Țara care i-a ajutat pe americani să-i spioneze pe liderii europeni a fost deconspirată! Șefii de stat puși sub observație

Țara care i-a ajutat pe americani să-i spioneze pe marii lideri politici ai lumii a fost dată publicității. Una dintre ținte a fost chiar Angela Merkel.

31 mai 2021, 10:43
Țara care i-a ajutat pe americani să-i spioneze pe liderii europeni a fost deconspirată! Șefii de stat puși sub observație

Țara care i-a ajutat pe americani să-i spioneze pe marii lideri politici ai lumi este chiar Danemarca, arată o investigație jurnalistică a mai multor publicații europene. Postul public danez Danmarks a afirmat că Statele Unite ale Americii au accesat cablurile de telecomunicaţii daneze  pentru a spiona liderii oficiali din Germania, Suedia, Norvegia şi Franţa. Această procedură a fost facilitată de serviciie daneze de informaţii militare (FE) și s-a defășurat în perioada 2012-2014.

Printre oficialii care au fost spionați s-au numărat: Cancelarul Angela Merkel, ministrul german de externe de la acea vreme, Frank-Walter Steinmeier, şi liderul opoziţiei de atunci, Peer Steinbruck.

Canalele de comunicare vizate de către  Agenţia americană pentru Securitate Naţională au fost mesajele text, apelurile telefonice şi traficul pe internet, inclusiv căutări, chaturi şi servicii de mesagerie.

Țara care a facilitat spionajul trasă la răspundere de Suedia și Norvegia

Acțiunea de spionaj american a fost consemnată într-un raport al serviciilor de informații daneze militare (FE), sub numele de „Operaţiunea Dunhammer” şi prezentată conducerii FE în mai 2015.

Ministrul danez al apărării, Trine Bramsen, numit în funcție în 2019, a fost infromat de caz în 2020. Acesta a declarat că „spionajul sistematic de către aliaţi este inacceptabil”, relatează DIGI24.

Suedia și Norvegia cer explicații Ministrului danez al apărării cu privire la această situație. Conform surselor din noiembrie 2020, Statele Unite au utilizat cablurile daneze pentru a spiona industria de apărare daneză şi europeană, din 2012 până în 2015.