Sorin Grindeanu, în scandalul Blue Air: „Dacă se anulează în Timişoara autobuzul 33, nu vine Fritz să pună autobuze la dispoziţie”

Ministrul Transporturilor, Sorin Grindeanu, a cerut organelor abilitate să se sesizeze în legătură cu ajutorul de stat acordat companiei Blue Air în mandatul USR-istului Cătălin Drulă. Ministrul a spus că singura legătură a statului român cu Blue Air este că are de recuperat ajutorul de stat acordat, în valoare de 300 de milioane de lei cu dobânzi, şi că pasagerii afectaţi de anularea curselor Blue Air ar trebui să-şi recupereze banii de la compania aeriană.

13 sept. 2022, 14:16
Sorin Grindeanu, în scandalul Blue Air: „Dacă se anulează în Timişoara autobuzul 33, nu vine Fritz să pună autobuze la dispoziţie”

Ministrul Transporturilor, Sorin Grindeanu, a declarat, marţi, la Parlament, că românii afectaţi de anularea curselor Blue Air trebuie să-şi recupereze banii plătiţi pe bilete de la companie şi că singura legătură a statului cu Blue Air este că are de recuperat de la Blue Air 300 de milioane de lei cu dobânzi.

„În urmă cu două săptămâni, Lufthansa a anulat 800 de zboruri. Nu a venit Olaf Sholz să îi ducă pe cetăţenii germani aflaţi în diverse situaţii înapoi în Germania. Vorbim de regulamente europene (..) Îi îndemn pe cetăţeni să ceară despăgubiri conform regulamentelor europene. Iar Guvernul României trebuie să recupereze, de asemenea, sumele cheltuite şi transferate Tarom pentru aceste destinaţii, de la Blue Air„, a spus ministrul Transporturilor, citat de news.ro.

Grindeanu a precizat „mi-aş dori ca această companie (Blue Air n.red.) să îşi revină, iar cetăţenii să îşi recâştige încrederea, e foarte important”.

„Dacă au asigurări acoperitoare nu cred că e o problemă, de la firmele de asigurări care au acoperit. Sunt cazuri şi cazuri. Firma nu a dat faliment, este faza dinaintea falimentului. E extrem exemplul pe care vi-l dau, vă vorbeam de regulamente europene. Vă repet, 800 de curse anulate, cetăţenii şi-au primit banii înapoi. Dacă se anulează în Timişoare autobuzul 33 din Calea Şagului până în centru, nu vine Fritz să pună autobuze la dispoziţie, cetăţenii încearcă, dacă şi-au achiziţionat bilete, să le folosească cumva, să recupereze banii, sau..există diverse soluţii de care aminteau inclusiv cei de la Blue Air. Eu nu sunt contabilul şi CEO-ul de la Blue Air”, a spus Grindeanu.

Citeşte şi: Anunț groaznic de la Blue Air! Compania a anulat toate zborurile timp de o lună! Falimentul e tot mai aproape, nu mai au bani nici de kerosen

„Singura legătură a statului cu Blue Air este că are de recuperat aceste sume înapoi, aceste 300 de milioane cu dobânzi, asta este legătura statului”, a mai spus Grindeanu.

Ministrul Grideanu a mai precizat că Blue Air este „o companie privată care în octombrie 2020 a beneficiat de o ordonanţă de urgenţă a unui guvern de dreapta, de 300 de milioane de lei, pentru un ajutor de stat care între octombrie 2020 şi ianuarie 2021 a fost accesat de această companie”.

”În decembrie 2020, această companie a intrat în acea formă premergătoare falimentului, şi anume concordatului. Erau încă în perioada în care încă accesau acea sumă de 300 de milioane. Urmare a unei decizii a unui judecător intri în concordat. Şi acum, când vorbim, se află în această formă”, a spus ministrul.

Sorin Grindeanu a precizat că în iulie – august 2021, această companie a informat Ministerul Transporturilor, pe cel care era titular, domnul Drulă şi ministerul Finanţelor, că nu mai poate să plătească dobânzile aferente aceste sume, de 300 de milioane şi nici ratele, cerând să se renegocieze tot acest cadru.

”Nu au ieşit din această formă de concordat, în iulie anul acesta un judecător le-a prelungit pe încă un an această formă premergătoare falimentului. Mie nu îmi puteţi cere să spun lucruri despre garanţiile care au fost puse de către această companie, când li s-a acordat această sumă de 300 de milioane, din banii tuturor românilor, pe o chestiune care, dacă se vrea să fie cercetată, cred că sunt alţii care pot să o facă. Au accesat aceste sume din octembrie 2020 până în ianuarie 2021, în aceste luni au tras din acest credit. Că statul, în momentul în care a dat cele 300 de milioane, nu a verificat foarte bine situaţia economică, că acele garanţii de care se tot vorbeşte erau în acea perioadă acoperitoare pentru această sumă..Cred că în primul rând trebuie început că acea perioadă, decembrie 2020 când s-a dat acel ajutor”, a mai comentat el.

Blue Air a anunţat că îşi supendă zboruirle în după-amiaza zilei de 6 septembrie 2022. Aeronavele vor rămâne la sol cel puțin până în 10 octombrie 2022, conform ultimei comunicări a companiei.