Tanczos Barna, despre decizia Blue Air de a nu relua zborurile: ”Măsura luată de compania aeriană a fost absolut nejustificată”

Tanczos Barna a spus că decizia Blue Air de a nu relua zborurile înainte de 10 octombrie este nejustificată. Ministrul Mediului a spus că AFM a fost cea care a invitat compania aeriană să ceară reeșalonarea datoriilor, pentru a rezolva criza generată de suspendarea zborurilor.

14 sept. 2022, 23:45
Tanczos Barna, despre decizia Blue Air de a nu relua zborurile: ”Măsura luată de compania aeriană a fost absolut nejustificată”

Ministrul Mediului, Tanczos Barna, a declarat că decizia Blue Air de a nu relua zborurile înainte de 10 octombrie este nejustificată, în condițiile în care i-au fost deblocate conturile.

Citește și Sorin Grindeanu, în scandalul Blue Air: „Dacă se anulează în Timişoara autobuzul 33, nu vine Fritz să pună autobuze la dispoziţie”

„Măsura luată de Blue Air a fost absolut nejustificată. Au mai fost executări silite împotriva Blue Air în trecut, de către AFM. Nu s-au suspendat zborurile atunci. O companie serioasă nu suspendă zborurile la o executare silită în jumătate de oră după primirea veștii de la bancă. A doua zi avioanele ar fi putut zbura din punctul meu de vedere”, a spus Tanczos Barna, la Digi24.

Ministrul Mediului a subliniat faptul că Blue Air nu a contestat niciodată datoria pe care o are, deși s-au purtat numeroase discuții pentru a se porni un proces de eșalonare.

„Blue Air nu a contestat creanța niciodată, discuțiile sunt de luni de zile, s-au purtat corespondențe pe solicitare de documente pe pentru a porni un proces de eșalonare. Aceste documente nu au ajuns la AFM. Au venit imediat după ce a făcut acel apel să aducă documente, să ceară o eșalonare. Atunci s-a făcut acea eșalonare și au fost deblocate conturile a doua zi.Pe un an au fost eșalonate datoriile. 28,7 milioane de lei datorie e o sumă imensă. Niciun funcţionar public nu-și permite să nu ia măsuri de notificare și dacă nu răspunde compania, să meargă până la capăt”, a explicat ministrul.

Ministrul Mediului a subliniat faptul că după deblocarea conturilor Blue Air a spus că va relua zborurile în câteva zile, însă, din păcate, acest lucru nu s-a întâmplat.

„Din păcate, Blue Air, după deblocarea conturilor a spus că va relua zborurile în câteva zile, după care a zis că va relua zborurile într-o lună și nu știm ce se va întâmpla. Sunt măsuri absolut nejustificate”, a continuat ministrul.

Întrebat dacă a simțit un șantaj la adresa statului din partea companiei aeriene, ministrul a răspuns: „Eu am simțit un mod ciudat de a pune problema prin această măsură absolut nejustificată și o încercare de a da vina pe statul român”.

Ministrul Mediului a negat că s-ar fi dorit falimentul Blue Air pentru a face loc pe piață unei companii aeriene din Ungaria.

„Nu aveam de unde să știm noi, cei de la minister, că această companie o să ajungă pe lista celor care sunt în executare silită. Au fost peste 350 de companii și primării în executare silită doar între 1 august și 7 septembrie. Sunt sute de datornici care, dacă nu plătesc la timp, intră pe o procedură standard de executare silită. Așa trebuie să acționeze o companie care recuperează bani de la companii private și de la datornici. Orice discuție despre o altă compane este o aberație și resping cu fermitate orice insinuare”, a spus Tanczos Barna.

Citește și Anunț groaznic de la Blue Air! Compania a anulat toate zborurile timp de o lună! Falimentul e tot mai aproape, nu mai au bani nici de kerosen