Ţara arde şi grecii se bat cu făină colorată

Sute de greci dintr-un orăşel de lângă Atena,se bat în fiecare an cu făină colorată. Potrivit unei tradiţii locale, grecii marchează prima zi din Postul Paştelui prin bătaia cu făină.

RomaniaTV.net
29 feb. 2012, 07:30
Ţara arde şi grecii se bat cu făină colorată

În timp ce la Atena începe o nouă zi de proteste, locuitorii unui orăşel de lângă capitala greacă nu fac rabat de la tradiţie indiferent de ce se întâmplă în ţară.

„Indiferent ce se întâmplă, grecii nu-şi vor pierde niciodată simţul umorului, sentimentul de distracţie e în sângele nostru, indiferent cât de multe reduceri de personal vor fi”, a spus unul dintre participanţii la bătaia cu făină colorată ce marchează începutul Postului Paştelui.

Costumaţi ca de război grecii se adună pe străzile oraşului şi se împart în două echipe. Fiecare dintre acestea este îmbrăcată ca de o luptă „cruntă”. Combatanţii poartă costume de plastic şi măşti. Confruntarea finală se dă cu peste 1.500 de kilograme de făină amestecată cu colorant alimentar.

Şi chiar dacă toată lumea pare să se distreze, există şi nemulţumiţi. Proprietarii caselor din zonă se plâng că este foarte greu să-şi cureţe locuinţele după bătălia cu făină colorată.

Originile acestui obicei care marchează începutul postului sărbătorilor pascale este neclar, bănuindu-se că s-ar afla în jurul anului 1800.