Tanczos Barna modifică legea de colectare a deșeurilor. Până în 2030 doar 10% din gunoiul municipal mai poate fi depozitat

Tanczos Barna a anunțat miercuri în cadrul unei conferințe de presă de la Palatul Victoria, că vrea să impună colectarea deșeurilor în patru fracții.

11 aug. 2021, 15:33
Tanczos Barna modifică legea de colectare a deșeurilor. Până în 2030 doar 10% din gunoiul municipal mai poate fi depozitat

Tanczos Barna

, ministrul Mediului, a susținut miercuri o conferință de presă, în cadrul căreia a anunțat modificarea legii colectării deșeurilor.

Acesta a precizat că deși în România există o excepție cu privire la colectatea gunoiului pe 4  fracții, se dorește schimbarea acestei situații și crearea unui nou set de reguli care va fi impus prin sancțiuni severe celor care nu le respectă.

„OUG care va intra în ședința de guvern de săptămâna viitoare va veni cu o modificarea substațială în ceea ce privește colectare selectivă. Astăzi, legea permite ca colectarea să nu se facă pe 4 fracții. Deși am avut propuneri să păstrăm această excepție de la regulă, noi, ministerul Mediului, suntem ferm convinși că doar prin legislație clară și sancțiuni aspre putem obliga atât autoritățile locale cât și companiile prestatoare de servicii de salubritate să respecte această regulă. Nu va mai exista nicio posibilitate ca autoritatea publică să desfășoare servicii de salubritate altfel decât prin colectare pe patru fracții: hârtie, plastic, sticlă, deșeuri menajere”, a declarat ministrul Mediu.

Ministrul a mai adăugat că acestă nouă egulă a colectării deșeurilor va contribui ca România să atingă ținta pentru 2030, care este de 10% depozitare din totalul de deșeuri municipale colectate.

„Politica UE este clară în toate domeniile, indiferent de industrie sau deșeuri municipale, se dorește reducerea cantităților depozitate și creșterea procentului de reciclare sau de valorificare energetică. Cele două acte normative, pe lângă faptul că vin cu schimbări majore privind gestionarea deșeurilor, trasabilitatea, sisteme informatice a trasabilității deșeurilor puse pe piață, vin cu aceste ținte ambițioase la nivelul Uniunii. Cea mai importantă țintă pentru 2030 este de 10% depozitare din totalul de deșeuri municipale colectate.

Este o provocare uriașă pentru autoritățile locale. De cele mai multe ori lucrurile au fost făcute foarte rău. Responsabilitatea este a UAT-urilor, atât din punct de vedere administrativ cât și din punct de vedere politic. Această responsabilitate politică este cea care blochează decizii radicale dar importante pentru depozitarea deșeurilor”, a declarat ministrul.

Tanczos Barna: „Aceste principii vor impacta economia, tot ce înseamnă producția”

Tanczos Barna a țiunut să sublinieze că implementarea acestor obiective ce vizează „devierea de la groapă” a gunoiul va avea un impact economic important.

„Implementăm principiile privind utlizarea instrumentelor economice în scopul de a orienta procesul de gestionare, majorarea obiectivelor de deviere de la groapă, trebuie să introducem noi cerințe operaționale pentru schemele de răspundere extinsă a producătorilor. Aceste principii vor impacta economia, tot ce înseamnă producția industrială, activitatea de punere pe piața a ambalajelor va avea de suferit”, a spus Tanczos

Ministrul a anunțat că Guvernul a transferat două platforme din județul Bihor pentru a putea fi închise de AFM.

„Am transferat două platforme din Bihor la AFM, platforme de depozitare de deșeuri care vor fi închise. Rămân 44 de depozite care trebuie închise în România. 9 sunt deja pe contracte de finanțare pe fonduri europene, 25 dintre ele sunt platforme industriale care zeci de ani au fost neglijate, nu sunt închise, nu sunt gestionate și încercăm să le transferăm la AFM pentru a le închide. Trebuie să schimbăm legea salubrizării astfel încât pe tot lanțul de activitate lucrurile să fie clare. Legislația să fie cu sancțiuni foarte mari și să trecem la o nouă etapă de gestionare a deșeurilor în România pentru că ce se face astăzi în anumite județe este inacceptabil”, a mai spus ministrul Mediului.