Tancurile ruseşti se îndreaptă spre Ucraina. Rusia ameninţă SUA cu măsuri dure. Noi imagini din satelit

Rusia a început evacuarea diplomaților din Ucraina. Drapelul rus a fost coborât de pe clădirea ambasadei din Kiev, iar colaone de tancuri au fost fikmate în marş spre Ucraina. Rusia ameninţă şi SUA cu sacnţiuni dure.

23 feb. 2022, 16:52
Tancurile ruseşti se îndreaptă spre Ucraina. Rusia ameninţă SUA cu măsuri dure. Noi imagini din satelit

Consiliul de securitate de la Kremlin a votat luni pentru recunoașterea independenței republicilor separatiste din Donbas, iar președintele Vladimir Putin a semnat decretele pentru independența republicilor separatiste Donețk și Lugansk. Occidentul a condamnat în unanimitate gestul Moscovei și impune sancțiuni împotriva celor responsabili. În teren, tensiunea continuă să crească, Rusia trimițând forțele armate să asigure „menținerea păcii” în regiunile separatiste.

Coloană imensă de tancuri rusești, filmată în timp ce se îndreaptă spre Mariupol, principalul port ucrainean la Marea Azov

O coloană de tancuri care poartă steagurile regiunilor separatiste din Donbas și pe cel al Rusiei se îndreaptă spre Mariupol, principalul port ucrainean de la Marea Azov. Orașul se află sub controlul forțelor guvernamentale ale Ucrainei.

Ucraina decretează stare de urgenţă pe întreg teritoriul. În următoarele 30 de zile ţara va fi în alertă de război
Orașul-port cu aproape 500.000 de locuitori din regiunea Donețk din estul Ucrainei a fost controlat pentru scurt timp de rebelii proruși în 2014. Imaginile cu coloana de tancuri au fost publicate pe rețelele sociale și nu au fost confirmate oficial.

La doar 20 km de linia frontului, orașul-port strategic Mariupol este printre zonele cele mai expuse riscului unei invazii.

Noile imagini din satelit publicate de către Maxar Technologies (companie de tehnologie spaţială) arată că Rusia a desfăşurat trupe suplimentare, vehicule şi infrastructură logistică în ultimele zile, la graniţa cu Ucraina, potrivit CNN, anunță news.ro.

Cea mai clară imagine a fost surprinsă deasupra unui aerodrom, la sud-vest de Mazyr, Belarus, unde au apărut în ultimele zile zeci de corturi şi vehicule.

O imagine din satelit realizată pe 4 februarie arăta că zona era complet liberă. Acel aerodrom se află la mai puţin de 40 de kilometri de graniţa cu Ucraina.

Sursa citată a descoperit numeroase videoclipuri postate pe reţelele sociale care ilustrează o activitate semnificativă în zonă, unele convoaie apropiindu-se şi mai mult de graniţa cu Ucraina.

Imaginile din satelit din zonă, care au fost publicate anterior, au înfăţişat o activitate semnificativă în jurul Belgorodului, Rusia, iar cel mai recent set de imagini a surprins o acumulare suplimentară de forţe.

Maxar Technologies a precizat că un nou spital de campanie a fost construit pe un sit militar, la vest de Belgorod. Imaginile au evocat, de asemenea, trupe şi echipamente militare suplimentare la sud-vest de oraş.

Rusia a promis miercuri o ripostă „puternică şi dureroasă” la sancţiunile americane anunţate de Washington după recunoaşterea de către Moscova a independenţei celor două regiuni separatiste din estul Ucrainei, informează AFP.

„Nu trebuie să existe îndoieli: va exista o ripostă puternică la sancţiuni, nu neapărat simetrică, însă bine calculată şi dureroasă pentru partea americană”, a dat asigurări Ministerul Afacerilor Externe al Federaţiei Ruse într-un comunicat.

SUA au anunţat marţi un prim pachet de sancţiuni economice menite să taie accesul Rusiei de la finanţări occidentale, avertizând totodată că măsuri suplimentare „sunt pe masă” în cazul unei „escaladări” ruse în Ucraina. Întregul sector bancar rus ar putea fi vizat de sancţiuni, a atenţionat un responsabil american.

Ucraina a pregătit un plan de război cu Rusia. Ministrul de Externe de la Kiev avertizează Moscova cu o ripostă militară

„Rusia a demonstrat că este capabilă să minimizeze prejudiciul adus, indiferent care sunt costurile sancţiunilor”, a reacţionat diplomaţia rusă în comunicatul său, subliniind că „presiunile sancţiunilor nu pot influenţa voinţa rusă de a-şi apăra în mod ferm interesele”.

Chiar dacă denunţă „şantajul şi intimidarea” din partea Washingtonului, Rusia se declară în continuare „deschisă” diplomaţiei fondate pe principiile de respect reciproc, egalitate şi luarea în considerare a intereselor reciproce”, adaugă comunicatul.

Sancţiuni au fost de asemenea anunţate de Uniunea Europeană, Japonia, Australia, Canada, Germania şi Regatul Unit.

Nu în ultimul rând, Germania a îngheţat uriaşul proiect al gazoductului Nord Stream 2, care urma să aducă mai mult gaz rusesc în Germania.

Aceste măsuri rămân deocamdată modeste în raport cu cele promise în caz de invazie, iar Rusia se poate lăuda că a acumulat aproape 640 de miliarde de dolari în rezervele sale valutare şi 183 de miliarde de dolari în fondul său suveran pentru a putea face faţă sancţiunilor.