Ţara care vrea să pună taxă de autostradă în funcţie de poluare. Milioane de români vor fi afectaţi

Spania vrea să introducă taxa de autostradă în funcţie de poluare. Milioane de români vor fi afectaţi de soluţia găsită de autorităţi pentru ca întreţinerea drumurilor să nu mai depindă de banii publici.

11 mai 2021, 09:18
Ţara care vrea să pună taxă de autostradă în funcţie de poluare. Milioane de români vor fi afectaţi
Ţara care vrea să pună taxă de autostradă în funcţie de poluare. Milioane de români vor fi afectaţi

Ţara care vrea să pună taxă de autorstradă în funcţie de poluare. Este vorba despre Spania, o ţară care trăieşte din turism şi în care locuiesc milioane de români.

Ţara care vrea să pună taxă de autostradă în funcţie de poluare

Citeşte şi Lista ţărilor din ZONA GALBENĂ, actualizată. Românii nevaccinaţi care se întorc din Spania şi Danemarca intră în carantină

Autorităţile din Spania au propus introducerea unui sistem de taxare pentru ca întreţinerea drumurilor să nu mai depindă de bani publici. Guvernul de la Madrid spune că fiecare şofer care vrea să se folosească de autostradă trebuie să plătească. Astfel, drumurile s-ar întreţine singure.

„În unele ţări, există deja acest sistem. În plus, în toate ţările europene unde se foloseşte, banii din taxele de drum se duc la întreţinere”, a precizat SERGI SAURI, directorul Centrului pentru Inovare în Transport, potrivit Mediafax. 

Ideea face parte din Planul Naţional de Redresare şi Rezilienţă pe care Madridul îl propune Bruxelles-ului. El este considerat necesar pentru Spania, chiar dacă reprezintă o măsură drastică.

„Plăteşti în funcţie de cât poluezi. Are sens să fii taxat în funcţie de distanţa pe care o parcurgi”, a mai spus SERGI SAURI, directorul Centrului pentru Inovare în Transport.

Citeşte şi Spania va primi turişti din iunie, cu certificate digitale Covid: „Nu sunt o baghetă magică”

Spania a ieşit oficial din starea de alertă. Majoritatea restricţiilor au fost ridicate

Întreaga Spanie a ieşit duminică, oficial, din starea de alertă, o măsură care pune punct unor restricţii impuse în vederea încetinirii evoluţiei pandemiei de Covid-19.

În toată Spania sunt permise de duminică deplasările, cu toate că unele comunităţi autonome au anunţat că vor menţine restricţii de mobilitate pe timp de noapte, precum Valencia, Baleares, Canarias, Ţara Bascilor şi Navarra.

Starea de alertă a fost introdusă pe 25 octombrie, iar acum comunităţile autonome (CCAA) pot aproba propriile măsuri în contextul sanitar. Cele mai multe dintre ele au renunţat la carantina perimetrală şi la restricţiile de circulaţie pe timpul nopţii, potrivit TVE.

Guvernul consideră că regiunile autonome au luat deciziile potrivite pentru a renunţa la restricţiile de mobilitate şi că este timpul de a privi spre viitor.

„Trebuie să fim prudenţi, dar trebuie să începem să ne gândim la firme, la locurile de muncă. Trebuie să începem şi facem asta prin ieşirea dintr-o lungă stare de alertă generalizată”, a declarat viceprim-ministrul Carmen Calvo, citat de The New York Times.

De cealaltă parte, liderul PP, Pablo Casado, l-a criticat pe Twitter pe prim-ministrul Pedro Sánchez pentru că a lăsat decizia pe seama comunităţilor autonome, „o iresponsabilitate ce trebuie să aibă grave consecinţe politice”.

„Cineva trebuie să îi spună lui Pedro Sánchez că nu poate trece de la o stare de alertă la o stare de haos şi că CCAA nu ştiu către cine să se îndrepte de mâine pentru a lupta împotriva pandemiei”, a spus sâmbătă secretarul general al PP, Teodoro Garcia Egea. „Cineva trebuie să îi spună adevărul lui Pedro Sánchez”.