Tamara Buciuceanu-Botez împlinește 88 de ani. Vieţile actriţei

Tamara Buciuceanu-Botez, profesorul Isoscel din seria de filme Liceenii, împlineşte astăzi 88 de ani. Marea actriţă are o poveste de viaţă la fel de spectaculoasă ca viaţa ei pe scenă.

RomaniaTV.net
10 aug. 2017, 08:04
Tamara Buciuceanu-Botez împlinește 88 de ani. Vieţile actriţei

„Am trăit două vieți: a mea, care peste o lună face 87 de ani și tot a mea — 64 de ani de teatru. Mă simt foarte tânără, bucuroasă, fericită că văd atâta lume. Înseamnă că nu m-a uitat nimeni. (…) Și pentru că mie nu îmi place să vorbesc mult decât când joc sau filmez pe scenă, vreau să închei așa, ca să nu vă plictisesc: De mic copil, m-am gândit ce o să mă fac dacă mă întreabă cineva. Am să iau de la capăt ceea ce am făcut. Și când nu veți mirosi flori de câmp pe scenă seara, poate vă veți întreba atunci unde o fi plecat Tamara. Vă mulțumesc că nu m-ați uitat”, spunea Tamara Buciuceanu-Botez acum un an,înainte de aniversarea de 87 de ani.

Tamara Buciuceanu-Botez s-a născut la Tighina (Republica Moldova), la 10 august 1929. A frecventat cursurile Institutului de Teatru „Vasile Alecsandri” din Iași (1948-1951), transferându-se în anul IV la București, unde a absolvit Institutul de Teatru, la clasa profesorului Ion Bălțățeanu (1952). Actriță cu o bogată activitate în teatrul dramatic și în cel de operetă, dar și cu o impresionantă carieră în televiziune, Tamara Buciuceanu-Botez, supranumită „Doamna comediei românești”, este una dintre reprezentantele Generației de Aur a teatrului românesc.

A debutat în 1952, pe scena Teatrului Giulești (actualul Odeon), cu rolul Marfa din „Makkar Dubrava”. De-a lungul celor 60 de ani de activitate a fost angajată a Teatrului de Comedie, a Teatrului de Operetă (9 ani), a Teatrului Bulandra (până la pensionare). A colaborat cu Teatrul Național de Televiziune, cu Teatrul Radiofonic, cu Teatrul Constantin Tănase, cu Teatrul Național din București și cu cel din Iași.

Numele ei este legat de spectacole precum: „Piatra din Casă”, „Cei doi tineri din Verona”, „Domnul Puntilla și sluga sa Matti”, „Baia”, „Pălăria florentină”, „Gaițele”, „Contesa Maritza”, „Văduva veselă”, „Lăsați-mă să cânt”, „Vânzătorul de păsări”, „Voievodul țiganilor”, „Sânge vienez”, „Marco Polo”, „My Fair Lady”, „Nepotul”, „Azilul de noapte”, „Joc de pisici”, „Titanic vals”, „Interviu”, „Rețeta fericirii”, „Tartuffe”, „Dimineață pierdută”, „Somnoroasa aventură”, „Romeo și Julieta la început de noiembrie”, „Scaunele”, „Cumetrele”, „Doctor fără voie”, „Domnișoara Nastasia”, „Mamouret”, „Așteptând la arlechin”, „Divorțul de aur”. 

A interpretat-o pe Chirița în 80 de spectacole, pe scena Teatrului Național din Iași, sub îndrumarea regizorului Alexandru Dabija. La 22 noiembrie 2008, Teatrul Național Radiofonic a prezentat premiera absolută a spectacolului „Curajul femeii în dragoste sau Femeia secolului XXI” de Felix Anton Rizea, având-o în distribuție pe Tamara Buciuceanu-Botez, alături de alți mari actori ca: Ileana Stana Ionescu, Virgil Ogășanu, Monica Ghiuță, Ion Haiduc ș.a. În stagiunea 2012-2013 a Teatrului de Revistă Constantin Tănase este invitată de onoare în spectacolul „Aplauze… aplauze” (dedicat celor peste 30 de ani de carieră a cuplului Stela Popescu — Alexandru Arșinel; a avut premiera la 11 decembrie 2010).

Tamara Buciuceanu-Botez a creat personaje pline de culoare în filme precum: „Titanic-vals” (1964), „Toate pânzele sus” (1976), „Alo, aterizează străbunica!” (1981), „Grăbește-te încet” (1981), „Primăvara bobocilor” (1985), seria „Liceenii” („Declarație de dragoste” (1985), „Liceenii” — 1986, „Extemporal la dirigenție” — 1987, „Liceenii rock’n roll” — 1990, „Liceenii în alertă” — 1992) în care a dat viață celebrei profesoare de matematică Baldovin „Isoscel”, „Paradisul în direct” (1994), „Sexy Harem Ada Kaleh” (2001), „Nunta mută” (2008). A fost solicitată să joace și în serialele TV: „Chirița în provincie” (2002), „Agenția matrimonială” (2005), „Cuscrele” (2005).

În 2010, a realizat un dublaj memorabil de voce, un record de dublaj Disney, la filmul „Prințesa și Broscoiul”, în rolul Mamei Odie, în original vocea aparținându-i lui Jeniffer Lewis. În 2012, Tamara Buciuceanu-Botez a avut o apariție extraordinară în filmul „Toată lumea din familia noastră”, în regia lui Radu Jude, peliculă desemnată câștigătoare la festivalurile de la Sarajevo (Premiul „Inima orașului Sarajevo”), Namur (trofeul „Bayard d’Or” pentru cel mai bun film francofon) și Sfântu Gheorghe (Trofeul Anonimul 2012).

De asemenea, în 2007, Zonta Club București, care are ca misiune promovarea femeilor din România, i-a acordat actriței premiul de excelență. La 23 iunie 2014, a fost decorată cu Ordinul National „Steaua României” în grad de Cavaler, pentru „remarcabilele interpretări artistice, dragostea, dăruirea și talentul de care a dat dovada în promovarea artei teatrale”. Lectorul universitar Bogdana Darie a lansat, în mai 2013, volumul „Tamara Buciuceanu. O viață închinată scenei”, o carte ce spune povestea vieții și carierei artistei.

Tamara Buciuceanu-Botez a fost căsătorită timp de 34 de ani cu medicul anestezist Alexandru Botez (decedat în 1996). Cei doi soți nu au avut copii.