Tânără din Iaşi, executată silit de ANAF pentru 41 de lei: „Mi se pare absurd”

O tânără din Iaşi a fost executată silit de ANAF pentru o datorie în valoare de 41 de lei, sumă ce reprezintă "regularizări la contribuția de asigurări sociale de sănătate".

01 mart. 2021, 13:13
Tânără din Iaşi, executată silit de ANAF pentru 41 de lei: „Mi se pare absurd”
Tânără din Iaşi, executată silit de ANAF pentru 41 de lei: "Mi se pare absurd"

Tânără din Iaşi, executată silit de ANAF pentru 41 de lei. Femeia a fost înştiinţată recent că va fi executată silit pentru că nu şi-a plătit datoria în valoare de 41 de lei, bani ce reprezintă regularizări la contribuţia de asigurări sociale de sănătate.

Tânără din Iaşi, executată silit de ANAF pentru 41 de lei

Citeşte şi ANAF scoate la vânzare noi autoturisme. Ce maşină îţi poţi lua cu 3000 de lei

Potrivit titlului executoriu, datoria trebuia achitată în intervalul martie – septembrie 2019. Dosarul de executare a fost întocmit pe 28 ianuarie 2021, iar somația de plată a venit pe 2 februarie 2021.

Tânăra are o profesie liberală şi povesteşte că în vara anului trecut a mers la ANAF pentru a-şi plăti datoriile, aşa cum face de obicei. Acolo i s-a spus că există legi noi care încă nu se știe cum vor fi aplicate şi că este posibil să fie „amnistiată”.

„M-am trezit direct cu dosar de executare pentru 41 de lei. Am fost, am plătit, nici nu am așteptat termenul legal de 15 zile, dar la casierie mi-au spus că am de dat 47 de lei. Nu înțeleg cum a crescut datoria peste noapte. Oricum, mi se pare absurd. Am cont în SPV (Spațiul Privat Virtual), deci puteam fi înștiințată altfel, nu ca și când aș fi devalizat statul.

Nu știu ce reprezintă acele regularizări. Oricum, am achitat pentru că nu vreau bătaie de cap. Însă nu cred că e normal să merg eu pe la Finanțe să întreb dacă nu mai vor niște bani de la mine. Să mă anunțe din timp, că plătesc”, a povestit tânăra, potrivit Ziarul de Iaşi.

Iată somația și titlul executoriu:

 

Listă datornici ANAF 2021. Anunţ împortant pentru românii din străinătate

Citeşte şi Cum îţi poţi proteja banii din cont fără teama popririlor de către ANAF. Iată ce trebuie să ştii

Agenţia Naţionalã de Administrare Fiscală (ANAF) anunţă că va derula un proiect pilot care presupune transmiterea unor informări către contribuabili persoane fizice, prin care li se oferă îndrumare şi asistenţă în vederea îndeplinirii, în mod corespunzator, a obligaţiilor declarative şi de plată.

ANAF îi pune la plată pe românii din Diaspora. Contribuabilii persoane fizice care au obligaţia să declare şi să plătească impozitele şi contribuţiile sociale datorate pentru veniturile realizate în străinătate, în anul 2020, pot consulta ghidul informativ publicat pe site-ul Agenţiei Naţionale de administrare Fiscală (ANAF).

Listă datornici ANAF 2021. Potrivit unui comunicat al Ministerului Finanţelor remis marţi, materialele se găsesc în secţiunea Asistenţă Contribuabili – Servicii oferite contribuabililor – Ghiduri curente şi alte materiale informative.

„Noul ghid clarifică o serie de aspecte legate de: tipurile de venituri din străinătate care trebuie declarate în România prin Declaraţia unică, tipurile de venituri realizate din străinătate care nu se declară în România, modul de conversie în lei a veniturilor exprimate în valută, contribuţiile sociale datorate, precum şi modul de determinare şi acordare a creditului fiscal”, se menţionează în comunicat.

Potrivit sursei citate, contribuabilii interesaţi pot găsi şi alte detalii utile despre Declaraţia unică pe care trebuie să o depună pentru această categorie de venituri, respectiv: ce formulare necesare şi de unde se pot procura, cum se poate depune Declaraţia unică şi ce modalităţi de plată sunt puse la dispoziţia contribuabililor.

LISTĂ DATORNICI ANAF 2021. ANAF trimite scrisorile prin Poştă, mii de români riscă amenzi colosale
Listă datornici ANAF 2021 „Rolul noului ghid fiscal este de a încuraja şi asista contribuabilii să declare corect veniturile realizate din străinătate şi să plătească impozitele şi contribuţiile datorate, inclusiv prin intermediul mijloacelor electronice de plată existente”, se mai spune în comunicat.

Ministerul Finanţelor precizează că va continua să extindă numărul materialelor informative dedicate persoanelor fizice şi juridice pentru a încuraja cât mai mult conformarea fiscală voluntară a contribuabililor.