Țara care a decis carantinarea Capitalei din cauza poluării extreme. Imagini incredibile din „orașul apocaliptic” unde calitatea aerului este de 20 de ori mai scăzută decât ar fi normal

Capitala Indiei, New Delhi, este una dintre cele mai poluate regiuni de pe întreg globul. Autoritățile au decis impunerea carantinei în weekend, ca măsură urgentă pentru combaterea efectelor aerului nociv asupra sănătății oamenilor.

17 nov. 2021, 11:02

Capitala Indiei, New Delhi, și mai multe state din jur au închis școlile, au impus munca la domiciliu și se are în vedere carantinare orașului în weekend, în încercarea de a aborda nivelurile extreme de poluare care au cuprins din nou regiunea.

În ultimele săptămâni, New Delhi a suferit niveluri de poluare de 20 de ori mai mari decât cele considerate sănătoase de către Organizația Mondială a Sănătății. Ca urmare a acestui fenomen, un smog de poluare, întunecat și dens, a cuprins întregul oraș.

Poluare masivă în Bucureşti. Aer irespirabil din cauza arderilor ilegale de deşeuri. Octavian Berceanu: „Furnalele metropolei lucrează în draci”

Cauzele poluării severe care au făcut din New Delhi cea mai poluată capitală din lume sunt o combinație de factori, cum ar fi gazele de eșapament ale mașinilor, arderea miriștilor de către fermierii din statele apropiate, poluarea industrială, arderea deșeurilor și lucrările de construcții.

Scăderea temperaturii, schimbarea presiunii atmosferice și lipsa vântului odată cu sosirea iernii fac ca poluarea să rămână deasupra orașului ca o umbrelă toxică.

Delhi a primit o scurtă amânare în noiembrie anul trecut, deoarece Covid-19 a redus activitatea industrială și mașinile pe drumuri, dar poluarea a revenit la aceleași niveluri mortale ca înainte și în câteva zile chiar a atins un rating de 1.000 AQI în unele zone – cel mai ridicat pe care diagramele îl pot măsura.

Oamenii care ies afară s-au plâns de usturime a ochilor, greață, dificultăți de respirație și letargie cauzate de aerul toxic, iar medicii au raportat o creștere bruscă a internărilor legate de probleme respiratorii și cardiace.

Închiderilor școlilor din Capitală a avut loc la doar câteva săptămâni de la redeschiderea instituțiilor de învățământ după 18 luni de pandemie. Poluarea a impus alte măsuri restrictive, inclusiv oprirea lucrărilor de construcție, iar celor 13 milioane de șoferi din Delhi li s-a cerut să-și oprească motoarele când staționează la semafoare.

Capitala Indiei, Delhi, cel mai poluat loc de pe Terra. Guvernul a impus măsuri drastice

Guvernul statului Delhi a mai spus că este gata să impună o blocare de urgență în weekend, similară cu cea implementată pentru prima dată în timpul Covid, pentru a reduce nivelurile de poluare, întrucât Curtea Supremă a Indiei solicită răspunsuri cu privire la modul în care a fost tratată poluarea, spunând că necesită „pași drastici”.

Poluare masivă în portul Midia Năvodari. O tonă de păcură a curs la descărcarea unei nave

Instanța a mustrat guvernul din New Delhi și i-a ordonat să organizeze o întâlnire de urgență în termen de 48 de ore cu guvernul central pentru a găsi modalități concrete de a aborda poluarea.

Cu toate acestea, guvernul din Delhi le-a spus judecătorilor că blocarea ar avea un impact „limitat”, dacă nu este impusă tuturor statelor vecine.

Alte state din nordul Indiei Punjab, Haryana și Uttar Pradesh au impus, de asemenea, munca de la domiciliu deoarece calitatea aerului era periculos de scăzută. Ministrul șef al Uttar Pradesh, Yogi Adityanath, a ordonat ca oamenii să folosească transportul public mai degrabă decât mașinile și a interzis arderea miriștilor, relatează The Guardian.