Tanczos Barna aruncă bomba în „cazul Arthur”. Prințul a vânat legal, ursul era periculos!

Tanczos Barna, ministrul Mediului, a declarat, marți, că ministerul pe care îl conduce nu are nicio informație legată de existența ursului Arthur, și că animalul ucis de prințul austriac era periculos și nici pe departe cel mai mare din România.

11 mai 2021, 17:09
Tanczos Barna aruncă bomba în „cazul Arthur”. Prințul a vânat legal, ursul era periculos!

Tanczos Barna aruncă bomba în „cazul Arthur”. Tanczos Barna a anunțat concluziile controlului făcut de Garda de Mediu și de Garda Forestieră. Ministrul a declarat  că „din aceste rapoarte concluzionăm că s-a aprobat recoltarea de urs brun în baza ordinului care aproba cele 140 de exemplare de intervenție și în baza aprobării care s-a emis de minister”.

Tanczos Barna aruncă bomba în „cazul Arthur”

„Ursul a fost recoltat la 22 de zile distanță de la ordinul de derogare. Seară se seară s-a urmărit modul în care ursul intră în gospodării sau intră în localitate. Trebuie să asigurăm punerea cu celeritate în executare în astfel de cazuri pentru că sunt cazuri de forță majoră. În 13 martie a avut loc recoltarea, de către un cetățean străin, prințul, documentele depuse de către această persoană cu cetățenie austriacă au fost verificate, a avut autorizație de vânătoare și permis de port armă și legea a fost respectată”, a spus Tanczos Barna, care a precizat că vânarea a avut loc la 2-300 de metri de prima casă, în afara ariei protejate.

Noi detalii controversate ies la iveală despre prinţul austriac care l-a ucis pe Arthur. De ce nu a stat în carantină la intrarea în România

Ministrul Mediului a precizat, însă, că nu există poze sau materiale video cu ursul care cauza probleme: „Sunt 22 de procese verbale de pagubă în localitatea respectivă. 8.01.2021 – ultima sesizare. Derogarea a fost dată pe data de 17.02.2021. Nu avem poză cu ursul care cobora în localitate. S-a dat aprobare pentru un exemplar și a fost extras un exemplar. Căutăm acum dovada indentificării ursului Arthur. Nu există film sau poze. Se spune că ursul venea în cursul serii. Este doar proces verbal. Nu există poze în perioada de monitorizare. Există doar după ce a fost recoltat!”.

Mostre ADN pentru identificarea lui Arthur

Tanczos Barna a precizat că a cerut un test ADN cu probe de la ursul ucis, pe care să le compare cu ADN de urs pe care l-ar avea asociațiile de monitorizare, și a cerut de asemenea, fotografii cu urși penru a vedea dacă în fotografia cu ursul ucis ar fi cu adevărat Arthur. „La ministerul Mediului nu am găsit rapoarte de monitorizare, până în momentul apariției acestor informații în presă, ministerul nu a deținut nicio informație cu privire la existența ursului Arthur”, a spus Tanczos Barna.

Ursul Arthur, ucis dintr-o singură împuşcătură. Trofeul nu va fi scos din ţară