Țara care scumpește sucurile. Guvernul încearcă să readucă economia pe făgaș normal

O țară din Uniunea Europeană a decis să ia măsuri considerabile pentru a consolida bugetul pentru anul următor. Vezi mai jos despre ce țară este vorba.

08 apr. 2024, 22:21
Țara care scumpește sucurile. Guvernul încearcă să readucă economia pe făgaș normal

Slovacia a hotărât să taxeze băuturile carbogazoase dulci, cât și să majoreze taxele pentru produsele de tutun.

Autoritățile din Slovacia au hotărât să taxeze băuturile carbogazoase dulci, cât și să majoreze taxele pentru produsele de tutun.

Citește și Klaus Iohannis, mesaj de felicitare pentru Peter Pellegrini, câştigătorul alegerilor prezidenţiale din Slovacia: „Aștept cu nerăbdare să lucrăm împreună în beneficiul națiunilor noastre și al Uniunii Europene”

În momentul de față, Slovacia se confruntă cu o situație dificilă, din punct de vedere economic.

De asemenea, există riscul ca această țară să înregistreze cel mai mare deficit bugetar din zona euro.

Se așteaptă ca în anul 2024, deficitul bugetar să ajungă la 6% din PIB, cheltuielile crescând considerabil din cauza majorării pensiilor, cât și a creșterii prețului energiei.

În cursul zilei de luni, 8 aprilie, autoritățile din Slovacia au decis să anunțe o posibilă accelerare a procesului care are ca scop reducerea deficitului bugetar.

Guvernul condus de către Robert Fico a ajuns la cârma Slovaciei în cursul anului trecut, cu ajutorul promisiunii de a ajusta gradual bugetul, pentru a proteja economia și standardul de viață al slovacilor.

Ladislav Kamencky, ministrul Finanțelor din această țară, a declarat că deficitul bugetar ar urma să fie redus sub 3% din PIB, conform normelor Uniunii Europene, potrivit Reuters.com.

Câți bani ar putea aduce noua schimbare

Această scădere ar fi posibilă prin intermediul majorărilor de taxe ce ar intra în vigoare de anul viitor, cât și a unei reduceri de cheltuieli ce ar însuma 1% din PIB-ul Slovaciei, iar una dintre măsurile fiscale pe care autoritățile din această țară doresc să le introducă este o taxă pe băuturile carbogazoase dulci, cât și pe produsele din tutun.

Aceste taxe ar putea aduce guvernului nu mai puțin de 100 de milioane de euro anul următor, iar această sumă ar putea crește la 243 milioane de euro, în anul 2026.

Cu toate acestea, această sumă nu este decât o mică parte din necesarul pentru reducerea deficitului bugetar.

Citește și Cutremur puternic la graniţa dintre Polonia şi Slovacia. A fost simţit şi în România

Chiar și așa, guvernul condus de Robert Fico mai are în vedere și posibile disponibilizări în sectorul public.

Anul trecut, în decembrie 2023, ratingul de țară al Slovaciei a fost scăzut la „A minus”, de către agenția de evaluare Fitch Ratings.