Țara care a creat o aplicație matrimonială pentru sporirea natalității. De ce aici se preferă celibatul

Pentru a contracara declinul demografic, orașul Tokyo a creat o aplicație de întâlniri bazată pe inteligenţă artificială menită să transforme milioanele de rezidenți necăsătoriți în cupluri.

22 ian. 2024, 11:05
Țara care a creat o aplicație matrimonială pentru sporirea natalității. De ce aici se preferă celibatul
Țara care a creat o aplicație matrimonială pentru sporirea natalității. De ce aici se preferă celibatul

În Tokyo s-a creat o aplicație care încurajează căsătoria și procreerea în detrimentul celibatului. Versiunea de probă a aplicației a fost lansată la sfârșitul anului 2023, iar versiunea completă va fi disponibilă abia din primăvară.

Citește și: Noua funcție introdusă de WhatsApp. Ce alte îmbunătățiri au fost aduse aplicației

Țara care a creat o aplicație matrimonială pentru sporirea natalității

Aplicația numită „Tokyo Futari Story” presupune un proces de înregistrare riguros și implică furnizarea informațiilor privind veniturile și prezentarea documentelor care atestă statutul de persoană singură. Inteligența artificială va juca un rol esențial în acest proces, asociind candidații în funcție de valorile specificate de utilizatori.

Această inițiativă guvernamentală are ca scop oferirea unei soluții inovatoare pentru combaterea scăderii demografice. Prin tehnologia modernă și abordarea avansată bazată pe inteligența artifivială, orașul Tokyo se angajează să creeze legături semntimentale între rezidenții săi necăsătoriți.

Necesitatea inițiativei este înaltă, având în vedere estimările Institutului Național de Cercetare a Populației și Securității Sociale. Statisticile arată că peste 32% dintre bărbații cu vârsta de peste 50 de ani, rezidenți în Tokyo, nu au fost niciodată căsătoriți. O situație similară este înregistrată și în cazul femeilor, unde se estimează că 23,79% dintre acestea se află în aceeași situație. Aceste procente reprezintă cele mai ridicate cifre pentru ambele sexe din toate prefecturile din Japonia.

Totuși, există voci care nu cred că o altă aplicație de dating este soluția adecvată pentru problemele persoanelor singure, în special una finanțată de contribuabili. În schimb, aceștia sugerează că guvernele municipale și naționale ar trebui să se angajeze mai mult în aflarea și tratarea cauzelor care duc la alegerea oamenilor de a nu se căsători și de a nu avea copii.

Unul dintre motivele adesea invocate pentru preferința japonezilor de a rămâne singuri este lipsa unui venit adecvat pentru a susține cheltuielile legate de căsătorie și creșterea copiilor. Un reprezentant al departamentului Citizen Life al guvernului de la Tokyo a dezvăluit pentru This Week in Asia că, potrivit unui sondaj din 2021, 70% dintre cei interesați să se căsătorească au întâmpinat dificultăți în găsirea unui partener şi nu s-au simţit „confortabil” folosind aplicaţii de întâlniri.

„În consecinţă, pentru a oferi o oportunitate celor care doresc să-şi caute un partener, am decis să creăm acest sistem bazat pe inteligenţă artificială”, a spus oficialul.

Un număr restrâns de bărbați și femei sunt implicați în testarea sistemului beta, a confirmat oficialul. Cu toate acestea, nu există cifre disponibile privind numărul exact de persoane înregistrate pe noua aplicație, și nici informații despre câți dintre aceștia au reușit să își găsească un partener de viață.

Citește și: O aplicație de dating pentru Gen Z oferă posibilitatea întâlnirilor cu avataruri antrenare de o inteligență artificială