Tămâia ţine criza la distanţă. Vezi ce venituri au raportat bisericile

Criza financiară nu a ajuns încă şi pe la Biserică! Patriarhia şi bisericile din ţară au raportat venituri de până la 350 de milioane de lei, pentru anul 2010.

RomaniaTV.net
08 dec. 2011, 12:50
Tămâia ţine criza la distanţă. Vezi ce venituri au raportat bisericile

Vânzarea de lumânări şi calendare, dar şi donaţiile făcute de enoriaşi ţin criza departe de uşile bisericilor.

În 2010, Patriarhia Română a raportat la ANAF venituri de peste 68 milioane lei. Mitropolia Moldovei şi Bucovinei a avut încasări de aproape 49 de milioane de lei. Nici Arhiepiscopia Tomisului nu s-a lăsat mai prejos: a câştigat 43 de milioane de lei.

La acestea se adaugă şi veniturile parohiilor şi ale companiilor deţinute de biserică. Acestea au şi ele un venit destul de generos, dar neoficializat, de cele mai multe ori. Spre exemplu, Arhiepiscopia Ortodoxă de Cluj nu a raportat datele financiare pentru 2010. Cu un an în urmă câştigase 6,5 milioane de lei.

Bisericile câştigă mult şi pentru că sunt  scutite de la plata impozitelor pentru vânzarea de obiecte de cult, chirii şi alte activităţi economice.

În total, eparhiile principalelor culte din România au avut, în 2010, venituri de circa 450 de milioane de lei, dintre care 350 de milioane sunt ale Bisericii Ortodoxe.