Tandemul Medvedev-Putin se eternizează la putere în Rusia

Preşedintele rus Dmitri Medvedev a declarat joi că tandemul său la putere cu premierul Vladimir Putin, care este acum preşedintele ales al Rusiei, urmând a fi învestit oficial în data de 7 mai, este pecetluit "pentru mult timp".

RomaniaTV.net
26 apr. 2012, 12:58
Tandemul Medvedev-Putin se eternizează la putere în Rusia

Într-un interviu acordat unor posturi de televiziune înainte de a-i preda ştafeta lui Vladimir Putin, noul preşedinte ales şi cel care l-a ajutat să ajungă la Preşedinţia Rusiei,  Dmitri Medvedev  a declarat că „nu e nimic deosebit. Am anunţat despre ceea ce este vorba, de aceea cred că trebuie să ne destindem. Toate acestea sunt pentru mult timp”. Răspunsul lui Medvedev a fost dat la întrebarea unei jurnaliste de la postul Ren-TV  despre aşa-numita „rocadă” convenită de ei în urmă cu câţiva ani.  Medvedev urmează, la rândul său, să preia postul de premier, după ce va părăsi Kremlinul.

Preşedintele în exerciţiu a anunţat că el consideră un progres democratic această schimbare de roluri, care permite ca „destinul ţării (şi) procesul politic să nu depindă de voinţa unei singure persoane (…), să existe mai multe persoane care să influenţeze politica”.

„Mie mi se pare că este normal, acesta este progresul către democraţie, şi anume două persoane ca acestea, trei, cinci, şapte, zece (…) Noi suntem legaţi cu Vladimir Putin nu doar prin cooperarea noastră politică, ci şi printr-o prietenie de aproximativ 20 de ani”, a subliniat Medvedev, care a lucrat la Primăria Sankt Petersburg, în anii ’90, alături de fostul agent KGB.

Putin a deţinut deja două mandate de preşedinte în perioada 2000-2008. El l-a ajutat pe Medvedev să ajungă preşedinte în 2008, Putin preluând postul de premier, din cauză că nu a putut candida pentru un al treilea mandat consecutiv.

El a fost reales preşedinte în primul tur, pe 4 martie, pentru un al treilea mandat, de această dată cu durata de şase ani, şi a sugerat recent că intenţionează să fie preşedinte pentru cel puţin două mandate, adică până în 2024. Învestirea sa în funcţia de preşedinte este prevăzută pentru 7 mai.