerpes.

25 aug. 2015, 07:13

Al 15-lea taifun al sezonului din Asia, soldat cu cel puțin 26 de morți în Filipine, a ajuns în prefectura Kumamoto de pe insula Kyushu la ora locală 6:00 dimineața (21:00 GMT, luni), a declarat agenția japoneză de meteorologie care a avertizat asupra riscului de ploi abundente și valuri gigantice.

Cu vânturi care suflă și cu 198 kilometri pe oră, taifunul Goni s-a deplasat spre nord, de-a lungul insulei principale Honshu, urmând să ia direcția nord-vest, peste Marea Japoniei.

Cel puțin 13 de persoane au fost ușor rănite, cea mai mare parte din cauza ferestrelor sparte, potrivit unui oficial din prefectura Kumamoto contactat de AFP, citată de Agerpres.

Vehicule răsturnate și acoperișuri sau porțiuni de pereți dărâmate au putut fi văzute în imaginile prezentate de postul public NHK.

Autoritățile locale au emis o recomandare de evacuare (apoi ridicată parțial) pentru circa 400.000 de locuitori de teama unor posibile alunecări de teren și inundații, potrivit datelor prezentate de NHK.

Vezi şi Japonia, ameninţată de taifunul Goni

Compania feroviară regională Kyushu Railway a trebuit să întrerupă mai multe conexiuni feroviare. Mai multe curse ale trenului de mare viteză Shinkansen au fost suspendate până la revenirea la calm.

Circa 300 de plecări și sosiri de pe aeroporturile din zonă au fost anulate, mai ales dintre cele programate dimineața, inclusiv legături internaționale între Fukuoka și Seul (Coreea de Sud) sau Shanghai (China).

Sute de mii de case (mai exact, 425.200 de case la ora 01:00 GMT) erau lipsite de energie electrică.

Potrivit celui mai recent bilanț oficial, taifunul a devastat anterior nordul statului Filipine, unde a declanșat alunecări de teren și inundații, ucigând cel puțin 26 de persoane, între care 13 mineri îngropați de o alunecare de teren și o fetiță în vârstă de cinci ani luată de un râu care a provocat inundații.

Între 20 și 30 de taifunuri mătură Asia în fiecare an, aproximativ jumătate dintre acestea afectând Japonia, amintește AFP.